Logo Artportable

Kreativitet i lera: Eva Cheadle skapar vackra skulpturer med passion

2023-02-23

Eva Cheadle har alltid tyckt om att teckna och rita, men det var först när hon blev pensionär som hon återupptäckte sitt intresse för keramik. Efter att ha gått en kurs i ämnet och skaffat en egen verkstad i sitt garage, har hon sedan dess utforskat skapandet av olika skulpturer, statyer, tallrikar och skålar.

Eva Cheadle har alltid haft en passion för konst och skapande, men som många andra i hennes situation, familj och hus tog över och tiden för skapande blev knapp. Men efter att ha gått en kurs i keramik för några år sedan, väcktes hennes kreativa ådra till liv igen och hon började dreja och skapa i sin egen verkstad, som hon inrättade i garaget hemma.

Det är viktigt för Eva att ha en hobby som ger henne nya idéer och utmaningar, och som pensionär är det extra viktigt att ha något att sysselsätta sig med. Att skapa i keramik ger henne friheten och möjligheten att utforska sin kreativitet och skapa något unikt och personligt.

Eva delar att det kan bli lite ensamt att skapa på egen hand i sin verkstad, och hon åker därför gärna på workshops och utställningar för att träffa andra konstnärer och få inspiration. Hon har också ställt ut på marknader och deltagit i konstrundor.

Eva Cheadle och hennes konstverk i keramik

Även om hon skissar ibland föredrar Eva att arbeta på känsla och går på sitt eget flyt när hon skapar. Hon jobbar ibland med beställningar, men det går också i vågor med hur ofta hon skapar. Just nu arbetar hon på en beställning i form av tolv tallrikar som ska bli en femtioårspresent.

Tallrikarna har en slät yta och en rund kant upptill, och de är gjorda av mörk lera och har en svartgrön glasyr på insidan. Det är en modern kombination av färger och material som är mindre vanlig, vilket ger tallrikarna en unik och personlig touch.

Skulpturer och statyer

Eva trivs med att dreja och göra tallrikar och skålar, men hennes riktiga passion ligger i att skapa skulpturer och statyer. Hon finner inspiration från allt runt omkring sig, från andra konstverk hon ser på utställningar och verkstäder hon besöker. Det är när hon får en plötslig idé som hon tycker är spännande och det är också då som det är allra roligast att skapa.

Björn, Hand och Förtvivlan av Eva Cheadle.

Eva använder olika tekniker för att skapa sina verk. Ibland skissar hon innan hon börjar skapa, men oftast går hon på känsla och låter idéerna flöda fritt. Hon använder också fotografier som underlag när hon skapar något specifikt, men resultatet blir aldrig exakt likadant som bilden då hon lägger till sin egen touch och känsla i varje verk.

– Jag går på känsla och jag tänker att jag hela tiden lär mig av mina misstag och utvecklas, säger Eva Cheadle.

Inspiration och utställningar

Eva är mycket inspirerad av andra konstnärer som hon följer på både YouTube och Instagram, och hon tittar också på utställningar och offentlig konst för att få inspiration till nya idéer och utmaningar.

Eva ställer ut sina verk i sin verkstad och i en förening där hon deltar i samlingsutställningar. Hon har också ett litet växthus som hon använder som ett showroom där hon visar upp sina verk för besökare.

– Jag tycker att det är jätteroligt att träffa människor på olika tillställningar, men även de som kommer hit för att se på mina verk, säger Eva Cheadle.

Klicka här för att se mer av Evas konst!

Filippa Flood

Writer

Buy original artwork at

link to artportable