Målning: Cecilio Chaves

Den som trodde att konstsverige står stilla när kalendern visar juli månad har helt fel. På Edsvik Konsthall i Sollentuna visar man nu verk signerade tre välkända konstnärer. Utställningen pågår 14 juli till 19 augusti.

 

Stefan Gadnell – Konsthall Öst 1

Akvarellkonstnären Stefan Gadnell är utbildad bildlärare och har under delar av sitt yrkesverksamma liv jobbat som det. 1995 grundade han även spelföretaget Aniware, som bland annat har skapat dataspelet Backpacker. Efter många år som entreprenör, speldesigner och lärare öppnade Stefan Gadnell och hans fru Margaretha 2010 ett guesthouse på Malta, där han började måla akvareller igen. Nu har de flyttat tillbaka till Uppsala och han arbetar återigen som lärare.

– Jag försöker fånga ljuset och känslan i mina målningar, som ofta är stadsmotiv. Att placera in personer i bilderna är viktigt för mig; det ger en speciell känsla som gör bilderna mer levande. Bilarna skapar ljud, dofter och rörelse. Min stil är flyktig och lätt. Jag gillar inte att kopiera fotografier, jag vill mer än så. Man ska kunna se att det är akvarell, känna penselstrecken och den blöta akvarellfärgen. Jag vill lämna mycket till betraktaren att upptäcka. Varje bild bör ha en berättelse, det är det som akvarell handlar om för mig, att berätta en historia.

Cecilio Chaves – Konsthall Öst 2

Cádiz-konstnären Cecilio Chaves är i den spanska hemstaden främst känd som takmålare, även om hans måleri innefattar mycket mer. Med sin konst stiger han mot himlen i Cádiz, insvept i ljusets mantel och tekniskt utplacerad mellan räcken, antenner och de 1800-tals-vakttorn som är typiska för staden. Där tornen reser sig mot Cádiz-himlen går Cecilio Chaves säkert fram på gatorna. Han tar kontroll över stadens hörn och fångar den vackra arkitekturens nattliga gloria och tunga skuggor. Cecilio Chaves konst avbildar också många olika scener i Sevilla samt industrilandskapen i en annan av konstnärens referensstäder: Vigo. Han låter sig inte begränsas som konstnär, varken tekniskt, materiellt eller rumsligt. Cecilio Chaves har en examen från The Faculty of Fine Arts i Sevilla. Han har utvecklat sin karriär i Vigo och Cádiz, men har haft separatutställningar i gallerier i Andalusien, Galicien och Madrid, samt visat sina verk på grupputställningar i Costa Rica, Tyskland och Portugal. Han har fått flera utmärkelser som till exempel Prix Arte Nova.

Tomas Lacke – Konsthall Väst

Tomas Lacke är ett namn som har figurerat i konstsammanhang sedan 90-talet. Med sin traditionella arbetarklassbakgrund är han en udda fågel i Sveriges konstvärld. Hans skapande har gått igenom flera konkreta faser, men den röda tråden har alltid funnits där: ett poetiskt vemod med inslag av sakral mystik, ångestladdad suggestion och på senare tid även barn som med nyfiken blick utforskar en förvriden värld. De tidiga åren av Lackes skapande kretsade kring mörkare popkonst med tydliga influenser av gatukonst. Idag innefattar hans konstnärliga produktion abstrakt måleri, figurationer, installationer och avancerade skulpturer. Just den sistnämnda grenen av hans konstnärskap har på allvar befäst hans ställning som ett av de viktiga framtidsnamnen inom svensk konst, vilket bekräftades när Österåkers kommun köpte en av hans större skulpturer och monterade den 100 meter från hans egen ateljé, Galleri Lacke.

– Mikael Altersten, konstnär, om Tomas Lackes konstnärskap.

Källa: Edsvik konsthall