Bli medlem på Artportable!

Du är en fantastisk konstnär! Men marknadsföring kanske känns svårt? Du har en portfolio hos Artportable och kanske en Facebooksida, men hur ska du använda dem? Vad innebär det att marknadsföra sig, och hur vet man om det går bra? Många tycker att det är svårt att veta i vilken ände man ska börja. Svaret är dock enkelt – börja från början. Innan vi kan komma med tips på hur du når ut, behöver du fundera över förutsättningarna. 

Här kommer 3 steg som varje konstnär behöver ta för att komma igång med sin marknadsföring. 

1. Identifiera dina mål

Konstnär framför sina tavlor

Bli medlem på Artportable!

Vilket är ditt mål med marknadsföringen? Med ditt konstnärskap? Hur vet du om du har lyckats? Försök att bryta ned dina tankar till något som går att mäta. Vill du sälja en tavla varannan månad? Eller få 100 nya följare på Instagram? Många konstnärer väljer att inte fokusera alls på försäljning eller sociala medier, utan på att få spendera så mycket tid med konsten som möjligt och hitta vänner som delar intresset. Vad vi uppfattar som framgång är helt individuellt. Du behöver veta vart du vill för att kunna börja gå ditåt.

 

2. Kolla hur andra gör

Inspiration är lika viktigt i marknadsföring som i konst. Spana in vad andra konstnärer gör! Följ några konton på sociala medier och vänj dig vid att leta efter inspirationen. Vilka slags inlägg verkar få mest respons? Hur fotograferar de större kontona sina verk? Finns det några gemensamma nämnare? Försök sätta ord och skriva ned sådant du gillar, och sådant du inte tror är för dig.

 

 

3. Hitta dina talanger

 

Ingen kan vara bra på allt. Att vara duktig på marknadsföring handlar om att identifiera styrkor och använda sig av dem. Är du bra på att prata med människor i verkligheten? Eller bättre på att formulera dig i text? Är du duktig på att fotografera din konst? Eller har du många kompisar som gärna hjälper till? Skriv ned sådant du är bra på inom marknadsföring, och sånt du kanske bör undvika.

Var inte rädd att testa dig fram för att ta reda på vad som fungerar bäst för just dig. Ditt konstnärskap är unikt, och du vet bäst vad som känns bra i magen.

 

Sen, då? Vi på Artportable hjälper dig gärna med nästa steg. Vill du synas i Aftonbladet, spela in en film om ditt konstnärskap eller nå brett på sociala medier? Ring din koordinator – så går vi vidare mot dina mål tillsammans! Våra kontaktuppgifter hittar du HÄR!

Bli medlem på Artportable!