Galleristerna slet i honom på åttiotalet, men Börje Ahlström hade andra planer. Efter ett fyrtioårigt uppehåll gör han nu comeback och är först ut när contentbyrån Hosonos digitala konstplattform Bättre Konst öppnar showroom – på kontoret.

Bättre konsts showroom ligger på Åsögatan på Södermalm i Stockholm. Showrummet är till för att synliggöra konst och konstnärer. Kontakt och spridning sker genom Bättre Konsts konstkoordinatorer och digitalt genom sociala medier där Bättre Konst når över en halv miljon människor i månaden. Besök i kontorets showroom är enbart möjligt genom inbokade möten. Kontakt

Här följer en intervju med Börje Ahlström som är först ut med att visa sina verk.

Berätta om de verk du valt att visa upp.

– De är alla inspirerade av staden som delad miljö. Den urbana miljön inspirerar mig. Den första är målad i Toscana, det är floden Arno vi ser. Den andra i Pisa, Italien. Husen där var ömsom väldigt fina och ömsom i förfall. Det förde tankarna till landets ekonomi. Mannen i tavlan tittade i sin anteckningsbok och gick sen med bestämda steg mot 173. En delgivningsman kanske? Den tredje är målad i Cadiz, Spanien. Verksamheten har inte riktigt kommit igång efter siestan, stolar och bord står fortfarande uppstaplade.

Floden

Du värderar det tydliga inom måleriet, och varvar detaljerade stadsmiljöer med ett kallt skoningslöst ljus.

– Ja, jag är väldigt inspirerad av konstnärer verksamma på tjugotalet inom det som kom att kallas nya sakligheten. Max Beckman, Otto Dix, Arvid Fougstedt. De reagerade mot impressionismen och ville skildra saker mer som de var, tydligt, detaljerat.

Jag tycker man kan se ett brinnande intresse för den urbana miljön och Stockholms stadsutveckling i din konst, men de flesta motiven är ju hämtade från andra städer än din egna.

– Om jag var så lagd skulle jag kunna måla gränder i Gamla Stan eller alla de klassiska Stockholmsmotiven, Stadshuset, vyn från Mosebacke. De skulle ju sälja som smör, men det är inte riktigt vad jag är intresserad av.

Du har alltså aktivt valt bort det mer kommersiellt medvetna måleriet?

– Jag har vänner som gör stora beställningsjobb åt inredningsdesigners, så det är en väg jag hade kunnat gå, och den är det ju inget fel med! Men jag vet vad som intresserar mig och det är inte riktigt det.

Delgivningsmannen i Pisa. Akryl 55 x 46. Duk.

Se fler verk i Konstguiden 

Innan du blev först ut i Sveriges största digitala showroom ställde du ut mycket på slutet av sjuttiotalet och tidiga åttiotalet, berätta om det?

– Jo, jag ställde ut och sålde bra. Det blev till slut så mycket tjat om vernissage och utställningar och att sälja att jag helt enkelt ville fokusera på något annat.

Det lilla torget i Cadiz. Akryl 40 x30. Duk.

Se fler verk i Konstguiden 

– Efter att barnen hade växt upp så kändes det mer naturligt att börja igen. Jag var lite orolig att förmågan skulle ha försvunnit, men det var som att cykla, det fanns kvar.

– Det var inte alls tänkt att de här målningarna skulle säljas eller ens visas upp. Jag ville pröva på helt enkelt, men sedan visade det sig att intresset för mina målningar fanns kvar. Jag hade inte tänkt det men nu har jag sålt flera av mina nya målningar.

Vad är annorlunda nu jämfört med på åttiotalet?

– Jag har mer tålamod nu! Jag har alltid haft flera målningar på gång samtidigt, skillnaden nu är att jag nog kommer lite längre med dem innan jag går påbörjar nästa. Upplevelserna som pedagog har också lärt mig att vem som helst kan ju säga invecklade saker, medan det geniala ligger i att säga det komplicerade på ett enkelt sätt.

Bättre Konsts Showroom, Börje Alhström och Johan Höök

Du skildrar komplicerade skeden med enkla medel i sina målningar. Vid första anblick tycks de vara endast stadsskildringar, men under ytan döljer sig mer.

– På åttiotalet när jag blev introducerad för målarna inom nya sakligheten kände jag mig väldigt besjälad med dem. Precis som dem var jag intresserat av ett kallt hårt ljus, nästan groteskt ljus. 

Vilken riktning vill du ta måleriet härnäst?

– Jag kommer fortsätta på det spåret jag är på nu. