Rengarenk betyder färgrik på turkiska. Yasemin Yeliz Camlibel är en extrovert person och färgerna i hennes konst beskriver hennes personlighet i färger.
– Jag vill att fler ska se och uppleva känslan jag själv får när jag ser färgglada tavlor.

Berätta om din utställning i Artportables Showroom.

– Det är resultatet av en hobby. Det började med att jag målade kvinnliga karaktärer som Frida Kahlo, Marie Curie och Sabiha Gökçen. Den senare var världens första kvinnliga krigspilot. Senare såg jag Joker-filmen och blev så fascinerad att jag  ville måla Jokern. Jag gillade både färgerna och karaktären. Att målningen går från grön till lila speglar hans personlighet och hur han formades av samhället. Anne Frank gjorde jag i färg, i kontrast till att hon ofta görs som svartvit. 

– Det finns dolda bilder under varje verk, därför tar de tid att skapa. Bakom varje karaktär finns en annan karaktär. Känner man på tavlorna känner man att det finns något bakom.

Du målar många starka kvinnor. Vad är anledningen?

– För tre år sedan var jag med om svår skilsmässa som var väldigt mentalt slitsam. Jag blev kränkt som kvinna och kände mig bortglömd. Jag behövde investera i mig själv och mitt sätt var att måla kvinnor som gjort starkt intryck på samhället. Framöver kommer jag att ha en utställning med enbart kvinnor som utmärkt sig genom vad de gjort för samhället. Den kommer att bli av nästa år.

Hur känns det att visa upp dina verk för en publik?

– Jag är glad över att det är efterfrågan på min konst. Tidigare har jag bara pratat om mina tavlor, och de som varit hemma hos mig och tittat har velat se mer. Jag har heller inte fokuserat på att marknadsföra dem. Det är roligt att de gillar färgerna, storleken och detaljerna. De vill se mer.

Hur ser din arbetsdag ut.

– Konsten är bara en hobby. I mitt dagliga arbete är jag handläggare på migrationsverket. Jag jobbar heltid och pluggar heltid till tolk: turkiska – svenska. Jag gillar att vara produktiv så jag håller mig uppdaterad och ser till att lära mig nya saker – jag vill investera i att bli rättstolk. När  jag har tid så målar jag!

Vad vill du i framtiden ska hända med ditt konstnärsskap?

– Jag vill att fler ska se och uppleva känslan som jag själv får när jag ser färgglada tavlor. Jag har respekt för de som gått i konstskola. Jag är självlärd. Jag vill visa att vem som helst kan lära sig vad som helst.

– I framtiden vore det kul att alla, likt IKEA, har en affisch med min konst.

Yasemin lägger kontinuerligt upp målningar och skisser som hon gör på Instagram; @yasemin.camlibel.gallery. Hon lägger också upp videos för att visa upp hur hon målar. Det finns också möjlighet att köpa produkter med hennes verk som motiv på Redbubble; Yasemin Camlibel.

Se fler verk i Yasemin Yeliz Camlibels Artportable Portfolio