Logo Artportable

Läs om konst

All konst bär på en historia. Här hittar du artiklar om konst, konstnärer och annat aktuellt i konstvärlden. Djupdyk i det som intresserar just dig och läs mer om personen bakom verket.

2022-08-11

Siiri Julge Alvemyr: "Konsten är något jag gör, inte något jag är"

Siiri Julge Alvemyr valde att lyssna på sitt 19-åriga jag som ville bli konstnär. För åtta år sedan startade hon eget för att ha möjlighet att satsa på konsten. Idag har hon lärt sig att inte bry sig om vad andra tycker.
2022-08-09

Karen Mølgaard stopped being afraid of colours

Karen Mølgaard makes powerful abstract expressionistic paintings which take the mind of the viewer to nature and its different colours and expressions. To some, you invent your own story, meanwhile in others, you can discern certain details.
2022-08-08

Emil Björk hittar lugnet i naturen

En ovanlig vinkel eller ljuset som faller på ett visst sätt - Emil Björk fångar naturens vackraste stunder i sina harmoniska foton.
2022-07-08

Shine Through Art ger målarkurser som låter dig hitta dig själv

Vill du upptäcka din unika stil och personlighet i måleriet? Skaparglädje och den inneboende kraften är ledord i Ania Witwitzkas målarkurser. Precis som namnet antyder innebär måleriet mycket mer än färg på en duk.
2022-07-08

Mary Myntti: ”Varje figur är ett kapitel ur mitt liv”

Mary Myntti jobbar som kostymör och syr scenkläder till artister och dansare i stora produktioner. I sitt eget skapande klär hon själen och avbildar våra känslor.
2022-07-08

Kerstin Reinholdsson fascineras av fåglar och myter

Kerstin Reinholdsson är en kreativ mångsysslare. Hon är egenföretagare och utöver konsten leder hon guidade turer, jobbar med textil och hantverk samt har en högskoleutbildning i muntligt berättande. Motiven är fåglar, kroppar och spökhistorier.
2022-07-07

Linda Elvegård inspireras av kvinnors inneboende kraft

Linda Elvegårds målningar är färgstarka och stundtals utmanande. De övervägande kvinnliga motiven tar självsäkert upp platsen på duken - inte sällan avklädda.
2022-07-07

Leif Öhman: "Jag har hittat min nisch"

Leif Öhman började måla efter ett långt arbetsliv. Han målar färgstarka, abstrakta verk och inspirationen får han från sina resor och från rymden.
2022-07-06

Lena Sätterström ser konst i allt

Lena Sätterström är allkonstnär. Genom livet har hon skapat på olika sätt och gjort det som tilltalar henne för stunden. Hennes lekfulla verk smyckar både hem, väggar och trädgård.
2022-07-05

Maria Krall låter färgerna styra: "Sommarens utmaning blir att måla med grönt"

Maria Kralls abstrakta målningar fångar det hon har omkring sig. Mycket i hennes liv kretsar kring färg men det är bara vissa hon kan använda sig av.
2022-07-04

Bo Nyberg hittar beröringspunkterna mellan musik och bildkonst

Bo Nyberg är klassisk flöjtist och jazzsaxofonist. Han har undervisat på Musikhögskolan i Malmö och Kulturskolan i Kungsbacka och har gjort otaliga framträdanden som solist och jazzmusiker i olika grupper. Det är erfarenheterna som musiker som har fått honom att dras till bildimprovisationer.
2022-07-04

Anna Gudmundsdottir målar Islands dramatiska landskap

Anna Gudmundsdottir skapar rakt från hjärtat. Vad som kommer fram beror helt på vilket humör hon är på och inget är bestämt från början. Ofta är det motiv från hennes hemland Island som växer fram.
2022-07-01

Konstförmedlingen Hjortensjö Art & Design: "We create the impossible, together"

Hjortensjö Art & Design AB är en relativt nystartad konst- och designförmedling. Med passionen att sammanföra konstnärer och konstälskare förmedlar de svensk nutida konst och design.
2022-06-30

Jakob Kåreland jobbar digitalt: "Det ska vara rent och cleant"

Jakob Kåreland började tidigt med att rita omslag till kasettband han själv hade spelat in. Idag skapar han digitalt och inspireras i sina färgstarka verk av musik och spel.
2022-06-29

Hitta ditt konstnärsmaterial hos Westers art

Hos Westers art hittar du förstklassiga konstnärsfärger och högkvalitativa tillbehör både online och i butiken i Jönköping. Här finns akvarellfärg, akrylfärg, oljefärg och ett stort utbud av penslar, dukar och papper, både för proffs och nybörjare.
2022-06-29

Från måleri till grafik - Malin Ekström sprider glädje i sina verk

Malin Ekströms harmoniska verk sprider glädje och lekfullhet. Hon är född och uppvuxen på Gotland och efter studier på Konstfack i Stockholm flyttade hon tillbaka till ön och jobbar nu som gymnasielärare i bild och design. 
2022-06-28

Christer Gårdestig ser färg i det svartvita

Christer Gårdestig tecknar i kol, jobbar med grafik och målar i olja. Han har gått Hovedskous målarskola i både grafik och måleri. Ofta tecknar han sig fram till motivet och många gånger blir det flera skisser innan han får dit färgerna.
2022-06-27

Arnolds Glas och Ram: ”Vi ramar in din vardag” - 15% rabatt till Artportables medlemmar

