Jörgen Winberg räds inte nya utmaningar i skapandet. Efter att länge ha koncentrerat sig på stadsmiljöer och landskapsmotiv har han nu börjat utforska människokroppen, ansikten och djur. I tre veckor framöver pryder Winbergs färgsprakande och imponerande verk väggarna i Artportables showroom.

Vad är det för verk du visar upp i den här utställningen?

– Den här utställningen är ett axplock av det jag gör idag. Det är en blandning av olika motiv i olja – Stockholm, djur, porträtt och lite fåglar. Det mesta är ganska nytt, från de senaste månaderna. Jag gillar att prova att måla allt möjligt så jag håller mig inte till ett speciellt motiv, men min stil är ofta lite mer färgrik.

Vill du berätta lite mer om ett specifikt verk?

– Det finns ett verk som heter ”Tidigt en majmorgon” som föreställer en båt i Stockholm. Jag var inne i stan för att fotografera, innan solen hade gått upp. Och det var helt tomt i hela staden. Innan corona brukade det alltid vara någon eftersläntrare, några fler människor runtomkring – men nu var det helt öde och stilla. Solen gick upp och det var fantastiskt vackert.

j. winberg

Upptäck fler av Jörgen Winbergs verk i hans portfolio.

Hur går det till när du skapar?

– Jag målar ofta efter egna fotografier som får stå som inspiration. Att fotografera är lite som att vara ute och skissa för mig. Men det blir inte exakt som på fotografierna, när jag målar porträtt händer det att jag sätter in dem i miljöer som kommer från fantasin. Jag är nyfiken i mitt skapande och testar gärna nya saker. Tidigare målade jag mest Stockholm och landskapsmotiv, men nu tycker jag att människokroppen och ansikten har blivit mer och mer intressant.

Vad är det som gör Stockholm till ett så bra motiv?

– Jag tycker det är en fantastisk stad, speciellt när man kan få med vatten. Byggnader, båtar och skärgården. Jag håller mest till på Söder och de gamla söderkåkarna gillar jag väldigt mycket.

Yttersta tvärgränd

Du gör även mycket beställningsjobb, är det stor skillnad från att måla ett eget motiv?

– Jag tycker att beställningsjobb är lite tuffare, för då är det inte bara jag som ska bestämma om det är bra eller inte. Det blir svårare då såklart. Men samtidigt är det utmanande – och jag gillar utmaningar!

winberg

Jörgen Winberg ställer ut i Artportables Showroom under v.46–48.

Upptäck fler fantastiska verk i hans portfolio här.