Resan började i ett grönskande Australien, gick via England och slutade i ett iskallt Sverige. Barbara Månsson är konstnären som låter sin livsresa tydligt speglas i hennes akvarellmålningar.

– Min subtropiska uppväxt har påverkat vilka färger jag använder.

 

Det är 60-tal och Barbara Månsson studerar till lärare. Med ett stipendium till Brisbane Collage of Art är tanken att hon skulle bli lärare i bild. Samtidigt träffar hon en ung man som är ute och ser sig om i världen. Mannen kommer från Sverige och de två fastnar direkt för varandra och de kommer snart att bli man och hustru. Tillsammans reser de med båt till England, en resa som tar ungefär en månad. Via Southampton tar de sig vidare till ett krispigt Göteborg. Barbara förälskar sig direkt i snön och kylan. Det unga paret flyttar efter ett tag upp till Stockholm, närmar bestämt till Upplands Väsby.

– Jag började arbeta som lärare i engelska. Flera företag ville då utbilda sina anställda i språket och det passade mig bra. Efter efter ett tag valde vi dock att flytta till Kalmar och den staden blev jag blixtförälskad i.

Vilken resa – men när fastnade du för konstnärskapet?

– Det låg i träda i många år. Jag gick en kurs i olja och fortsatte kladda lite med det. Jag fick höra att jag borde designa för de stora glasbruken men så blev det inte. Konsten har alltid funnits med mig och det mesta har jag lärt mig själv

 

Ladies evening Paris.

 

Då blev det istället akvarell, stämmer det?

– Ja! För omkring tio år sen gick jag en kurs i akvarell. Jag har senare gått kurser på Akvarellcenter i Dalarna. Nadia Tognazzo är den som fick igång mig, hon fick mig att börja måla. Jag har hela tiden testat mig fram, det är precis så som man måste göra med akvarellen. Man får upptäcka vad som händer när vatten och pigment blandas på pappret. Det är en spännande värld med akvarell. Tekniken kan man lära sig men resten handlar om känsla.

– Jag har testat flera storlekar på pappret, nu är jag uppe i 80×60 centimeter.

 

Läs mer om Barbara HÄR.

 

Portraits.

 

Barbara Månsson.

 

Du och din syster reser ofta till Paris – hur kommer det sig?

– Min syster har designat en hel del för det franska modehuset Hermés. Därför har det blivit naturligt för oss att mötas upp i Paris. Under en period var vi där ungefär en vecka varje år. Jag blir väldigt inspirerad av att vara där. När jag är där fotar jag mycket och målar gärna vad jag sett. Under årens lopp har det blivit många målningar föreställandes kaféer i just Paris. Jag gillar att måla rörelse och att måla människor i rörelse. Det är faktiskt många som har uppmärksammat det i mina målningar.

Du växte upp i Brisbane – hur syns det i din konst?

– När jag och min syster var små dansade vi ofta balett tillsammans i trädgården. Det är antagligen därför som jag alltid har målat mycket balett. De målningarna har blivit väldigt uppskattade. Jag gillar starka färger och jag tror att det kommer från min uppväxt i subtropiskt klimat.

 

Backstage!

 

Ballet study.

 

Du lämnar in dina verk för inramning – hur lyxigt känns inte det?

– Jag lämnar alltid mina verk till Konstkällaren som ramar i dem. Jag använder vita ramar vilket jag tycker passar mina målningar. Jag är noga med att det ska hålla hög kvalitet. Pappret är också viktigt. Det köper jag i Lessebo, Småland. Det är handgjorda akvarellpapper.

Du har en dator i din ateljé, hur kommer det sig?

– Jag tycker om att titta på de bilder jag har tagit eftersom det är därifrån som jag hämtar mycket av min inspiration. Det som jag kallar min ateljé är ett rum hemma hos oss. Där finns massor av saker och så finns jag där i mitten, då trivs jag.

Vad jag förstår är du en eftertraktad kvinna – stämmer det?

– Ja, på så vis att jag aldrig har behövt ta kontakt med gallerier själv. Folk har ringt mig och frågat om jag vill ställa ut. De har ringt mycket från olika gallerier i Europa, men det är inget för mig.

Varför inte?

– Det är mycket jobb för lite. Att ta sig ner med målningarna är ett arbete. Jag ställde till exempel ut i Tyskland en gång. Det var jag och flera andra konstnärer som betalade mycket för att få vara med men galleristen jobbade knappt något alls för att få våra målningar sålda.

Berätta om när du ställde ut på golfklubben i Kalmar!

– Jag har spelat mycket golf och när de skulle inviga sitt nya klubbhus ville de göra det stort. De ville presentera sig för omgivningarna och då ringde de mig och frågade om jag ville ställa ut. De tog kontakt med konstnärer som har en koppling till golfen. Jag hade med två målningar föreställande en man och en kvinna som spelade golf. De blev väldigt uppskattade och det var många som ville köpa men klubben valde att själva behålla dem.

 

Good shot ll.

 

Good shot l.

 

Hur ser konstnärsåret 2018 ut?

– Jag ska ställa ut i Mölle by-och kulturförening i juli. De har ett galleri i ett gammalt stationshus. Eventuellt blir det något på Öland också men det är viktigt för mig att ha tid till att fortsätta måla och att utvecklas.

 

Freedom!

 

Barbaras ateljé.

Läs mer om Barbaras historia HÄR.