Arnolds Glas och Ram är ett tryggt familjeföretag med inramning som huvudsyssla. Idag drivs det av Henrik Hjertberg som är tredje generationens rammakare. Hos Arnolds Glas och Ram hittar du högkvalitativa konstnärsmaterial och inramningar i toppklass. Rabattkod i artikeln!
2022-06-27

Från vidsträckta vidder till personliga djurporträtt i Karin Marjamaas måleri

Djur och natur är fokuset i Karin Marjamaas naturalistiska måleri. Som liten ritade hon mycket men det var inte förrän efter att hon gick in i väggen som hon tog upp måleriet ordentligt igen. Sedan dess har hon haft flera soloutställningar och i sommar ställer hon ut både i Stockholm och Örebro.
2022-06-23

Mike Eriksson fångar ögonblick under namnet "Content by ME"

Mike Eriksson är producent, låtskrivare och fotograf. Själv kallar han sig för content creator eller storyteller - något han tycker fångar essensen av det han gör.
2022-06-22

Bildesignern Mikael Lindberg: "Blir en bättre designer av att måla"

Mikael Lindberg lever och andas bilar. Han jobbar som bildesigner och det är även bilar som är motiven i hans målningar. Fulla med färg och kraft är de målade med stor precision.
2022-06-22

Upplev ditt sommaräventyr på målarkurs i Halland

Boka en målarkurs i akryl och mixed media i Kungsbacka i sommar! Kerstin Dahmm leder dig igenom teknikerna.
2022-06-22

Utveckla din kreativitet på digital målarkurs med Sofia Rhedin

Sofia Rhedin håller målarkurser online i små grupper där målet är att alla ska få vara kreativa och hitta sitt eget uttryckssätt. Hon har en bildlärarexamen från Konstfack och har skrivit en lärobok i bild för gymnasiet.
2022-06-20

Cecilia Arvidsson hittar nya vägar både digitalt och på duk

Cecilia Arvidsson experimenterar sig fram med olika stilar och tekniker. Med en bakgrund inom musik och foto har hon alltid varit kreativ. Nu jobbar hon digitalt parallellt med sitt akrylmåleri.
2022-06-16

Tony Roos är ordförande i Konstnärsalliansen: "Det går att förändra""

Tony Roos är konstnär och ordförande i Konstnärsalliansen - en facklig intresseorganisation för yrkesutövande bild- och formkonstnärer i Sverige och Norden. De senaste 20 åren har de jobbat för bättre villkor för konstnärer.
2022-06-16

Vera Grønneberg: "Ansikten säger så mycket om människor"

Vera Grønnebergs målningar kommunicerar med betraktaren utan att vara övertydliga. Hon utforskar stämningar och känslor i abstrakta verk och känner extra starkt för ansikten.
2022-06-15

Galleri Ester i centrala Enköping tar emot såväl nya som etablerade konstnärer

Galleri Ester i Enköping slog upp dörrarna 2021. Galleriet drivs av Ingalena Boman och sonen Niklas. Här samsas både nya och etablerade konstnärer och galleriet är fullbokat året ut.
2022-06-15

Per-Arne Larsson: "Jag kan aldrig sluta med att alltid göra någonting nytt"

Per-Arne Larsson har rest över en stor del av världen och träffat konstnärer och musiker från många olika länder. Idag bor han i en liten by utanför Nora och ägnar sig åt måleri, stenskulptur och musik.
2022-06-14

The painter Annica Hallman is living with the disease ME: "I see no obstacles in my art - I only see opportunities"

Twenty years ago, Annica Hallman contracted the disease ME - a neurological disease that causes chronic fatigue. Through her art, she wants to express strength and power.
2022-06-14

Gunilla Wistrand jobbar intuitivt och låter skapandet komma genom automatskrift

Som ung utbildade sig Gunilla Wistrand på konstskola. Idag har hon gått mediumutbildning och ägnar sig mycket åt meditation - något som bidrar till hur hon målar idag.
2022-06-13

Nathalie Tsikritea avbildar djuren som kanske inte alltid finns kvar

Nathalie Tsikritea började med att måla utrotningshotade djur. Med sina detaljrika verk väcker hon tankar hos betraktaren om livets skörhet.
2022-06-13

Bo S. Eriksson fångar naturens stillhet

Över Bo S. Erikssons naturnära målningar vilar lugn och harmoni. Med klar blick avbildar han naturens levande ögonblick.
2022-06-10

Konstbloggen "Konstspegel" dyker ner i konstens spännande historier

Ewa Nienartowicz driver bloggen Konstspegel - en blogg om konst som lyfter fram spännande ämnen och händelser från historien. Hon djupdyker i konstnärer och skeenden och vill väcka lusten hos sina läsare att upptäcka mer.
2022-06-10

Nabil Daham om sina detaljrika målningar: "Jag vill inte förfalska naturen"

Nabil Daham målar storslagna naturmålningar. Han målar helst på nätterna och med ett öga för detaljer fångar han de vackraste platserna.
2022-06-09

Ingegerd Persson: ”Oftast blir det rätt - trots att man tycker att man har gjort fel”

Ingegerd Persson är utbildad mandalaledare och håller kurser i mandalamålning. Skapandet är för henne en spirituell och färgglad process och ingen mandala blir den andra lik.
2022-06-09

