Du har väl inte missat att Nationalmuseum Jamtli öppnat? Den 17 juni slog en helt ny arena för konst- och designupplevelser upp portarna i Östersund. Just nu kan du se Sex sekler av samtid – en utställning med flera internationella konstnärer.

 

Samtidigt som Nationalmuseum i Stockholm håller stängt och kommer att öppna igen den 13 oktober, har man alltså öppnat Nationalmuseum Jamtli. Här kombineras Jamtlis prisbelönta pedagogik med Nationalmuseums unika samlingar och kunskap.

– Det är en stor satsning på konst- och designupplevelser för hela regionen att Nationalmuseum förlägger sin första filial till Östersund och Jämtland Härjedalen. Under etableringen har näringslivet, besöksnäringen, föreningar liksom kommun och region givit ett fantastiskt stöd och man tror på Nationalmuseum Jamtli, säger Christina Wistman, biträdande museichef och konstansvarig.

Hon fortsätter att berätta om hur man tänkt med utställningarna.

– Utställningar i Nationalmuseum Jamtli baseras på Nationalmuseums samlingar och en samarbetsgrupp där medarbetare från både Nationalmuseum och Jamtli ingår planerar den verksamheten. Man kan förvänta sig högkvalitativa konst- och designutställningar med föremål i världsklass.

Det händer mycket på museet i sommar. Bland annat kan man ta del av Sex sekler av samtid.

– Personligen tycker jag att Sex sekler av samtid i Nationalmuseum Jamtli är den mest spännande utställningen på Jamtli i sommar, men det är hård konkurrens av utställningarna Kiss och Rockscen Jämtland, Made in Sápmi och Nils Thomassons fotografier. För att inte alls glömma Jamtli Historieland, där hela friluftsmuseet kommer till liv med levande rollspel i de historiska miljöerna, Christina Wistman, biträdande museichef och konstansvarig.

Pågående utställningar

 

11 mars-26 augusti 2018
Kiss – the exhibition
Kiss är ett amerikanskt rockband som slog igenom i slutet av 1970-talet. När Alexander Johansson var sju år såg han bandet för första gången och förtrollades helt av både musiken och mystiken. Nu har han sett Kiss 106 gånger och i 30 år har han samlat på Kissprylar. Samlingen innehåller allt från en tegelsten från bandets första replokal i New York, till scenkläder, foton, leksaker, flipperspel och signerade skivor.

11 mars-26 augusti 2018
Rockscen Jämtland
I anslutning till ”Kiss– the exhibition” presenterar Jamtli en berättelse med rockhistoriska vingslag på lokal nivå. Följ med på en nostalgitripp bland banden, musiken och atmosfären från de senaste fem decenniernas rockscen i Jämtland. I musikutställningarna passar vi också på att diskutera frågor kring identitet, livsmål och kreativitet. Dyk in i en reflekterande del där du får interagera, utmanas och pröva rockscenens magi!

Produktion: Jamtli.

 

17 juni – april 2019

Sex sekler av samtid
Nationalmuseum Jamtli är en arena för konst- och designupplevelser med måleri, skulptur, konsthantverk och design ur Nationalmuseums samlingar. Första utställningen Sex sekler av samtid bjuder på internationellt erkända konstnärer som Rembrandt, Alexander Roslin, Ulrica Fredrika Pasch, Rubens, Jenny Nyström och Carl Larsson. Här visas samlad konst av yppersta klass, från Gustav Vasas 1500-tal till världsmedborgarens 2000-tal.

27 maj-14 oktober 2018
Made in Sápmi
Made in Sápmi berättar om duodji, traditionellt samiskt hantverk, och ny samisk formgivning.Här sätts fokus på slöjdens och formgivningens roll i det samiska identitetsskapandet. En röst ges åt de samiska hantverkarna, kunskapsbärarna och deras kunskaper. Möt mångfalden och bredden! I den samiska slöjden finns olika material och tekniker, kunskapsöverföring som skett mellan generationer och nytänkande såväl som tradition.

Utställningen är producerad av Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum och Sámi Duodji/Sameslöjdstiftelsen och kan med välvilligt bistånd från Staare2018 och Gaaltije – sydsamiskt kulturcentrum visas på Jamtli t o m den 14 oktober.

27 maj 2018-6 januari 2019

Nils Thomasson
Med anledning av Staare 2018 har Släktföreningen Nils och Lucia Thomasson tillsammans med Jamtli och Saemien Sijte i Snåsa valt att uppmärksamma detta med en utställning av Nils Thomassons fotografier, valda utifrån temat renskötsel. Nils Thomasson var renägare och själv delaktig i skötseln av renarna. De motiv han fotograferat kände han således väl. I utställningen visas arbete i renhägnet som kalvmärkning och mjölkning, det visas renar på fjället och renskötarnas vardag med samling, flyttning, raster med mera.

Renskötseln är en del av hela familjernas liv och barnen hjälper till i skötseln

och lär sig tidigt hur saker och ting skall göras. Till utställningen hör därför också ett bildspel med ett urval av alla de fotografier Nils Thomasson tagit av barn: barn som leker renleken, barn som renskötare och renvaktare och elever i nomadskolor.

Förutom de här tillfälliga utställningarna finns även ett antal fasta utställningar. Se hemsidan för information.