2022-02-11
– Jag har målat i hela mitt liv men efter 9/11 fick mitt måleri ett uppsving. Jag skulle till World Trade Center på ett möte men veckan efter var allting utplånat. Måleriet blev en sorts terapi och det som växte fram var ”A brief history of the Dow Jones Index”.
Under 20 års tid målade Paal Bugen ett hundratal tavlor i serien. Kännetecknande för serien är att han på varje tavla skriver dagens börsindex.
Paal Bugens har en tydlig tanke med sina verk. Med sin bakgrund inom matematik och ekonomi menar han att han kan tillföra sådant som man inte lär sig på en traditionell konstskola vilket ger honom tillgång till ytterligare ett språk som han implementerar i bilderna. Paal vill att hans verk ska ge energi till rummet och få betraktaren att inleda en intelligent konversation. Ett exempel är verket ”The square root of 9” där en ekvation pryder mitten av tavlan.
– Om någon frågar vad roten ur nio är så är det omedelbara svaret tre – men borde det inte också vara minus tre? Minus tre gånger minus tre är också nio. Man måste gå djupt in i kärnan av saker för att förstå sin omgivning och det är absolut nödvändigt. Världen har blivit så komplicerad att om du tar allt du får höra för sant så kommer du att förvillas bort.
Paal Bugen vill få oss att stanna upp och inse att det självklara svaret inte alltid är det enda rätta. I hans verk går att läsa existentiella frågor och påståenden.
– En fråga jag ställer är ”Om du kunde byta alla målningar av Jesus mot ett riktigt foto – skulle du göra det?” Vill vi byta fiktionen mot verkligheten? Jag tror inte att folk skulle vara villiga att göra det men det är en intressant fråga. En annan fråga är ”Tror Gud på dig?” Jag vänder upp och ner på saker och ting, men man måste göra det ibland för att förstå. Jag skriver aldrig svaret på någonting, jag ställer bara frågorna som är utformade för att få folk att tänka och själva ställa de rätta frågorna.
Paal Bugens verk ingår alla i olika serier. Nästa serie blev också den ett naturligt svar på något som skedde i samhället. När corona spred sig över världen bodde Paal Bugen i Luxemburg och samhället beredde sig för en total nedstägning i 100 dagar.
– Corona-serien påbörjades så snart jag förstod att det skulle bli en lockdown. När vi fick beskedet begav jag mig ner på stan och köpte varenda canvas jag kom åt. Jag jobbade samtidigt med aktier och investeringar och det var en svår tid eftersom marknaderna var fruktansvärt svåra, så jag behövde den typen av avkoppling. Då växte serien fram. Det var en svår tid för många.
I verken anas en subtil kritik mot samhället och makthavarnas sätt att hantera katastrofer. I Corona-serien avslöjar målningarna djupt liggande känslor som upplevdes av många inifrån isolationen. I ”The Abyss”, som visar kroppar som faller handlöst genom ett färghav av rött och svart, tänker han på människorna som förlorat sin verksamhet, sina företag och restauranger och ”The Caveman” för tankarna till människans regression till sitt ursprung. Kanske är aktieindexet och siffrorna en sorts hällristningar på vår moderna grottvägg.
– Jag satt i min lägenhet och så förstod jag hur stenåldersmänniskorna kände sig på vintern, instängda i sin grotta för att hålla värmen. Och så ritade de på väggen.
Paal Bugen använder sig ofta av symboler från vår tid; symboler som vi alla känner till från våra telefoner och datorer. Genom de välkända symbolerna för mail och Bluetooth vill han i ”The American Flag Serie” fånga tiden vi lever i.
– Om man nu ska vända upp och ner på allt och göra sig av med all historia så tänkte jag att varför inte vända flaggan till något som är mer aktuellt för vår tid? Jag började måla symboler för appar istället för stjärnor på flaggan. Det här är den nya ekonomin och den har blivit ett globalt språk som alla förstår. Så jag målar ofta de här skyltarna du har på din mobiltelefon, som du kollar på hela dagen: ”Är Bluetooth på? Wi-Fi? Är batteriet laddat?” För om inte så skrämmer det folk totalt.
I det högra hörnet av Make Utopia Great Again står det skrivet: ”Bombana know every move u make every orgasm you fake”.
– Det är en referens till detta intensiva övervakningssamhälle vi befinner oss i där du inte har någon aning om var gränserna går längre.
Den senaste tiden har Paal Bugen jobbat med porträtt. Ikoniska personer avbildas, inte sällan på samma duk. ”Mona Larsson” sitter framför en solig klippstrand och i ”The Jungle Out There” ser vi Marilyn Monroe, denna gång tillsammans med Chaplin and The Kid, Musse Pigg som var den första tecknade filmen, Mona Lisa, kungen och drottningen. Och så ett vilddjur, djungelns ansikte. Den är skapad med akryl på aluminiumplåt.
– Jag blev så exalterad för jag ser sådana popkonstbilder överallt i gallerier så jag var tvungen att testa. Det ger en särskild glans till motivet. Annars har jag målat ikoner som George Michael, Whitney Houston och Michel Jackson. Det är en helt egen serie. Kanske mer för att bara ta en paus och tänka på lite nya idéer som jag kan måla. Vi får se vad framtiden för med sig.
Matilda Wirström
Writer