Herluf Skjerning Larsens målningar rör sig som till musik

Musik och konst går hand i hand för Herluf Skjerning Larsen. När han bara var 14 år gammal började han arbeta på den Konglige Porcelænsfabrik, sedan följde sju år på Konstakademien i Köpenhamn. Han har även utbildat sig inom klassisk gitarr och violin, något som lämnar spår i måleriet.
2022-06-08

Kerstin "Törnrosa" Nyström utmanar betraktaren i fantasifulla verk

Kerstin Nyström målar med flytande tusch och akvarell. Hennes fantasifulla målningar är fulla av djur och natur och med dem vill hon stimulera och utmana vårt seende.
2022-06-08

Så hittade Anette Lillhammar tillbaka till konsten

Anette Lillhammar målade under hela uppväxten - tills hennes mamma gick bort och skaparglädjen slocknade. Idag har hon hittat tillbaka till måleriet, haft utställningar i olika länder, mottagit flertalet konstutmärkelser och drivit ett galleri tillsammans med sin dotter.
2022-06-07

7 nya utställningar till sommaren - Michaéla Faily om rekordperioden på Abecita Popkonst & Foto

Abecita Popkonst & Foto presenterar sommarens nya utställningar. Vi har pratat med museichef Michaéla Faily som berättar om möjligheten att se verk av Andy Warhol, Olle Ljungström, Lisalove Bäckman, med flera.
2022-06-03

Tomas Lacke: "Ibland går det bra och ibland går det åt helvete"

Tomas Lacke har varit aktiv i konstsammanhang sedan 90-talet. De uttrycksfulla skulpturerna tillverkar han i svart stål och i hans portfolio återfinns både abstrakta och figurativa målningar, ofta i jordfärgade toner. Han är självlärd och genom att experimentera sig fram har han hittat ett unikt bildspråk.
2022-06-02

Camilla Karlsson: "Nyfikenheten har alltid har funnits där"

Camilla Karlsson målar stora, abstrakta verk, fulla av färg och energi. Hon älskar att låta kreativiteten flöda och processen styra sig själv.
2022-06-02

Annika Ranjes jordnära färger inger betraktaren lugn

Annika Ranje är utbildad lärare med tillval bild. Hon har alltid brunnit för att få barnen att hitta skaparglädjen och det var först efter pensionen som hon bestämde sig för att satsa på sitt eget konstnärskap.
2022-06-01

Sabina Svenssons surrealistiska verk får betraktaren att tänka till

Sabina Svensson jobbar i olja och akryl. Hon målar när hon känner att hon har för mycket i huvudet och de färgglada, surrealistiska verken växer fram under processens gång.
2022-06-01

The Swedish art site that makes hearts sing

Many health effects from creativity end up in our mental state. Creativity improves our recovery in many ways and is an important tool for learning to express emotions and experience the sense of purpose and achievement. Creativity enriches our relationship with ourselves and others.
2022-05-31

Gunny Fallström värnar om de allra minsta

Gunny Fallström började fota redan på 70-talet. Hon fascineras av insekter, djur och natur och fångar de små ögonblicken.
2022-05-31

Lisa Ström började skapa på heltid efter att hennes bror gick bort: "Man ska inte bara överleva, man ska leva"

Lisa Ström har alltid haft en längtan efter att få skapa. När hennes bror gick bort alldeles för tidigt kände hon att hon var tvungen att ta tag i sin dröm. Nu är hon kreativ på heltid och skapar rustika verk från grunden.
2022-05-30

Haisan Bekiroglu: "Jag kan inte vänta på att se resultatet"

För Haisan Bekiroglu kommer målningen spontant och naturligt. Han målar i stora format och har han väl börjat med en tavla kan han inte sluta förrän den är klar. – Jag tar aldrig paus när jag målar utan jag kör intensivt hela tavlan
2022-05-24

Anna-Maria Andersson: "I måleriet känner jag mig trygg"

Anna-Maria Andersson är inte rädd för att väcka starka reaktioner hos betraktaren. Vilken teknik hon använder sig av är mindre viktigt så länge hon får uttrycka sig genom konsten.
2022-05-23

Thomas Holms undflyende figurer befinner sig i en tvistad realism

En otyglad rörelse flödar genom Thomas Holms målningar. Själv kallar han sitt måleri för figurativ actionpainting, något som väl fångar den latenta våldsamhet som vilar i verken. Figurerna är svåra att placera vad gäller kön och läggning men alla befinner de sig i rörelse, på språng, inte sällan med tygerna böljande efter sig.
2022-05-20

Susanne Rinidoni om kreativitetens betydelse

Fantasi och kreativitet är viktigt för Susanne Rinidoni. Hon känner en stor skaparglädje och låter skapandet vara fritt och spontant. Sina tuschteckningar, genomsyrade av positivitet, delar hon gärna med sig av till andra.
2022-05-19

Ann Bark ser det lilla i det stora och det stora i det lilla

Ann Bark fotar med hjärtat och själen. På sin Facebook-sida Pandys foton delar hon med sig av sina fotografier.
2022-05-19

Gratis att testa originalkonst från Artportable i det egna hemmet

Nu kan alla testa hur konstverken på Artportable.com, Nordens största digitala sajt för originalkonst, ser ut i det egna vardagsrummet – helt gratis!
2022-05-18

Ann-Marie Sarri: "Livet är ett lån vi har"

