Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Äntligen kan vi avnjuta konst och design i olika former på Nationalmuseum igen. Portarna slogs nyligen upp igen och man har så mycket intressant att bjuda på framöver.

Nationalmuseums är öppet igen efter fem års flytt, renovering och ombyggnad. Över 5 000 föremål från sex sekel kommer att visas i den nyrenoverade byggnaden som nu kan ta emot dubbelt så många besökare och visa tre gånger så mycket konst jämfört med innan.
– Nationalmuseum har en oerhört viktig roll i de nordiska länderna och i hela Europa. När museet skapades 1792 var det ett av de första initiativen i Europa och man visade vägen genom att skapa ett museum enligt tidens ledande upplysningsideal. Det vill vi fortsätta att göra genom att visa vägen, utmana med det nyaste och prata om konstens historia utifrån vår tids synvinkel, säger Susanna Pettersson, överintendent Nationalmuseum.

Foto: Nationalmuseum/Bruno Ehrs.

Pågående utställningar:

A&E Design
I år fyller det svenska designföretaget A&E Design 50 år. Det firas med en utställning som bygger på den donation av handgjorda modeller och prototyper som Nationalmuseum fått som gåva av företaget.

Designmagasinet
Designmagasinet berättar om keramikens utveckling genom tiderna och är också en plats för fördjupning kring designprocesser.

Design Stories
Design Stories gör ett nyfiket nedslag i det samtida, pågående designfältet i Sverige där ”berättelsen” på ett eller annat sätt ligger till grund för form och uttryck.

John Singer Sargent
För första gången i Norden visar Nationalmuseum en utställning med måleri av John Singer Sargent (1856–1925). Han är inte så välkänd i Sverige men i USA och Storbritannien räknas John Singer Sargent som ett av den internationella konstens stora namn från sekelskiftet 1900.

Källorna berättar
Reklamblad, brev, böcker och foton med koppling till den allra första utställningen på Nationalmuseum, år 1866, visas nu i Gamla biblioteket.
Samlingarna – från 1500-talet till idag. Gå på upptäcktsfärd bland äldre favoriter och nyförvärvade konstskatter. Tidslinjen visar vägen genom konsten, museet och sex århundraden.

Skattkammaren
Skattkammaren är inrymd i gamla kontorsrum som nu åter har förvandlats till utställningslokaler. Färgsättningen är inspirerad av husarkitekten Stülers ursprungliga förslag för mellanvåningen. Här visas 1170 små föremål av stor betydelse.
Skulpturgården
Den nya Skulpturgården breder ut sig som en italiensk piazza i museets norra del. Här kan du ta en paus och njuta av skulpturer från Nationalmuseums samling.

Villa Curiosa
Bakom dörren finns ett förunderligt hem, fyllt med samlade minnen, märkliga saker och fantastiska konstverk. Vem bor egentligen här?