Logo Artportable

Gedigen historia bakom oljemålning som konst

En av de allra äldsta målartekniker vi idag känner till, är oljemålningen. Alla känner vi väl till Da Vincis legendariska Mona Lisa, som är en av de mest kända oljemålningarna i världen. Men visste du att denna konstart faktiskt upptäckts i grottor i Mellanöstern och daterats till 600-talet e.Kr? Faktum är att oljemålning som konstart tros ha uppkommit ännu tidigare än så. Dess stora genombrott kom dock i samband med den europeiska renässansen, där oljemålning sägs ha startat bland flamländska konstnärer under 1400-talet.

 

Oljemålning är en tidskrävande teknik, som ofta anses vara upphov till några av världens vackraste tavlor. Tack vare att färgerna torkar långsamt, har konstnären chans att måla i många olika lager av olika nyanser. På så vis kan man bygga ett sällsamt vackert djup i sina målningar, på ett nyanserat vis som få andra målartekniker tillåter. För att ta fram de vackra nyanserna, blandas färgpigment med någon form av oxiderande olja. Beroende på hur mycket olja som används, blir nyanserna mer eller mindre täckande.

Äkta oljemålning – en tavla för dig som älskar unik inredning

Först och främst; vad som är bra konst ligger helt i betraktarens öga och är därför helt subjektivt. Så välj en oljemålning och tavla som du tilltalas av och genuint tycker om att titta på. Det är, om du frågar oss, det allra viktigaste när du investerar i unik och personlig originalkonst. 

 

Att låta en stor oljemålning ta plats på väggen, ger ett dramatiskt intryck som kan lyfta ett helt rum. Tänk dig ett färgrikt blickfång som får anta rampljuset i det neutralt eller monokromt inredda rummet. Eller föredrar du kanske en tavla i nyanser som harmoniserar med rummets accentfärger, för en lugnare atmosfär? Men en oljetavla behöver inte komma i stora format, utan finns även på papper, pannåer eller små målardukar – perfekta att komplettera din tavelvägg med.