Ann-Marie Sarri var omgiven av konstnärer, något som blev startskottet till att börja måla själv. Efter ett liv i konstens tecken målar hon idag i olja och favoritmotivet just nu är himlar.
2022-05-18

Viggo Carlsen inspireras av naturen i sina flerdimensionella målningar

Viggo Carlsen har ställt ut runt om i Europa och USA och förfrågningarna fortsätter att komma. Till sina flerdimensionella verk hämtar han inspiration från naturen och fångar känslor och stämningar som från en magiskt verklighet.
2022-05-17

Så gick Elsmarie Rannemalm från restaurangchef till konstnär

Elsmarie Rannemalm har jobbat på flera av de kända restaurangerna i Stockholm så som Sturehof och Hasselbacken. Nu bor hon i Vadstena och ägnar en stor del av sin tid åt att måla stämningsfulla akvareller och blandteknik.
2022-05-17

Så når konstnärer ut med hjälp av svenska konstsajten

Sedan starten har svenska Artportable, med kontor på Södermalm, haft som mål att sammanföra konstnärer och konstintresserade. Att bygga en bra portfolio ska leda till ökad försäljning av originalkonst.
2022-05-17

Tove Gulliksrud: "Allt har en egen historia att berätta"

Tove Gulliksrud är en mångsidig konstnär, både vad gäller teknik och uttryck. Hon målar både i olja och akryl, i små och stora format och inspireras av naturen och det som händer omkring oss.
2022-05-16

Gunilla Svärd om sitt stämningsfulla måleri: "Jag drömmer om hus på nätterna"

Gunilla Svärd började måla tidigt och har alltid haft ögon för konsten. Måleriet blev en fristad när det var bråkigt hemma, då stängde hon dörren om sig och tog sin tillflykt till färgerna och konsten. – Jag kröp in i min bubbla och gjorde mitt. Det tog jag med mig sedan när jag flyttade hemifrån och började på lantbruksskola.
2022-05-16

Christel skapar utifrån teori och känsla och kombinerar vetenskap med konst

När Christel Ling sätter sig för att måla är det ofta en hel historia som ligger till grund. Målningarna bär titlar som ”Pythagoras landskap” och "Pudelns kärna" och bakom varje verk ligger mycket tankar och kunskap.
2022-05-13

Höjdpunkter och Trendande verk under vecka 19 på Artportable

All konst bär på en historia... Under vecka 19 har Trendande-flödet toppats av Johanna Grahms drömlika och på samma gång realistiska verk. Om sitt måleri skriver Johanna:
2022-05-13

Per Sonerud ställer ut på Galleri Bellman

Pressvisningen sker den 17 juni klockan 13:00 Vernissage lördagen den 18 juni 11:00 och utställningen pågår till den 23 juni.
2022-05-12

Karin Björnsdotter: "Det handlar om att väcka den egna kraften"

Karin Björnsdotter växte upp i Sydamerika där hon blev inspirerad av både konsten och klimatet. Efter att ha utbildad sig till grafisk formgivare och illustratör jobbar hon nu mest med att skapa sina tavlor. – I konsten hittar jag mig själv, det är min meditation. Det handlar om att väcka den egna kraften.
2022-05-12

Svenska konstsajten som får hjärtan att sjunga

Kreativitet har häslosamma effekter för det psykiska måendet. Återhämtningen förbättras och vi får verktyg för att lära oss att uttrycka känslor och uppleva känslan av syfte och prestation. Så gott som all kreativitet berikar vår relation med oss själva och andra.
2022-05-11

Gunnel Nyström fångar livets alla stämningar

Gunnel Nyström fångar händelser från livet i sina målningar. Genom att se de små sakerna i det stora låter hon ögonblicken utkristallisera sig i abstrakta verk.
2022-05-10

Bitte Brun sprider livskraft och energi i holistiska verk

Bitte Brun sprudlar av kreativitet och tankar om livet och konsten. Med ett holistiskt synsätt skapar hon uttrycksfulla målningar som inspireras av livet och naturens ständiga återfödelse.
2022-05-09

Saga Ekelin om det fria måleriet

Saga Ekelin började måla som ung men efter en grundutbildning i konst bestämde hon sig för att låta livet ta en annan väg - tills en kurs i Vedic Art fick henne att hitta rätt.
2022-05-06

Carolin Asadour: "När jag målar försvinner all smärta"

Carolin Asadour målar rakt från hjärtat. I sina målningar lägger hon livets svåra erfarenheter men också en stor glädje.
2022-05-06

Lena Wiks färgrika textilkonst sträcker sig över seklerna

Lena Wik arbetar med textilkonst. Verken är färgrika och hon färgar själv tygerna som utgör hennes palett. Hällristningar och fossiler är återkommande motiv som genom sina grafiska former berättar en uråldrig historia.
2022-05-05

Avskalat och uttrycksfullt i Anders Lindgrens fotografi

Fotografiet började som ett intresse för Anders Lindgren. Nu har det blivit ett beroende. Många av sina motiv har han hittat i Lofoten men framöver bär det av till både Island och Schweiz.
2022-05-04

I Pia Håland Anvedens organiska målningar samlas motiv från hela världen

Det var när barnen flyttade hemifrån för ett tjugotal år sedan som Pia Håland Anveden tog upp måleriet. Sedan dess har hon gått ett antal kurser men hon ser sig som autodidakt. De färgglada motiven hittar hon på sina resor.
2022-04-29

