Logo Artportable

Konstnären Maria Johansson: En inspirerande resa genom hinder och utveckling

2023-03-21

Maria Johansson är en konstnär som har kämpat mot många hinder i livet. Med diagnoserna autism och adhd har hon stött på mycket psykisk ohälsa. Nu berättar hon om en resa där hon börjat utvecklas och växa som både person och konstnär.

Maria Johansson är en svensk konstnär som hittade sin passion för konst år 2011 efter att ha fått sin ADHD-diagnos. Hon trodde först att hon skulle spendera resten av sitt liv med att bara titta på film, men när hon fick rätt medicin och psykolog började hon använda sprayburken som pensel och fann ett nytt sätt att uttrycka sig på.

Hon har genomgått utbildningen Vedic Art, och under sin egen personliga utvecklingsresa har hon funnit att konsten och hennes inre utveckling sammanfaller på ett fantastiskt sätt.

"Att komma över bron"

Maria har kämpat i 30 år och har gått genom mörka tider, men nu har hon äntligen kommit över bron och befinner sig på rätt sida. Även om det fortfarande kan vara förvirrande och hon behöver hjälp så känner hon att hon äntligen kan börja uppleva glädje och framsteg i livet.

Maria Johanssons konst är en reflektion av hennes egen resa. Genom hennes verk kan man se hur hon har utvecklats och hur hon har övervunnit hinder för att nå nya höjder som både konstnär och individ. Hennes arbete är en inspirerande påminnelse om att det alltid finns hopp och möjligheter att växa och utvecklas, även i de mörkaste tiderna.

Konsten betyder mycket för Maria

Genom att använda färg, sina känslor och mindfulness finner hon ett lugn och kan släppa alla andra tankar. Hon älskar att arbeta med lager på lager tills hon känner att tavlan är färdig.

Utöver spraykonsten tecknar Maria också. Det kräver mycket fokus för henne och hon måste vara helt ensam och ostörd för att kunna teckna av en bild och tolka den på sitt sätt. Maria har haft flera utställningar och har även sålt några av sina verk, inklusive en regnbågsfärgad tavla med Marilyn Monroe som hon gjorde för Pride i Norrköping.

Maria berättar också om att hon funnit kärleken. År 2017 träffade hon sin partner Kim, och de gifte sig bara några månader senare. De är ett starkt par som ger varandra trygghet, något som Maria har sökt efter i hela sitt liv. Tillsammans har de en hund. Maria berättar att när hon träffade Kim, så valde hon att gå "all in", vilket är en bra metafor för hur starkt hon känner för både sin kärlek till Kim, men också till konsten.

Spraykonsten ger Maria en känsla av frihet

För Maria är det viktigaste att betraktaren känner någonting när de ser hennes konstverk. Hon vill att kunden ska hänga kunna tavlan precis som de vill och se vad de ser och känner. Känslan är hennes men när skapandet är färdigt så är det den som ser tavlan som ska få utrymme att känna någonting.

Maria har utvecklats mycket som person genom sin konst och har tagit sig ur mörkret hon tidigare befann sig i. För henne är konsten ett verktyg för att bli mer öppen och uttrycka sig själv på ett sätt som hon tidigare inte trodde var möjligt. Spraykonsten ger Maria en känsla av frihet, där det inte finns några regler eller normer att förhålla sig till.

Klicka här för att se mer av Marias konst!

Filippa Flood

Writer

Buy original artwork at

link to artportable