Logo Artportable

Jeanette von Kustos målar färgsprakande och uttrycksfullt

2022-04-19

Med värme och passion målar Jeanette sina stora målningar. Hon designar rokokostolar, håller målarkurser och anordnar wellnessresor. Att kunna försörja sig på konsten upplever hon som en ynnest.

–  Det är en frihet att kunna göra vad man vill, jag är väldigt glad och tacksam. 

Namasté (120x180x5cm) - Jeanette von Kustos

Jeanette von Kustos har ateljé både hemma i Göteborg och i Palma. Hon börjar sina morgnar med en tidig promenad med hunden innan hon går direkt till ateljén för att måla.

– Disciplinen är en viktig del av arbetet. Jag har alltid med mig en anteckningsbok och när jag ser bilder tecknar jag upp dem i boken, sedan har jag med den så jag får inspiration till vad jag ska göra. När jag går till ateljén går jag till jobbet. 

Att försörja sig på konsten handlar inte bara om att sälja tavlor.

– Det är mycket jobb bakom det. Även om du målar en vacker tavla så gäller det att lägga ner mycket tid på att marknadsföra sig, ställa ut och visa upp sig. Ingen kommer komma och knacka på dörren och fråga om du vill ställa ut utan det gäller att ligga i och jobba på. Du måste ut och tala om vem du är. 

I Jeanette von Kustos ateljé.

Jeanettes detaljrika och färgglada målningar sprider glädje och energi. I hennes abstrakta målningar framträder ofta uttrycksfulla ansikten och människor.

– Jag dras till ansikten när jag tittar på bilder och tycker mycket om ögon. När jag träffar nya människor tänker jag alltid mycket på ögonen och hur de ser på en. 

Hon målar i akryl och olja och jobbar även med textilier, både i form av stora, designade kuddar och tyger som klädnad till rokokostolarna. Det senaste året har hon jobbat mycket med ink.

– Det är kladdigt att hålla på med, som en supertunn lackfärg som jag skvätter ut, sedan använder jag hårfön och sprutar ut färgen på tavlorna. Det är roligt, jag försöker blanda tekniker och hitta nya vägar hela tiden. 

Rokokostolarna specialbeställer hon av ett företag utanför Paris. Där tillverkas stommarna helt rena, sedan förgyller hon dem i guld.

– Jag plockar delar från olika tavlor och samarbetar med ett företag i Borås som tar fram tygerna utifrån mina målningar. Det är ett mönster på sitsen, ett på ryggen och ett på framryggen. 

Jeanette von Kustos designade rokokostolar med färgsprakande motiv.

Tillsammans med några andra utvalda konstnärer ingår Jeanette i en grupp som tillsammans med företaget Götessons designar ljudisolerade konstormöbler för företag. 

– Istället för orangea plattor kan man fylla kontoret med ljuddämpande konst, det är väldigt trevligt.

Utöver det anordnar hon målarkurser, både i grupp och enskilt och styr upp wellnessresor, ofta till Mallorca. Målarkurserna är något hon brinner extra mycket för då hon alltid får så mycket tillbaka. 

– Största delen är måleriet men utöver det har vi yoga på morgonen och vandringar under dagen. Ibland har vi en PT med. Sedan äter vi gourmetmat från vår kock och dricker gott vin. Det är ingen hälsoresa men det är väldigt roligt. 

I have a dream (100x120x5cm) - Jeanette von Kustos

För att klara av att leva på konsten krävs ett stort driv och engagemang och Jeanette anordnar gärna ”happenings” som hon kallar det.

– I stället för att ha en traditionell utställning gör jag gärna något mer utav det. Jag har ibland hyrt en innergård och haft utställning där vi serverat mat och dryck och haft musiker som spelar. Det är väldigt uppskattat. 

Hon försöker också hjälpa andra att hitta vägen i sitt skapande och under många år drev hon Konst Göteborg i Kronhuset där både kända och okända konstnärer fick ställa ut. 

– Vi fick 3500 besökare per helg och anordnade det här två gånger om året. Jag vill gärna pusha andra, speciellt kvinnor. Man ska stötta varandra och hjälpas åt. 

Jeanette von Kustos. https://artportable.com/profile/@jeanettevonkustos

Att Jeanette brinner för konsten är tydligt. 

– Jag har så mycket kreativitet i mig, jag har alltid haft det. Ursprungligen kommer jag från en konstnärlig familj så jag har det väl i blodet. Jag kan bara sitta och titta på människor och suga åt mig inspiration. 

År 2023 ställer Jeanette ut både i Paris och Milano.

Se fler av Jeanette von Kustos verk här!

Konstnären Jeanette von Kustos

 

Matilda Wirström

Writer

Buy original artwork at

link to artportable