Skulptören Thorulf Löfstedt fångar ögonblick fulla av mänsklighet

Thorulf Löfstedts skulpturer bär alla på en berättelse. Genom ett rent formspråk och en blick för vardagens små ögonblick gestaltar han livets många stämningar.
2022-04-29

Konstnären och komikern Peter Wahlbeck: "Jag försöker vara lite kommersiell"

Peter Wahlbeck började måla för att bevisa för sin konststuderande vän att han kunde göra samma sak. Därifrån växte intresset för konst. Idag försöker han måla ”lite kommersiellt”.
2022-04-28

Så blev konsten en kontrast mot Hans Henrik Christensens arbete i krigshärjade länder

Efter många år som polis med utstationering i krigshärjade länder uppstod ett starkt behov av kontrast för Hans Henrik Christensen. Det var då han fann lugnet i måleriet.
2022-04-27

Måleriet blev Annikas sätt att bearbeta sorgen efter sin bror

När Annika Tiréns bror gick bort blev måleriet en större del av hennes tillvaro. Nu önskar hon att fler kunde finna måleriets helande kraft.
2022-04-26

Jeanette Routhe målar med hjärtat: "Jag vill skapa kärleksfulla bilder"

Jeanette Routhe målar i starka färger och låter sig inspireras av poesi, kärlek och konstnärsgruppen Cobra. Hon målar helst i sitt vardagsrum men vill mycket mer med konsten.
2022-04-26

Utställningar hos Artportable i maj

Artportables Showroom är fullt av härlig konst! Här har vi samlat de konstnärer som ställer ut hos oss i maj. Varmt välkomna in till oss på Åsögatan 176!
2022-04-22

Konsthistoriepodden djupdyker i konstens fängslande berättelser

Alla konstverk bär på en historia. I Konsthistoriepodden fördjupar sig konstvetarna Alexandra Herlitz och Alexandra Fried i konsthistoriens mest spännande verk och låter lyssnaren ta del av fantastiska berättelser.
2022-04-20

Stian Kjørsvik gåtfulla verk förmedlar kraft och värme

Stian Kjørsvik skapar direkt och intuitivt och de digitala verken är abstrakta och expressiva. Det viktiga för honom är inte resultatet utan processen som tar honom dit.
2022-04-19

Jeanette von Kustos målar färgsprakande och uttrycksfullt

Med värme och passion målar Jeanette sina stora målningar. Hon designar rokokostolar, håller målarkurser och anordnar wellnessresor. Att kunna försörja sig på konsten upplever hon som en ynnest.
2022-04-14

Ianka Dimitrova ställer ut på Artportable: "Jag vill sprida glädje och uppmuntran"

Ianka Dimitrova målar figurativa, naturalistiska verk. Hon inspireras av natur och människor och genom konsten vill hon sprida glädje och uppmuntran.
2022-04-11

Ragna Gornitzkas foton fångar en magisk värld

Ragna Gornitzka är djupt förälskad i fotografi. Hennes foton har en hemlighetsfull framtoning och fångar verkligheten som i en dröm. Hon har jobbat som fotograf hela livet och de senaste åren har hon låtit konstfotot ta mer plats.
2022-04-06

Marit Stjernberg fångar ögonens uttryck i sitt måleri

Ett av Marits första minnen är den starka lukten av oljefärg från sin farfars måleri. Hon förstod det inte då men senare skulle det visa sig vara något som gjorde stort avtryck på henne.
2022-04-04

Akvarell, akryl och tusch – Charlotte Hansson målar sig igenom teknikerna

Det var på en kurs i Toscana som Charlotte Hansson fick upp ögonen för akvarellmålning. Genom att ta flertalet kurser och integrera delarna i sitt eget måleri har hon hittat en bredd i sitt skapande.
2022-04-01

Från anteckningsblock till akrylmålning – Håkan Bystedt utforskar sitt konstnärliga DNA

Håkan Bystedts expressiva målningar växer fram till musik. Genom att tolka kompositioner i färg och form skapas kraftfulla verk som lämnar avtryck i betraktaren.
2022-03-28

Mångkonstnären Annica Hedborg målar djur och natur med humoristisk ton

Mångkonstnären Annica Hedborg målar med akryl, akvarell och gör tuschteckningar. Hon designar kuddar och filtar och har även blästrat glas. Drömmen är att illustrera en barnbok, något som hon redan har börjat med.
2022-03-25

Susanne Arvidsson om att försörja sig på konsten: "Inget kommer gratis"

Susanne Arvidsson har kunnat leva på sin konst hela livet. Idag undervisar hon i bild på en skola och driver flertalet kurser. "Det gäller att se möjligheter och tänka utanför boxen."
2022-03-25

Så inreder du kontoret med konst

Färgsprakande tavlor, porträtt eller abstrakta målningar? Att låta originalkonst bli en del av inredningen lyfter vilket kontor som helst. Men hur går man tillväga för att hitta det perfekta verket? Vi lät inredningskonsulten Jessica komma med sina bästa tips!
2022-03-25

Making a difference through art – with artist Gunny Brørby

To highlight the meditative aspects of our lives is no easy road to attention. For many years Gunny Brørby has highlighted presence and togetherness in her art, and when she took on the challenge to spread her message she knew she had a long way to go.
2022-03-24

Torill Roselin undersöker ytterligheter i organiska verk

Torill Roselins expressiva måleri präglas av en känsla för färg och form. Genom att delvis jobba med fluid art strävar hon efter att ge liv åt duken och verken är både poetiska och uttrycksfulla.
2022-03-22

