2022-10-24
Med nästan 50 års erfarenhet inom keramikbranschen är Lermakeriet i Valbo en ledande grossist inom sitt område. Här säljs allt från lera, pigment och glasyr till ugnar och drejskivor.
I en gammal missionskyrka i Valbo, cirka tio minuter med bil från centrala Gävle, ligger Lermakeriet. Varje dag levererar de sina produkter till hela Sverige. När Maria Larsson blev tillfrågad att ta över verksamheter var hon först tveksam. Till slut tackade hon ja och nu har Lermakeriet utvecklats till att bli en av Sveriges största grossister i keramikbranschen.
Lera till företag och privatpersoner
Lermakeriet startades av Sven Backman som var glasyrchef på Gefleporslin. När han gick i pension ville han ha en egen porslinsbutik och allt eftersom tiden gick övergick det till att bli en hobbybutik där han sålde lera och hobbymaterial. Sven frågade flera gånger om Maria ville ta över och inte förrän han var 80 år lyckades han övertala henne.
– Jag tänkte "vad har jag gjort, vem köper lera?", säger Maria Larsson.
Men det var inget hon behövde fundera länge på. Företaget växte snabbt och idag säljer de till skolor, folkhögskolor, studieförbund och hantverksutbildningar. Även till privatpersoner som har keramiken som hobby.
Glasyrer på livstid
På Lermakeriet har de fyra anställda god kännedom om materialet och produkterna eftersom de själva jobbar med det. De blandar alla glasyrer själva och kan därför tillhandahålla dem på livstid.
– Vi blandar själva så färgen kan inte ta slut för att den utgår ur sortimentet. Från början tyckte jag kanske det var lite mossigt med keramik och glasyr, men det är spännande. Det är väldigt mycket kemi och lära om vad som är skadligt eller hälsofarligt.
Butik och kursverksamhet
För fem år sedan växte Lermakeriet ur sin lokal och den nya lokalen blev en gammal missionskyrka från 1820-talet. Bottenvåningen består av en butik där de säljer sådant de själva drejat och i kyrkorummet finns lagerlokalen. I den fysiska butiken stannar kunderna gärna länge för råd och inspiration.
– Det är roligt för att de som handlar är så intresserade. Många åker långt för att titta så när de väl är här kan de vara här i över en timme.
Hela övervåningen har blivit till kurslokal där de håller kurser i drejning.
– Du behöver inte ha några förkunskaper utan du sitter vid din egen drejskiva. Är du mer erfaren jobbar du med mer lera.
Under pandemin har försäljningen ökat då fler har haft tid till att ägna sig åt sin hobby. Nu hoppas Maria att det håller i sig och hon ser positivt på framtiden.
– Folk har fått en medvetenhet för hantverket och uppskattar det mer. Vi har jobbat oss upp för att bli stora i den här branschen och jag tror att det håller i sig. Rom byggdes inte på en dag.
Redaktion