Logo Artportable

Från anteckningsblock till akrylmålning – Håkan Bystedt utforskar sitt konstnärliga DNA

2022-04-01

Håkan Bystedts expressiva målningar växer fram till musik. Genom att tolka kompositioner i färg och form skapas kraftfulla verk som gör avtryck hos betraktaren.

Musiken går som en röd tråd genom Håkan Bystedts konstnärskap. Tillsammans med människor och naturupplevelser är det den som inspirerar honom till att måla. Just nu är han mitt inne i ett projekt där han ska skapa 20 alster utifrån Led Zeppelins låtar. Hittills har det blivit många expressiva och färgstarka verk.

– Varje alster får en låttitel som associerar till en viss låt. Många av låtarna har otroliga kompositioner och taktbyten vilket låter mig fundera över hur jag kan utföra det färgmässigt och kompositionsmässigt. Jag försöker att inte fastna i texten utan fokusera på låtens uppbyggnad och komposition. Vissa blir helt fel om jag skulle måla abstrakt så då har jagt fått prova att måla mer impressionistiskt. Det har fått mig att ge mig in på lite andra stilar. 

 

On the beach (110x90cm) - Håkan Bystedt

För ett och ett halvt år sedan var Håkans verklighet annorlunda. En dag satt han på jobbet och kladdade i sitt anteckningsblock då en kollega såg vad han gjorde. 

– Hon såg vad jag hade ritat och sa till mig att jag måste börja måla. Jag blev peppad och gick och köpte färg och lite pastellpennor. Jag insåg att det var väldigt roligt så jag köpte akvarell och sedan akryl och det var lika roligt det, och på den vägen är det. 

Att teckna var inte något som var främmande för Håkan. Under hela sin uppväxt ritade han mycket och fick ofta höra att han borde satsa på konsten. 

– Jag tyckte om att rita men var ganska motstridig då och ville göra precis det jag kände för. Vi kunde få i uppgift av teckningslärarna att rita en rund ring men det var inget som jag tänkte göra. Så jag fick fristad att bara rita på. 

Trots orden om att han skulle satsa på konsten släppte han alla planer på att teckna och började jobba med annat. Det var inte förrän han fick fru och barn som han långsamt hittade tillbaka igen.

– Jag började rita mycket med barnen när de var små och kände att det var något jag tyckte om. Vi är en konstintresserad familj och har alltid tyckt om att gå på museer och titta på konst, design och arkitektur, det sitter i familjens ryggrad. 

 

Town (80x80 cm) - Håkan Bystedt

 

Efter att ha blivit uppmuntrad av kollegan tog han en kurs i akvarellmålning men upplevde inte att det passade honom. Nu målar han i pastell och kol men framför allt akryl. 

– Jag utforskar fortfarande. Det är kul att testa olika stilar och se vart det bär hän. Det enda jag vet är att jag absolut inte ska avbilda, jag blir så uttråkad. Jag vill släppa min tanke fri och inte känna mig styrd. 

För att verkligen behärska tekniken har han tagit hjälp av en professionell handledare som ska få ordning på måleriet. 

– Han tar sig an konstnärer som har fastnat eller vill hitta rätt. Då jag är helt självlärd känns det viktigt att lära sig grunderna. Man kan inte laga gourmetmat utan att kunna skala potatis. 

 

Tangerine (80x80cm) - Håkan Bystedt

Håkan utgår alltid från en idé men låter måleriet vara intuitivt.  

– Idéerna härstammar ofta från musik som jag omsätter till färg och form i en komposition. Sedan kan det vara andra upplevelser eller betraktelser som formar målningen. Natur, så som fjäll och vatten lämnar avtryck i mig. Även arkitektur och människor. Jag vill sätta dem i ett sammanhang. 

Det viktigaste är att ett verk får andra att reagera. 

– Ett alster får inte vara platt och jag försöker lära mig hur jag ska få de här avtrycken att beröra. Det är hela tiden en lärprocess.

På senare tid har han börjat ta pauser i målandet. 

– Jag målar snabbt och har alltid gjort det, men nu har jag lärt mig att pausa och ibland sova på saken. Det är viktigt att kunna bromsa upp och ta ett steg tillbaka annars är det lätt att bara fortsätta peta tills det blir förstört och man får göra om. Det är hela tiden en process där man brottas med sig själv. 

 

The Water Bridge (46x56cm) - Håkan Bystedt

Vad vill du förmedla?

– För mig är det viktigt att målningarna har en story. Jag vill att de ska göra avtryck och att man ska kunna tolka dem på olika sätt, sedan låter jag det vara upp till betraktaren att uppleva vad som händer. Jag gillar konst som skapar känslor om det så är genom färger eller genom själva kompositionen i sig. Till exempel kan jag sitta i timmar och titta på en tavla av Van Gogh eller Picasso, deras verk är så kraftfulla i färg och form. 

Vilken är den största utmaningen?

– Vissa målar för att få utlopp för känslor eller för att må bra men jag målar fast än jag mår bra. Jag vill ha utlopp för min kreativitet och få ge uttryck för de intryck jag får. När jag tar fram penseln är den största utmaningen att sy ihop säcken och få ihop kompositionen, det är det som är intressant, att få balans i valörerna och kulörerna. Trial and error, det är mitt knep. Man ser direkt om det skär sig eller inte är bra och då får man göra om. Det är en träningssak och det finns absolut en anledning till att man ska lära sig tekniken och färgläran. 

När det gäller musikprojektet har han bara två verk kvar.

– Jag hoppas att jag är klar snart för det finns risk att man fastnar. Jag befinner mig i en sökande period och vill fortsätta utforska. Nu vet jag vilka färger jag känner mig bekväm med och behärskar och vilka jag inte ska använda, men jag strävar efter att hitta mitt DNA.

Se fler av Håkan Bystedts verk här!

 

                                                                        Håkan Bystedt

 

 

Matilda Wirström

Writer

Buy original artwork at

link to artportable