Flygande start för Hampus Dahlberg – två sålda verk efter tre veckor på Artportable

Hampus Dahlberg hade aldrig trott att han skulle hålla på med konst. Av en slump plockade han upp en pensel och började måla. Efter tre veckor på Artportable har han redan sålt två verk.
2022-03-21

Sveriges nordligaste invånare Sixten Jensen fångar naturens magi

Sixten Jensen är Sveriges nordligaste invånare. I sin portfolio på Artportable lägger han upp bilder på skimrande norrsken, glänsande pärlemomoln och de långa dagarna utan sol.
2022-03-19

Linda Lundin målar stort och fritt: ”Det blir som en dans i skapandet”

Linda Lundin hittade hem genom en kurs i fritt skapande. Nu målar hon stora, abstrakta målningar där ljuset och platsen står i fokus.
2022-03-18

En bråkdels sekund som fångar ett ögonblick - Ricard Hagermans foton berättar historier

Det var på 70-talet som Ricard Hagerman högg tag i sin farfars kamera för första gången och började hålla till i mörkrummet på högstadieskolan. Sedan dess har han inte släppt taget.
2022-03-17

Beatrice Jansson är en akvarellkonstnär med bredd

Efter många år som grafisk formgivare gav sig Beatrice Jansson hän till akvarellens värld. Med starkt entreprenörskap och professionalitet hittar hon lösningar och nya vägar att kunna utöva sin kreativitet.
2022-03-16

5 trendande verk just nu

Vilka verk trendar just nu och vilka konstnärer är bra att hålla koll på? På Artportables lista med trendande verk hamnar de mest populära verken just nu. Ta en titt på vilka som ligger i toppen och hitta din egen favorit!
2022-03-15

Camilla Liljestrand fångar naturens skönhet och lugn

Camilla Liljestrand ägnar sig åt naturfotografering. Hon bor och jobbar i Värmland och ger sig ofta ut på hike för att ta sina bilder.
2022-03-14

Konstnären Annica Hallman lever med sjukdomen ME: ”Jag ser inga utmaningar med mitt måleri - jag ser bara möjligheter”

För drygt 20 år sedan fick Annica Hallman sjukdomen ME - en neurologisk sjukdom som ger kronisk trötthet. Genom måleriet vill hon uttrycka styrka och kraft.
2022-03-11

Anne-Christine Hollsten ägnar sig åt kurbitsmålning

Anne-Christine Hollsten har ett liv fullt av kreativitet bakom sig. Hantverket har varit en del av hennes tillvaro ända sedan hon var barn och följt med henne genom åren. Idag målar hon kurbitsmålning på piassavakvastar, tavlor och huvuden från dalahästar.
2022-03-11

Konsthantverkaren Margareta Hamrer Alf förgyller föremålen omkring sig

Frågar man Margareta Hamrer Alf vilka föremål som går att förgylla blir svaret – nästan alla. Genom att förgylla med bladguld eller andra metaller skapar hon skulpturer av vardagliga föremål.
2022-03-09

Erik Mofjell använder verkligheten för att skapa fiktiva världar

Erik Mofjells bilder är digitalt sammansatta av hundratals små fragment. En enda bild kan bestå av så många som 200 mindre delar från fotografiskt material han själv har tagit. Genom dem växer nya imaginära världar fram.
2022-03-09

Marcus Klar fotar blommor och naturens vackra ögonblick

Marcus Klar har fotat i tio års tid. Mest blir det naturbilder men ibland även människor eller det som faller honom in i stunden.
2022-03-08

Yngvil Birkeland skapar genom intuitivt kaos

Yngvil Birkelands arbetar intuitivt från sitt inre. Dualitet och balans är något hon utforskar i sina målningar som växer fram genom lek och impulser.
2022-03-08

Chris Slater depicts his beautiful surroundings in realistic paintings

Chris started painting early in life. With an eye for details and precise perspective his paintings vary between painterly realism and photo-realism.
2022-03-07

Kvinnor i konsten - vi uppmärksammar internationella kvinnodagen

Den 8:e mars är det internationella kvinnodagen. Dagen har sitt ursprung i en politisk manifestation för jämställdhet och rösträtt för kvinnor och idag uppmärksammas den över hela världen. En dag som denna vill vi lyfta fram kvinnligt skapande och systerskap i konsten!
2022-03-07

Konstnären Ulrika Hegårdh: ”Konsten kommer ur min kärna”

Det fanns inte någon bestämd tidpunkt då Ulrika Hegårdh började skapa. Redan som liten kände hon att orden inte räckte till och började då uttrycka sig genom bilder. Enligt henne är det ett sätt att vara på, en frizon där hon har möjlighet att utforska och äga sina känslor och upplevelser.
2022-03-04

Ralph Holmström gestaltar existensens villkor och vad det innebär att vara människa

Ralph beskriver måleriet som en manisk parallellrörelse som följt honom genom livet. Från att som barn ha fått papper och penna av sina föräldrar för att hålla sig vaken på kvällen till att flera år senare sitta och rita vid köksbordet när hans egna barn gått och lagt sig. Idag är han verksam som bildkonstnär och författare och i hans konstnärskap går orden och bilden hand i hand.
2022-03-03

