fbpx

Raimo Mattsson

Konstnär


Om mig

Raimo Mattsson (1965-) är hemma från Eckerö på Åland. Han bor i Åbo (Finland) där han verkar som bildkonstnär och lärare. Hans konst är påverkad av hans bakgrund som fiskarson på Åland. Sjöbodarna, träden, människofigurerna och de avskalade strandlinjerna är återkommande teman i hans konst.
Mattssons konst har ofta beskrivits med termer som ”mystik” och jämförts med ”diktens stillsamma tilltal”. Ur målningarna stiger ofta ett lugnande, inre ljus. Det har även uttalats om konsten att ”några minuter framför målningen är som en ordlös bön för oss, som inte annars har förmågan att be”.

Konstnären säger själv: ”Att leva är att våga ta steget ut, att stiga ur båten och tro på att vattnet bär. Det är ögonblick av beslut och mod. Det är ögonblick som gör det obekanta bekant, gör en främling till vän och som gör en fånge fri. I min konst vill jag fånga dessa ögonblick. Jag skalar bort förklaringar och bortförklaringar. Jag samlar på tystnader, tysta ögonblick, för att skapa världar av dem. Konst är för mig en övertygelse om att allt går, allt finns! Konst består av ögonblick, avgörande halvnoter eller knappt hörbara fraseringar. Konst är det tysta, korta, obetydliga penseldraget och nyansvalet. Det är en kommatering och en paus mellan orden som ingen lägger märke till, men som på ett avgörande sätt håller ihop alltsammans. Det är i tystnaderna man finner de långsamma ögonblicken som gör den stora skillnaden.”

Plats:

Åbo, Finland.

Besök i ateljé:

I mån av möjlighet får man gärna besöka mig i min ateljé på adressen Malmgatan 12A 5, 20100 ÅBO, +358 40 5340139.

Kontakt:

Kontakta

Se fler målningar:

Hemsida

Utbildning:

(autodidakt) – i övrigt; examen, Master of Arts (theology).
l

Teknik:

I huvudsak akryl och blandteknik på kilram och canvas (duk).

Inspirationskällor:

Mina rötter på Åland – Människans inre, de tysta sanningarna, vår färd mellan det vi är och det vi blir…
l

Aktuellt:

 • 20.-21.3. – Konst & antikmässan, Åbo
 • 10.-30.5. – Utställning: ”Stiltje” – Kulturhuset Jaatsi, Sastamala (Finland)
 • November 2021 – Utställning: ”En gemensam himmel” – Järvilinna konstcenter, Vihtavuori (Finland)
 • 28.11.2021 – 29.1.2022 – Utställning: ”Långsamma ögonblick”, Loimaa (Finland)

I samband med Konst & Antikmässan i Åbo 20.-21.3. kommer jag även att ge ut boken ”En gemensam himmel”. Boken innehåller bilder av målningar samt korta texter där jag reflekterar över mitt målande i synnerhet och över livet i allmänhet. Det är den andra boken jag ger ut, den första hette ”Några långsamma ögonblick” och kom ut 2014.

  Contact the artist

  Would you like to know more about a specific art work?

  Are you asking as a company, organisation or privately?
  Do you follow Artportable on social media?