Logo Artportable

Fotokonst – en modern klassiker i gallerier och hem

Fotokonst är trenden som under de senaste decennierna har kommit att växa sig så stark, att den idag anses vara en modern klassiker. Du hittar den såväl i hemmet, som på stora kända konstgallerier världen över. Fotografisk konst innebär att gränserna mellan foto och konst suddats ut, då fotokonstnären exempelvis haft ett budskap att förmedla, tagit ett mer konstnärligt porträtt eller använt sina fotografiska kunskaper för att skapa alldeles unika uttryck. Men är konstformen egentligen så ny?

 

Faktum är att den allra första lådkameran – Camera Obscuran – kom redan under 1500-talet. På den tiden användes den av konstnärer som önskade kunna måla av saker med ett centralperspektiv. Men trots det, så är det först under 1960-talet som just fotokonsten kom att bli erkänd som en ren konstform, på samma våglängd som akryl- och oljemålningar. Bland de mest erkända konstfotograferna hittar du idag stora namn som Imogen Cunningham, Annie Leibovitz, Martin Stranka och Ansel Adams. 

Personlig inredning med fotografiska posters

Med fotografiska posters och fototavlor kan du enkelt inreda ett hem som känns både personligt och levande – oavsett vilken inredningsstil du föredrar. Fotokonst är trendigt, tidlöst och har en stor förmåga att beröra och fånga sina åskådare. 

 

Det finns många sätt att styla hemmet med stora och små fototavlor. Du kan hänga upp en stor fotoposter för en riktigt dramatisk effekt – eller kombinera flera olika motiv och format i form av en snygg tavelvägg. Men det kan också vara väldigt effektfullt att kombinera fotokonst med andra konstformer, som grafiska prints, abstrakt konst och texttavlor. På så vis kan du skapa en tavelvägg med ett tydligt personligt uttryck.

 

Gillar du en stilren och tidlös look är svartvit fotokonst ett säkert kort. Den monokroma stilen är lätt att matcha och passar med de allra flesta inredningsstilar. Svartvit fotokonst kan vara lika visuellt dramatisk och cool, som den kan vara diskret, minimalistisk och romantisk. Vill du istället ha ett kreativt blickfång som är fullt av liv och personlighet, kan du våga ta ut svängarna med motiv i färg. Blanda färger och motiv helt som du känner för – eller färgkoordinera efter en viss färgpalett, för en mer balanserad look.