3 steg för att komma igång med marknadsföringen

Trots att du är en fantastisk konstnär kan marknadsföringen kännas svår. Vad innebär det att marknadsföra sig och hur vet du om det går bra? I vilken ände ska du börja? Här kommer 3 tips för att komma igång med marknadsföringen av din konst!
2022-03-03

Så här laddar du upp bilder till din portfolio

Porfolion är ditt fönster ut mot omvärlden och det är här du har chansen att visa upp dina verk. För att göra det så smidigt som möjligt har vi satt ihop en guide till hur du laddar upp bilder på dina verk.
2022-03-02

AnnCatrin Pettersson sammanfogar det mänskliga med det andliga

AnnCatrin Pettersson är en mångfacetterad konstnär som drivs av en hunger att uttrycka sig i färg och form. Hon jobbar med olja, akryl och encaustic art: "Det har ett andligt inslag som gör det spännande"
2022-03-01

Så sätter du pris på din konst

Som ny konstnär kan det vara svårt att sätta ett pris på sina verk. Hur vet du vad din egen konst är värd? Till vilket pris säljer andra sina verk? Vilka parametrar ska du väga in när du sätter pris på konsten du har till försäljning? Här är fyra saker att tänka på när du sätter ditt pris.
2022-02-28

Utställningar på Artportable i mars

Artportables Showroom är fullt av härlig konst! Här har vi samlat de konstnärer som ställer ut hos oss i mars. Varmt välkomna in till oss på Åsögatan 176!
2022-02-25

Miniatyrkonstnären Catharina Hellerstedt: ”Allt ska vara funktionellt”

Catharina Hellerstedt är miniatyrkonstnär. Hon arbetar i en skala mellan 1:12 till 1:18 och i sitt skapande gör hon allting själv – från att arbeta med textil till att skulptera i lera.
2022-02-22

Fotografen Tommie Lindström om skaparglädjen: ”Halva grejen är att få kontakt med människor”

Som trettonåring fick Tommie Lindström sin första kamera, en Agfa klick 1. Han gick ut och fotade flera rullar film. Sedan dess har han fotat allt från bröllopsfoton till gatubilder.
2022-02-21

Kathrin Górczak makes realistic sculptures

Kathrin Górczak never thought she would dedicate herself to art. It wasn’t until she had an accident that prevented her from doing what she loved that she realised she had to find another passion.
2022-02-18

Kenneth Karlsson tar oss med på en resa in i drömmarnas värld

Ett ensamt träd lyser rött mot en bergsänka. Fåglar rör sig över himlen och vidare över träd och stjärnhimlar, vind blåser i håret och månen är ständigt närvarande. Kenneth Karlssons världar är drömska, fulla av både längtan och spänning.
2022-02-16

Artportable släpper ny ”Trendande”-lista

Artportable har uppgraderat sin sajt med en lista för trendande verk där de mest populära verken just nu visas.
2022-02-15

Artportables konstnärliga rådgivare Richard: "Det gäller att ge någonting tillbaka."

Richard jobbar som konstnärlig rådgivare på Artportable. På daglig basis tar han kontakt med konstnärer som använder plattformen och utifrån kunskap och erfarenhet leder han dem vidare i deras strävan att nå ut med sin konst.
2022-02-11

Katrina Larida exhibited her work at Lamb: "I use my art as an outlet"

Katrina Larida is an artist and fashion designer based in Stockholm, Sweden. Her art expresses her passion for sustainability and love of nature. She has exhibited her work at Artportable and last week she hosted an event at the co-working space Lamb.
2022-02-11

Paal Bugen vill få oss att inse att det självklara svaret inte alltid är det rätta

Med studier i journalistik, juridik och finans är det inte självklart att tänka sig att måleri är det som tar upp större delen av tiden i Paal Bugens liv. Efter att ha levt och jobbat med aktiehandel i Luxemburg har han nu flyttat tillbaka till Oslo för att ägna sig åt konsten på heltid.
2022-02-09

Eric Ravn Wenström målar livet utan censur - "För mig är konsten som en kroppsdel"

Med klassisk musik på högsta volym står Eric Ravn Wenström med jeans och bar överkropp framför staffliet. Penseln följer takten i musiken och dragen är hårda och snabba. Sedan däckar han på golvet med färg överallt.
2022-02-07

Fira alla hjärtans dag med originalkonst - 5 kärleksfulla verk att inspireras av

Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg. På Artportable vill vi fira kärleken och tänka lite extra på de vi har i vår närhet. Vi har valt ut några konstverk med värme och kärlek som passar extra bra till alla hjärtans dag!
2022-02-04

Från analogt foto till abstrakt konst - Ewa Andinsson vill befinna sig i en föränderlig process

Ewa Andinssons målningar kännetecknas av en fascination för naturen. Det är i dess mönster, färger och former hon hittar sin inspiration. Målningarna är abstrakta och uttrycksfulla med en vid färgpalett.
2022-02-03

Konstnären Marianne Olofsson: ”Det är färgerna och ljuset som skapar liv”

Marianne Akasha Olofsson målar såväl abstrakt som figurativt, övervägande i akvarell. Naturen och speciellt Värmlands landskap är inspirationen till hennes konstnärskap där ljuset ofta står i fokus.
2022-02-02

Konstnären Carl Lagercrantz sålde 9 verk under sin utställning på Artportable: ”Jag vill berätta betraktarens historia genom min konst”

