Logo Artportable

Akvarellmålning – tekniken som sätter konstnären på prov

Akvarell är en vattenbaserad färg, som kännetecknas av sin höga transparens och akvarellpigmentens sällsamma förmåga att skapa vackra effekter på egen hand. Det kan också vara markanta skillnader mellan de olika nyansernas opacitet och hur de beter sig på pappret, då olika akvarellfärger kan innehålla olika mycket pigment. Akvarellkonst upplevs därför ofta som mycket levande – både när de skapas och när du ser ett färdigt mästerverk. Med hjälp av en mängd olika tekniker kan du dra nytta av akvarellens egenskaper för att skapa dramatiska och spännande uttryck, på både blött och torrt akvarellpapper. Lavering är ett exempel på en vanlig akvarellteknik, där penseldragen inte syns.

 

Att måla med akvareller är både populärt och vanligt förekommande, såväl bland erkända konstnärer som glada amatörer. Men tekniken anses vara en av de svåraste att bemästra till fullo och ställer stora krav på konstnärens skicklighet och förståelse för sitt valda medium. Pigmentens transparens gör det nämligen svårt att korrigera misstag, då dessa skiner igenom. Men en väl utförd akvarellmålning är kanske bland det vackraste och mest iögonfallande konstverk du kan finna. 

Ge hemmet nytt liv med akvarelltavlor

En akvarelltavla kan komma i många olika färger, storlekar och stilar. Det gör det lätt för dig som fallit för detta vackra medium att hitta originalkonst i akvarell som passar just din personliga smak och stil. Kanske är du ute efter specifika motiv såsom landskap, blommor eller motiv med nordiska djur? Eller abstrakta akvarellmålningar där pigmentens egenskaper skapat intressanta visuella effekter? 

 

Akvarellmålningar är mycket fina på egen hand, när de får stå i rampljuset som rummets blickfång. Men du kan också ge hemmet liv och personlighet genom att matcha din akvarelltavla med fina konstverk och posters ur andra kategorier. Häng upp en solitär eller komponera tavlorna i grupp – och våga tänka utanför boxen. Varför inte placera dina tavlor och akvarellmålningar på ett sidobord eller i bokhyllan? Golvet, öppna hyllplan och i fönstret är andra platser i hemmet där konst passar bra.