2023-02-10
Omgiven av golfbanans kullar i Älmhult, ligger Agnes Håkanssons ateljé. Här berättar hon om vägen från kreativ mellanstadielärare till verksam konstnär.
Under sina år som mellanstadielärare, fick Agnes konstnärliga sida ge avtryck i hennes undervisning. Lektioner i bild och form och kreativa temaarbeten fyllde ofta klassrummet med skaparglädje.
Trots att hon trivdes med sitt yrke, fanns en längtan att få arbeta mer konkret med sitt skapande. En morgon hemma i köket slog Agnes upp Smålandsposten och fastnade för en annons, Folkuniversitetets ettåriga konst och skulpturlinje. Och den konstnärliga resan hade börjat på riktigt. Redan under det första året föddes drömmen om att bygga om ladan på gården till en ateljé. Drömmen fick ligga och gro ett tag. Efter det inledande året i Växjö följde två år på Konstskolan i Kristianstad.
Agnes gick sedan vidare till ett år på folkhögskolan i Munka-Ljungby. Detta tredje år på konstlinjen var en förberedelse för att driva företag och att kunna arbeta med sin konst på heltid. Under denna period blev även ateljén och galleriet på Agnes gård färdigt. Med sina stora fönster blev ateljén en perfekt skaparplats för det ljus och hopp Agnes målningar vittnar om. Att äntligen få ställa sig i sin ateljé för att måla och skulptera, var som att hitta hem.
Under sista studieåret skapas Bullmamman, en 35 cm hög skulptur byggd i gips och målad i lackfärg. Bullmamman har bullar som bröst och en knut på huvudet i form av en bulle med pärlsocker. Bullmamman uttrycker omhändertagande och är som en varm famn. Agnes beskriver att det var något speciellt med Bullmamman, hon väckte reaktioner hos alla. Bullmamman gjordes i flera olika varianter och kom att bli väldigt populär.
I den ombyggda ladan drevs sedan under ett antal år galleri för inbjudna konstnärer, café och konstkurser för barn och vuxna. Att hänga utställningar och träffa konstnärer var givande och berikade även Agnes eget konstnärskap. Numera används galleriet främst för Agnes egen konst.
Efter Bullmamman följde en annan typ av skulptur, nämligen änglar. Med teknik som Agnes fått med sig från sitt första år på konstskola, designade hon och gjöt sedan änglar. Änglarna fick en bred publik på julmarknader och mässor.
Nu har det gått 20 år sedan Agnes renoverade och byggde om ladan på gården till ateljé och öppnade sitt galleri. Sedan dess har hon hunnit ha ett flertal separatutställningar på olika platser i landet samt deltagit i många samlings- och jurybedömda utställningar. Hennes konst och skulpturer finns representerade i privata samlingar, företag, konstföreningar och offentliga institutioner. Agnes är medlem i Konstnärernas riksorganisation, KRO och Svenska konstnärsförbundet.
Om sitt måleri beskriver Agnes hur varje tavla får ta sin tid. Ofta är det något i hennes omgivning som blir startpunkten för måleriet. Det kan vara ett speciellt ljus, linjer och linjespel, en särskild färg eller färgkombination som hon vill använda. Motivet har ofta en underordnad betydelse.
Ibland är det en ny teknik som fångar Agnes intresse. En av hennes måleriserier, stora målningar med abstrakta färgfält och blommor i blyerts, kom till genom experimenterande med vattenbaserad olja och akvarellteknik.
Agnes avslutar med att säga att det snart är dags för Bullmamman att göra comeback, hon berättar att hon tror att många längtar efter Bullmammans varma famn. Kanske kommer man kunna se även henne i gjuten form i större upplaga framöver.
Redaktion