Med ett skarpt sinne för detalj och en mjuk beröring skapar Göran Nilsson terapeutiska verk som frammanar ett inre lugn i åskådaren. I Artportables Showroom ställer Nilsson ut målningar för den som gärna vill ta en semester från vardagsjäktandet i storstaden och det stundande kyliga klimatet. 

Blå i sommarsolen

Skälderviken svallar,

kastar långa böljor

lätt mot Tångahallar.” 

Vid Tångahallar av Albin Ulrik Bååth

Skäldervikens ståtliga landskap har agerat musa till många konstutövare, inte minst diktaren Albin Ulrik Bååth som under en hemvistelse i Skåne skrev ett flertal dikter inspirerad av havet och naturen. Just den här dikten avger samma känsla av lugn och total tillfredsställelse som Nilssons målningar. 

– Skälderviken är närmare till kontinenten, här har man allt. Jag plockar mina motiv härifrån, sen har man ju utvecklat med tiden. Mina tavlor har blivit mer detaljrika och noggrannare men jag har jobbat mycket med samma motiv. 

Sommartider

Något som motiverar Nilsson till att fortsätta måla är klimatförändringarnas inverkan på klitterna. Syftet här är att dokumentera.

– Jag målar klitterna för att de håller på att försvinna från Skånes kust. Idag försöker man hitta olika medel för att exempelvis bevara sanden så att den inte rinner ut i havet. Jag vill bevara naturen med mina tavlor.

Dina målningar är rätt så fotorealistiska men det känns ändå som att de är draperade i ett mjukt och drömskt filter. 

– Det är lite av en “aha-upplevelse” att höra hur någon annan tolkar konsten. Alla ser inte några penseldrag och kan då gissa på att man har använt sprejfärg. Många tror att det är ett foto tills de tittar riktigt nära. Och jag brukar ta ett foto som en “starter” som jag utgår från men sen formar jag målningen efter hur jag vill se det.  

Hur ser din teknik ut?

Jag vill gärna jobba så att det blir mjukt så jag jobbar ofta med svamp. Tekniken påminner lite om när man jobbar med “stump”, som när man gör blyertsteckningar. Jag målar lite på samma sätt fast jag målar med en pensel och sen lägger jag på eller drar ut färgen med en svamp. 

– Jag blandar min himmelsblåa färg först för den tar nästan 14 dagar att torka. Jag målar därför alltid himlen eller havet först, sen går jag vidare och jobbar med 3-4 tavlor medan den första tavlan torkar. 

Moln

Det låter som en metodisk process.

– Jag lägger upp grunden först. Det är ungefär som när man ritade krumelurer som barn och sen hittar mönster och figurer i krumelurerna. Jag lägger grunden med det himmelsblåa och sen hittar jag detaljerna och figurerna utefter. 

Har du några konstnärliga influenser?

– Egentligen så har jag sökt min egen väg. Jag har försökt att hitta min egen teknik och mitt eget sätt. Hur jag målar är kanske helt emot en skolad konstnär men jag har hållit på i 40 år och tycker att jag har hittat ett sätt som passar mig.

Att marknadsföra sig själv är viktigt i allmänhet men också något som du sätter stort värde på. Har du något tips för blivande konstnärer?

– Man kan ju sitta som en konstnär i sin källare i tio år utan att någon vet om en. När jag har utställningar annonserar jag i lokaltidningar och så skriver jag ut vykort som jag delar ut eller skickar. Det är viktigt att kunna ge något fysiskt, en del har ramat in vykorten också. Sedan tycker jag det är viktigt att ha en hemsida och att visa upp sig på de olika medierna som
Facebook och Instagram på internet.

Strandfigur

Hur känner du inför att ställa ut i Showroom?

– Det är spännande och roligt. Jag har tryckt ut mina motiv på skoj på badlakan, som ett test. Badlakanen har sålt otroligt mycket så de ska jag låta hänga. 

– Jag har valt att ha med fyra motiv och det är från målningarna Stenbacke, Moln, Semesterlängtan och en större som heter Genom strandrågen.

 

Se mer av Göran Nilssons konst här.