Coronapandemin har skapat ensamhet, oro, utsatthet och sorg. Vård- och omsorgsföretaget Team Olivia såg hur både kunder och personal påverkades av krisen och bestämde sig för att starta ett initiativ där kreativitet skulle hjälpa människor må bättre. Den första oktober gick projektet Kreativ Paus i mål med en utställning och prisutdelning på Liljevalchs i Stockholm – Artportable var på plats och sände live från tillställningen.

Att den rådande pandemin har påverkat hela samhället är inget man kan ta miste på. Från den enskilda individen till stora företag, alla har behövt anpassa sig och förändra sin vardag. Inom vården har omställningarna såklart varit påtagliga – besöksförbud, inställd rehabilitering, isolering och brist på mänsklig kontakt är bara en liten bild av konsekvenserna runt pandemin. Som en vårdkoncern med över 7 000 kunder och 13 000 medarbetare blev det snabbt tydligt för Team Olivia hur den strama situationen kunde leda till psykisk ohälsa. Då startades Kreativ Paus, ett initiativ som uppmuntrade till skapande och kreativitet för att komma i form. Åsa Walderik arbetar som kvalitetschef på Team Olivia och hoppade snabbt på initiativet:

– Plötsligt stod vi inför en värld som inte såg ut som den gjorde igår. Det påverkade mig mycket, speciellt i mitt arbete. Det blev en väldigt tung vardag för mig och mina kollegor. Jag tog till mig kreativiteten och virkade en ”corona-kofta”, det var otroligt skönt att hitta ett ställe där jag fick vara mig själv, där det inte fanns några osäkerheter, för i skapandet finns inga rätt eller fel.

Under tre månader har alla med en relation till Team Olivia fått skicka in sina kreativa bidrag under temat ”Jag är…”. Totalt mottogs 1341 verk, skapade av 939 personer från Sverige, Norge och Danmark. Av dessa valdes sedan ett femtiotal ut av en jury, för att vara med på prisutdelningsceremonin på Liljevalchs i Stockholm. Juryn bestod av Liljevalchs chef Mårten Castenfors, konstnären Ernst Billgren och modedesignern Bea Szenfeld. Tillsammans gick de igenom alla bidrag och imponerades över den otroliga mångfalden och glädjen som verken utstrålade. I andra urvalsprocessen beskrev Castenfors hur juryn överväldigats av att antalet bidrag ökat markant.

”Onekligen kan ett kreativt skapande ge ett andrum i svåra tider! Uppenbarligen kan ett visuellt uttryck, i alla dess former ge en bild av utsatthet, längtan och hopp.”

Att konsten har en helande kraft var ett tydligt tema under kvällen. Ola Klingenborg, som är koncernchef för Team Olivia, berättade om de positiva effekter som initiativet och kreativiteten har skapat i de deltagandes liv. 92% av de som skapat något under Kreativ Paus svarade att de hade mått bättre. 76% av dessa uppgav dessutom att de kommer att fortsätta att använda sig av kreativt skapande för att må bättre i sin vardag.

Prisutdelningsceremonin kombinerades med en utställning av de femtio verk som valts ut av juryn. Runt om i lokalen stod imponerande konstverk skapade efter olika tekniker, allt från måleri och fotografi till textil- och keramikarbeten. Varje verk bestod även av en tillhörande text där konstnären fått beskriva sin konst och hur processen sett ut. På en storskärm visades även bilder av alla de konstverk som skickats in, alla deltagare var med andra ord närvarande på något sätt under kvällen. Artportables Stephanie Dahlström intervjuade även konstnären Jens Nilsson, som blivit utvald av juryn.

– Jag anser att jag inte målar så vackert. Jag går i en konstskola med bara handikappade och det finns många som målar så vackert. Men att måla mörkt, det tycker jag är vackert. Och det finns ofta gula små partier i mina verk, det står för framgång, lycka och kärlek.

Mår man bra av konst?

– Ja, jag mår jättebra. Jag älskar det och det gör väldigt stor skillnad för mig och mina kompisar som också målar. Och det känns jättebra att vara här ikväll, jag trodde aldrig att jag skulle hamna på en sån här grej.

Ta del av alla de femtio utvalda verken som medverkade under utställningen ”Jag är…” genom att besöka Kreativ Paus hemsida.

Artportable strävar efter att skapa förutsättningar för konstnärlig verksamhet, och för att motivera och inspirera vill de därför ge alla som på något sätt hör ihop med Team Olivia och Kreativ Paus möjligheten att ansluta sig till Artportable till ett 50% lägre pris än vanligt. Som medlem på Artportable presenteras konstnärskapet i en kurerad portfolio som möjliggör konstnärliga satsningar för privatpersoner. Genom att besöka artportable.com/buy-portfolio och ange koden ”kreativpaus” dras 50% av priset. Välkomna!

Fotograf: Emma Rosenqvist