Anette Schwartz från Hedemora har gått från att jobba inom industriell sömnad till att idag på egen hand driva syfabriken SyCompaniet. Hennes arbete idag ger henne möjlighet att jobba med sina egna designer och att själv sätta ribban för sin kreativitet.

Anette Schwartz jobbade flera år inom industriell sömnad tills hennes liv förändrades i och med att hon förlorade jobbet. Då försvann en fast inkomst men nya möjligheter öppnades.

– Jag hade i många år jobbat inom sömnadsindustrin hos ett lokalt företag som tillverkade arbetsskyddskläder. När detta företag började gå sämre var jag en av de som fick sluta. Jag började då jobba inom vården men sömnaden har alltid varit det jag velat hålla på med. Det var då tankarna kom att starta något eget

Anette drevs av en vilja fortsätta arbeta med att sy men hon kände även starkt att hon ville göra något eget – något som kunde ge utlopp för hennes kreativitet. I och med att SyCompaniet kom till blev detta möjligt.

– Jag gick en’starta eget-kurs där det fanns en person som sa till mig att ‘du är en av dem jag tror på’ – oj tänkte jag, men det var faktiskt det som fick mig att ta steget. Sagt och gjort, ekonomin var inte på topp just då, men jag startade i liten skala hemma i huset jag hyrde. Jag började jaga industrimaskiner på nätet och hittade ett äldre par utanför Borås som nyss lagt ned sin verksamhet.

Anette hyrde en lastbil och körde till Borås för att köpa deras maskiner. Under den här tiden jobbade hon natt inom vården och började driva företaget på dagtid. SyCompaniet kom till så som det ser ut idag 2007.

– Jag jobbade på för att bygga upp en kundbas inom lönsömnad, med allt från jaktkläder till bilinredningar och barnkläder. 2009 hade företaget vuxit så pass att jag inte längre fick plats hemma, därefter har jag bytt lokal ett antal gånger tills jag till slut hamnade där jag håller till idag. Sedan 2010 har jag haft företaget på heltid!

 

 

Arbetet hos SyCompaniet tuffade på för fullt och under de första åren gick större delen av arbete åt att bygga upp en bas av kunder och intressenter. Vid den här tiden producerade Anette alltifrån badhusgardiner till specialsydda 50-tals klänningar. I och med att Anette allt oftare fick chansen att hjälpa kunderna att utveckla designer växte viljan att utveckla egna design-idéer.

– Idéerna har varit många, när det till slut blev väskor så kände jag att något väcktes i mig. Efter detta började kreativiteten flöda och jag kände att jag hade hittat mitt eget uttrycksätt. Så småningom började människor höra av sig från olika håll och kalla mina väskor för konst vilket kändes oväntat men väldigt inspirerande.

I och med att Anette kunde börja kalla sina skapelser för konst öppnades nya sidor av hennes kreativitet. Hon kunde utforska nya sidor av vad det innebär att vara kreativ. Idéer och inspiration fick ta plats i hennes arbete och det kom att bli viktigt i hur hon fortsatte att utvecklas som kreatör.

– Inspirationen kommer från livet. Har inget speciellt sätt att tänka där. Det kan räcka med att jag ser någon form som inspirerar mig och får mig att börja skapa. Eller att jag ser ett tyg som jag blir inspirerad av. Jag gillar att blanda starka färger och mönster så kontrasterna blir skarpa. Gör jag enfärgade väskor så vill jag gärna ha ett färgstarkt mönster till exempel.

 

 

När inriktningen förändrades gjorde så även utformningen. Idag ser Anette det unika och enskilda i sina skapelser som något centralt i sin produktion. Viljan att komma ifrån den massproducerade konsumtionen blåser över vårt samhälle och det har sannolikt underlättat för kreatörer som delar det tankesätt Anette har. Kreatörer som kan göra något intressant av den stora efterfrågan av unika föremål som finns– efterfrågan av det som är ”one of a kind”. Anette säger själv att den typiska kunden som köper hennes väskor är de som är ute efter att sticka ut och ha något eget.

– Det som känns viktigt för mig är att väskorna ska vara unika och att du kan känna dig trygg med att inte många andra har samma väska som du. När jag följer flödet vet jag aldrig vart det slutar det kan till exempel sluta med att väskan jag tillverkar bara kommer att finnas i ett enda exemplar.

Att Anette tog steget att starta sitt eget företag innebar ett stort kreativt kliv och gav henne nya möjligheter och ny inspiration.

– I dag är jag mycket friare att göra som jag själv vill. Största skillnaden är att vara min egen och kunna styra själv över hur mina dagar och skapelser ska se ut.