Hennes keramik uppskattas både på utställningar och i människors hem. Med handfat, lampor, kakel och mosaik har Maria Lindström hittat hem till kundernas hjärtan.

– Det går inte att stressa leran, det måste finnas ett samtal med den, säger Maria Lindström.

 

Håller du med om att keramik kan ”tala” till människor?

– Ja, jag vill nå fram till människor och att det händer något i dem. Det är en lycka för mig när de hittar någonting de verkligen vill ha och att de får någonting i sin hand som är personligt för dem.

– Jag tycker att det viktigt att konst i någon form ska få ta sin plats hos folk och att det inte bara är IKEA. Något unikt och utvalt kan göra ett hem.

 

Maria Lindström

Vad kännetecknar din keramik?

– I mitt sätt att arbeta tycker jag att leran ska synas vilket bidrar till ett grövre intryck. Jag tycker också om att snöa in på sagor; jag gör kråkfåglar med guldkronor att ha i trädgården och just nu även små skulpturer som håller i små maskrosparaplyer – jag kallar dem för Maskrosbaletten.

– Jag drejar inte utan jag bygger upp och skapar direkt från leran. Ofta går det till så att jag tar en del av leran från ett paket;  kavlar ut den, trycker ut den och låter den sedan vila. Att bygga upp en form kan ske på olika sätt. Gör jag exempelvis en urna kan jag skära av stavar och rulla till korvar som sedan sätts på en botten. Efter att leran torkat så efterarbetar jag tills den får slutformen. Jag kan också ”tumma upp” muggar – då bearbetar jag leran genom att trycka sakta uppåt.

Du säljer en hel del bruksföremål. Hur anpassar du dig vid beställningar?

– Vill en kund exempelvis beställa ett handfat så anpassar jag mig till deras behov. De berättar vad de vill ha men samtidigt känner jag att de litar på mig och ger mig frihet. Har de beställt från mig så känner de redan till min stil och mina dekorationer och vill ha det så.

– Det händer att folk skickar bilder när de flyttar och skriver att nu bor den här saken i den här delen av landet eller utomlands. Ett handfat som finns i ett exemplar är en personlig detalj i ett hem och ger den personliga touchen – en sådan sak går också bra att ta med till ett nytt hem.

 

Se mer konst från Galdra Keramik

Hur valde du ditt hantverk?

– Jag har alltid tyckt att mina händer och fingrar är intressanta att arbeta med. Förr i tiden målade jag en del men jag tyckte det var svårt med den platta duken. Med leran och det 3-dimensionella uttrycket har jag det lättare. Det gör att jag kan röra mig runt objektet och titta på det från flera olika håll.

– Leran är ett levande material, den rör sig och den har ett minne. Gör jag en grej en dag och kommer dit dagen efter så finns alltid risken att den har den torkat för mycket. Det finns en tjusning med det. Det går inte att stressa leran, man måste ha ett samtal med den.

Och din verkstad?

– Den är i anslutning till huset och består av en bottenvåning och övervåning på circa 50 kvadrat. Det är en liten visningsdel och en arbetsdel. Nu bor jag ute på landet och det är inte så lätt att hitta hit, men jag har försäljning här och det kommer hit en del människor, inte minst under Konstrundan. 

Rakubränd mosaik

Se mer konst från Galdra Keramik

Vad händer under året?

– Det är flera utställningar som står för dörren: Året avslutas med en utställning i Lomma under november och december samt med en julmässa på Varbergs fästning. Hela våren är uppbokad med utställningar – bland annat ute på Sofiero slott.

– Under sommaren håller jag i kurser och lär ut Raku-bränning. Det är en gammal teknik från 1500-talets Japan. Te-skålar hade en öppen form på sommaren och en sluten form på vintern för att hålla värme. Man förstärkte också och lagade trasig keramik med kåda som man sedan lade guld ovanpå. Jag visar även andra typer av bränningar.

 

Urna. Sotbränd och graverad fluga

Se mer konst från Galdra Keramik

Maria Lindströms senaste utställningar

2018 Kraften i Lomma med Scania Art Group

2018 Romele Konsthall i Dörred

2018 Gamla Smedjan i Laholm med Konstliv Halland

2018 Tjolöholm Slott i Kungsbacka med Konstliv Halland

2018 Mjellby Konstmuseum i Halmstad med Konstliv Halland

2018 St Clements Kyrka i Laholm

2018 Keramik Museet i Laholm

2018 4 Små Rum / Mölndal

2018 Galleri 70 / Scanian Art Group / Halmstad

2017 4 Små Rum / Konstnärs Alliansen / Mölndal

2017 Varbergs Konstklubb / Scanian Art Group / Varberg

2017 Tofta Konstgalleri / Konstnärs Alliansen / Varberg

2017 Galleri Stallet / Bjärred

2017 Gamla Smedjan Laholm / Konstliv Halland

2017 Tjolöholm Slott / Konstliv Halland

2017 Mjellby Konstmuseum / Konstliv Halland

2017 Konstliv Halland / Hallands Konstrunda

2017 Partille Kulturum / Konstnärs Alliansen

2017 Galleri Hultman / Scanian Art Group