Logo Artportable

Christel Ling skapar utifrån teori och känsla och kombinerar vetenskap med konst

2022-05-16

När Christel Ling sätter sig för att måla är det ofta en hel historia som ligger bakom. Målningarna bär titlar som ”Pythagoras landskap” och "Pudelns kärna" och bakom varje verk ligger mycket tankar och kunskap.

– Jag har så olika typer av konst och har experimenterat mycket för att hitta vad jag tycker om och hur jag känner. Jag vill prova på allting för att se vad jag kan fastna för. 

Sofiero slott (62x52cm) - Christel Ling
Sofiero slott (62x52cm) - Christel Ling

Målningen av Sofiero slott målade hon på plats i trädgården utanför slottet. 

– Den är lite konstig, konst ska vara lite konstig. De hade målarvecka på Sofiero förut och man kunde sitta där och måla av sakerna i parken, så jag målade av slottet och för tillfället var jag väldigt förtjust i citroner. Sedan ville jag skapa något helt annat som bryter av den här linjen så jag gjorde någonting där för att bryta mönstret. Det kanske retar upp folk litegrann. Den tavlan kom faktiskt med i en utställning där på slottet och gick vidare till en vandringsutställning i Malmö och till Svenska kyrkan i Hamburg.

Symfoni (42x32cm) - Christel Ling
Symfoni (42x32cm) - Christel Ling

Christel har nyligen gått i pension vilket ger henne mer tid att ägna åt måleriet och dyka djupare ner i konsten. Hon målar bara i olja men gärna ute på balkongen så att det inte luktar lika starkt. 

– Jag känner att jag vill komma framåt nu när jag har det lugnare omkring mig. Nu kan jag reflektera och analysera mer. 

Hon är förtjust i vetenskapliga teorier och psykologi. I målningen Pudelns kärna vill hon förmedla vikten av att gå in i själva kärnan och se det som är viktigt i människan. Uttrycket är hämtat från Goethes drama ”Faust” och betyder just ”den verkliga innebörden av något”. 

– Man måste se hela individen och samhället och gå in på djupet för att förstå varför något är som det är och vad som ligger bakom.

Pudelns kärna (76x63cm) - Christel Ling
Pudelns kärna (76x63cm) - Christel Ling

Pythagoras landskap är inspirerad av matematiska teorier och även den psykologiska kommunikationsmodellen Joharis fönster har varit en inspiration.

– Vi speglar varandra som människor och det är intressant. Det är så mycket vi inte vet om oss själva som andra kanske märker men inte säger. Det gäller att hitta sig själv så att andra kan förstå en. 

Pythagoras landskap (58x49cm) - Christel Ling
Pythagoras landskap (58x49cm) - Christel Ling

Har du några förebilder?

– Jag tycker mycket om Lars Lerin. Hans akvarellmålningar är lite mer åt det distinkta hållet och har väldigt fint ljust. Sedan gillar jag honom som person, han är väldigt ödmjuk, enkel och öppen. Jag tror att all konst avspeglar människan och dess inre. Alla människor har någonting, ett inre rum, som vi kanske inte pratar så mycket om med varandra men som kommer fram i konsten. 

Vad kan vi förvänta oss framöver?

– Jag vill göra mer surrealistisk och distinkt konst. Det gäller att experimentera sig fram, man ska inte vara rädd; man ska vara modig när man målar. Det är nyttigt för självkänslan och självförtroendet också. 

Se fler av Christel Lings verk här!

                                                      Konstnären Christel Ling

 

Matilda Wirström

Writer

Buy original artwork at

link to artportable