Carl Lagercrantzs konst rör sig mellan målning och skulptur. Med en kosmisk känsla integrerar han material och vardagliga föremål med olika användningsområden och får betraktaren att se sakerna på nya sätt. Under två veckor ställde han ut sina verk i Artportables Showroom.
2022-01-31

Johanna Elbe fångar naturens element med abstrakt elegans – ”Jag vill skapa en plats för sinnesro”

Konstnären Johanna Elbe befann sig mitt i stormens öga när hon bestämde sig för att plocka upp måleriet igen. Med jordnära färger fångar hon naturens element och bjuder in till ett meditativt lugn. När hon sätter penseln mot canvasduken är det som en del av en läkeprocess.
2022-01-31

Leo fick jobb som konstkoordinator: "Vi finns här för att prata med människor"

Leo har en bakgrund inom säljbranschen men det var först när han började jobba på Artportable som har tyckte att jobbet blev riktigt roligt. Hans intresse för att måla kom väl till pass när han fick ha kontakt med konstnärer på daglig basis.
2022-01-27

Karolina “Pistolina” Wojcik visar vägen till geometrisk magi genom graffiti

Att överanalysera är sällan spännande och ingen gillar att bli tillsagd vad man ska göra. Det är naturlagarna i Karolina Wojciks konstvärld. Med sina djärva grafiska former och linjer ger hon siffror filosofiska betydelser och vägen dit går via uttryck hon med flit gör smått otydliga.
2022-01-27

Solveig Christina Rosendal vill förmedla en fridfull tillflykt

Det långa konstuppehållet i Solveig Christina Rosendals liv var en växande tyst sorg. En dag hittade hennes barn en oavslutad tavla som länge stått förvarad i källaren. Hon hade aldrig berättat om den stora kärleken till konst, men efter det fick Solveig Christina Rosendal hela tiden höra att hon verkligen borde börja måla igen. Många hyllade konstverk senare, har hon sina barn att tacka.
2022-01-27

Max jobbar som konstkoordinator: "Det roligaste är att bygga upp genuina relationer"

Max har jobbat med sälj inom flera olika områden de senaste två åren men det var inte förrän han började jobba på Artportable som hans konstintresse fick utrymme. Nu tillbringar han dagarna med att kontakta konstnärer som vill använda sig av Artportables digitala konstplattform.
2022-01-26

Så gör du din portfolio mer attraktiv

Konstvärlden förändras ständigt och digitala gallerier har de senaste åren blivit allt vanligare. Genom att ha en portfolio online kan du enkelt nå ut till köpare över hela världen. Men det finns saker som är bra att tänka på när du ställer ut din konst digitalt. Vi har samlat 5 tips som kan hjälpa dig att komma igång!
2022-01-25

Jason Andersson låter konsten förkroppsliga det ordlösa

Jason Andersson betraktar upplevelsen av sin konst som en syntes mellan sitt och betraktarens perspektiv, där en ny känsla uppstår i varje möte. Han jobbar tematiskt, gärna utifrån ord eller meningar. I sin studio i Nacka har han ständigt flera verk på gång.
2022-01-24

Marie Sandell fångar det dramatiska landskapet omkring sig

Stormiga hav, branta klippor, en solnedgång som speglas i vattenytan. Magin som finns i naturen när den själv ser ut som en tavla. Allt detta ryms i Marie Sandells målningar.
2022-01-20

Viveca Berg tar med sig världens färger in i konsten

Viveca Berg har varit kreativ på olika sätt i hela sitt liv. Men det var inte förrän under en kurs på Folkuniversitetet 1996 som hon på riktigt upptäckte måleriet. Nu beskriver hon vardagen som en färgsprakande palett.
2022-01-19

Benjamin Perdue utilises squares and pixilation to create artworks that subtly question what reality truly is

Art and music have always been important parts of Benjamin Perdue’s life. He started doing street art in his early twenties and now his artistry incorporates a combination of street/urban art and expressionistic stylings which he creates under the pseudonym RPBLIK.
2022-01-13

Förkovra dig i finländsk konst och design

Förut fanns den i vissa hem. I dag finner vi den nästan överallt. Finländsk design har under senaste åren breddat sig till något så mycket mer än att till synes vara ett blygt skandinaviskt stiluttryck.
2022-01-12

5 vanliga problem du kan ställas inför som konstnär

Som konstnär idag kan du både behöva skapa och vara administratör och PR-person samtidigt. Men vilka är egentligen de vanligaste problemen som konstnärer råkar ut för?
2022-01-12

Alex hittade ett oväntat jobb: ”Det märks att jag gör skillnad.”

Alex Nordén fick en rivstart på det nya jobbet på snabbväxande konstplattformen Artportable. Erfarenheter från sälj- och kommunikation kom väl till pass när han fick ta över kontakten med ett hundratal konstnärer. – Det gick väldigt fort här.
2022-01-11

Skönhet och undergång – Allt ryms i Torun Katarina Linges konstnärskap

Redan innan hon visste vad ordet konstnär betydde var Torun Katarina Linge intresserad av konst. Nu vet hon mer än väl vad det innebär och för henne handlar skapandet inte bara om själva produkten utan om vem man är som människa.
2022-01-10

Fotografen Malte Johansson: “Finns enorm glädje i att låta saker ta sin tid”

Han förklarar att stillsamheten är en viktig nyckel till verken han står bakom. Artportable fick en pratstund med fotografen Malte Johansson som älskar motsatsen till att stressa upp sig.