Logo Artportable

Leif Öhman: "Jag har hittat min nisch"

2022-07-07

Leif Öhman började måla efter ett långt arbetsliv. Han målar färgstarka, abstrakta verk och inspirationen får han från sina resor och från rymden. 

– Rymden fascinerar mig mycket. Jag kan även fastna för saker när jag är ute och går, mest i stadsmiljöer. Hela tiden söker jag nya motiv. 

Leif Öhman
Ravinen - Leif Öhman

Leif Öhman målade mycket som ung. När han gick i åttonde klass blev lärarinnan förtjust i en teckning han gjort och skickade in den till Naturhistoriska Riksmuseet. 

– Det blev den första riktiga utställningen. Sedan började jag jobba som snickare och måleriet stagnerade. 

Det var inte förrän Leif var i 60-års åldern som han fick inspiration igen. Av en kvinna fick han höra att han hade talang och borde fortsätta måla. Han tog upp måleriet och har målat sedan dess. Nu har han ett 80-tal tavlor hemma. 

Untitled - Leif Öhman

– Jag gick en målarkurs hos Arne Fredriksson och lärde mig grunderna i måleriet. Sedan hade jag utställning på Artportable och fick sålt en del. 

Hur skulle du beskriva din konst?

– Jag tycker jag har blivit bättre idag än om jag tittar på de gamla verken jag har. Det är som många andra konstnärer, man själv är kritisk medan andra älskar det man gör. Man blir fundersam över vad folk tycker och tänker trots att man struntar i det på ett sätt, men jag har hittat min nisch. 

Treanglar (43x33cm) - Leif Öhman
Treanglar (43x33cm) - Leif Öhman

Varför är konsten viktig för dig?

– Den inspirerar mig och så skapar det ett härligt lugn inför saker och ting. Jag kan sitta och måla i timmar utan att jag tänker på tiden. Man kan till och med glömma bort att äta i skapandets tankar. 

Fantasi (103x103cm) - Leif Öhman
Fantasi (103x103cm) - Leif Öhman

Vad är det mest utmanande?

– Jag tycker inte att jag behöver utmana mig, jag går bara på min känsla utan att behöva prestera någonting. Det får komma när det kommer. På hösten målar jag som mest. Det händer att jag drar något penseldrag på sommaren men det beror på väder och vind.

Untitled - Leif Öhman
Untitled - Leif Öhman

För tillfället jobbar Leif med motiv från naturen. 

– I min värld är det blommor, vatten, fåglar och så vidare. Det är abstrakt så det ligger gömt i en hel del andra saker. Har man en viss syn kan man se fåglarna i alla fall men det ska inte vara lätt. Man måste ställa sig framför och titta ett tag, då kan man förstå att det är en idé bakom. Jag vill inte måla en röd stuga utan gör man något annat med det kan man få hundra olika svar. Det är min filosofi för att skapa nyfikenhet.

Untitled - Leif Öhman
Untitled - Leif Öhman

– En bekant sa till mig en gång: ”Om någon betraktar dina verk, försöker du ändra på vad den tycker då? Om betraktaren tycker att det liknar något, svara bara ja.” Det är betraktaren som avgör vad den tycker oavsett om det stämmer överens med visionen jag har. Betraktaren är till för att skapa sin egen fantasi.

Se fler verk av Leif Öhman här!

Konstnären Leif Öhman
                                                           Konstnären Leif Öhman

Matilda Wirström

Writer

Buy original artwork at

link to artportable