Inger Dillan Antonsen är en väletablerad konstnär som tycks ha funnit det perfekta receptet på ett lyckligt, sunt och rofyllt konstnärsliv. Hon finner nöje i alla konstformer och har erfarenhet av att dansa balett, dessutom så spelar hon klassisk gitarr. För Antonsen är konstvärlden endast ett litet mikrokosmos i det större hela. Med inspiration från kosmiska energier, meditation och jazzmusik så skapar hon konstverk som tyder på ett sprudlande och färgstarkt inre liv.

– Jag är inspirerad av musik och dans, så jag har alla former av konst i blodet. Jag har dansat balett och gått över till modern dans i Kalifornien. Klassisk gitarr också, så du vet att det finns där.

Hon mediterar i ungefär en timme varje morgon för att lättare ta åt sig av universums energier för att sedan manifestera allt på duken. Samtidigt så hjälper meditationen henne med att uppnå en inre sinnesfrid.

– Meditation hjälper mig att öppna upp för det abstrakta. Det där med konst är individuellt och min ande vill nå ut i världen.

Antonsen berättar lite om tiden som hon tillbringade i USA.

– Jag bodde i Kalifornien i 19 år och de 19 åren gjorde mig modigare och mer öppen för andra sätt att se saker på. Förr var jag norsk och tänkte ensidigt norskt. Det tog så lång tid för mig att bryta mig fri. Efter Kalifornien blev det mer abstrakt konst.

Vi teoretiserar lite om den samtida konst- och kultursektorn och hur sociala medier fått fler konstnärer att värdesätta skyndsam berömmelse över kvalité. I samma veva så kommer vi fram till att det även är problematiskt med en högt uppsatt styrelse som får bestämma vad för sorts konst som är i “bra kvalité” och vad för sorts konst som inte är värd att nämnas.

– I New York och Medeleuropa finns det en bredare syn på att det är mycket som är bra. Konst behöver inte vara ensidigt. Vi har alla en specifik personlighet och ett uttryck. Det finns mycket klass i Norge – det är någon som sitter och bestämmer vad som är bra och inte bra.

Antonsen tror på att man inte bör beblanda konst med politik. När hon målar försöker hon att sträva bort från det världsliga och kultursektorns mikrokosmos för att istället öppna upp sig för universums kosmiska energier.

– Måste förstå det abstrakta – där kommer man bort från all politik. Kosmisk energi har med att vara trygg med sig själv och det är inte lätt. Det är väldigt fint att nå det med meditation.

– Jag tror absolut på kosmisk energi. Alla har en liten fot i det där utan att de vet om det. Vi har alla vårt eget uttryck och det uttrycket är något viktigt.

Trots Antonsens attraktion till det abstrakta och kosmiska så är hennes process tämligen pragmatisk.

– Det är intuitivt samtidigt som det är väldigt balanserat med att kompositionen blir rätt – att du kan se på tavlan om och om igen. Måla en stund, gå bort från den och häng den på en vägg för att iaktta den och se den som en komposition. Det blir djupare och får mer perspektiv.

– Kan även ta upp en gammal målning och känna att jag inte blir nöjd och fortsätta med det.

Antonsens konst är minst sagt dynamisk och det tycks finnas ett flöde som påminner om något utomvärldsligt, något kosmiskt. Varje målning är i sig ett färgsprakande universum fullt av vitalitet.

Du kan se mer av hennes konst här.