Barnebys gör varje år en lista över konstsveriges mäktigaste personer. På årets lista finns en del nya namn men även ett par välkända. Det är Barnebys jury bestående av Joanna Sundström, Jonas Kleerup och Pontus Silverstope som satt ihop listan, efter att en nomineringsgrupp med aktörer inom konstsverige angivit personer som haft särskild betydelse för konståret 2017-2018. Bättre Konst har plockat ut de fem mäktigaste.

 

1. Nathalie Djurberg och Hans Berg, konstnärsduo

I Sverige har Sveriges två mest framgångsrika konstnärer legat lågt men på den internationella konstscenen har de synts desto mer. I sommar kommer de äntligen hem då de kommer att ställa ut på Moderna Museet i Stockholm. Under 2017 har Nathalie Djurberg och Hans Berg ställt ut hos Lisson Gallery i London, på Museum Frieder Burda, Salon Burda i Berlin samt på Stavanger Art Museum i Norge.

2. Daniel Birnbaum, överintendent och Ann-Sofi Noring, vice museichef Moderna Museet

Förra året låg de på förstaplats men har nu alltså blivit nerpetade. Denna duo bjuder både välproducerade och omtalade utställningar, och det i mängder. De har sett till att plocka in en perfekt blandning av den samtida konstens stora namn, men även smalare namn. Med de befattningar dessa två har tar de en naturlig plats i toppen.

3. Sara Arrhenius, avgående konsthallschef, skribent och blivande rektor.

Sara Arrenius har minst sagt många järn i elden. Hon gick från journalist till att bli konsthallschef för att nu bli rektor I rollen som rektor kommer hon nu att guida kommande stjärnor på Sveriges konsthimmel. 2005 tog hon över som chef på Bonniers Konsthall och valde att lämna 2017 för att ta över rektorsrollen på Kungliga Konsthögskolan. Parallellt med dessa arbeten har allt journalistiken funnits. Hin skriver för den erkända engelska konsttidningen Art Review.

FOTO: Patrick Miller

4. Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn, gallerister

Sveriges coolaste gallerister har de många gånger kallats, en titel som de håller hårt i. De har år efter år fortsatt att leverera utställningar av hög kvalitet och som även är riktigt intressanta. De två har även varit ute i världen och deltagit vid de stora internationella mässorna. Nätverket de två sitter på sträcker sig långt utanför långsmala Sveriges gränser.

5. Mårten Castenfors, konsthallschef

Mårten Castenfors sätter alltid konsten först. I sin roll hos Stockholm Konst ser han till att nu konstverk kommer på plats i Stockholm. Castenfors var den som återöppnade Liljevalchs Konsthall hos vilka vi senare i vår kommer att kunna se Lars Lerin.