I veckan la Banksy upp ett filmklipp på sin instagram. Klippet visar hur han ställer ut ett antal målningar på gatan i Venedig. Den dubbeltydiga titeln ”Venice in oil” består av 9 verk som tillsammans skapar en bild av ett väldigt fartyg placerat mitt ibland de välkända gondolerna.

Banksy är en gatukonstnär som är känd för sin satiriska, samtidskommenterande konst. Hans karriär inleddes i Bristol och idag går hans verk att skåda på husfasader runt om i världen. Banksy har lyckats hålla sin identitet anonym under åren som verksam konstnär och har inspirerat andra gatukonstnärer till att låta just budskapet stå i fokus.

Veckans Banksy-installation i Venedig är utan tvekan en kommentar gällande den klimatpåverkan staden utsatts för och den väldiga turismen. I videon får man följa hur Banksy håller sitt ansikte gömt av en dagstidning medan människor som passerar reagerar på verket. Det hela resulterar i att Banksy tillslut blir bortkörd av några poliser eftersom att han inte har tillstånd att ställa ut på gatan. Banksy plockar ihop sin konst igen. Ett alarmerande ljud från ett verkligt fartyg avslutar filmklippet.

Foto: Felix Hörhager

Bortförandet av polisen ledde till en ytterligare kommentar – Banksy tog tillfället i akt och ifrågasatte varför han aldrig blivit inbjuden att delta i Biennalen i Venedig.

I detta nu pågår nämligen den 58:e Biennalen i Venedig under datumen 11:e maj-24:e november 2019. Biennalen i Venedig är det största konstevenemang som existerar har i år titeln ”May you live in interesting times”. Konstnärlig ledare för utställningen är Ralph Rugdoff. Flera av verken som ställs ut ämnar att kommentera klimatförändringar, ökad nationalism och flyktingsituationen. Titeln kommer från ett talesätt som man först trodde var en kinesisk förbannelse men i själva verket har det visat sig vara felaktigt. Rugdoff menar att genom att använda sig av titeln berör man även problematiken gällande ”fake news” i vår tid.

Inför årets Biennal hade 90 nationer anmält sig för att delta, vilket är det högsta antalet anmälningar någonsin men deltagandet resulterade i 79 stycken konstnärer. Algeriet och Kazakstan var bland annat länder som fick ställa in sitt deltagande i sista stund. En av anledningarna är att länder med lägre ekonomiska resurser är beroende av donationer och att konstnärerna arbetar och ställer ut utan ekonomisk kompensation.

Flera av verken i årets Biennal har just avsikten att kommentera likande problematik som Banksy är känd för att beröra. Ett exempel är verket ”Sun & Sea” (Marina) i Litauens paviljong, en opera-performance som berör frågor gällande högprestations-samhället och turistindustrin.

”Sun & Sea” (Marina), foto: Andrej Vasilenko

Konsten ska tillhöra alla
Banksy har tidigare visat sin ståndpunkt gällande kommersialism och konst. I höstas auktionerades hans kända verk ”Girl with a balloon” ut för över en miljon brittiska pund. När verket var sålt, föll plötslig verket ut ur ramen och gick igenom en dokumentförstörare.

Foto: Getty images

Man kan därför ifrågasätta varför det skulle vara viktigt för Banksy att få en inbjudan att delta på Biennalen i Venedig? En tanke är att det kanske inte är det som är det viktiga. I själva verket kan det ses som ett sätt för Banksy att kommentera konstens tillgänglighet och innanför- och utanförskap.

I området Dorsoduro som ibland benämns som det ”riktiga” Venedig dök det nyligen upp ett verk upp i Banksys karaktäristiska stil. En liten flicka iklädd en flytväst hållandes en nödraket. Banksy har ännu inte bekräftat att det är han som utfört verket.


Foto: Lapo Simeoni

Flickan i Venedig kan ses om en röst till den som inte har någon. Den offentliga placeringen gör att verket blir svårt att ignorera. Offentlig konst möjliggör även att fler kan beskåda verket inte minst i kombination med spridningen i sociala medier. Det i sin tur skapar en mer inkluderande möjlighet att delta i diskussioner om både verk och verklighet.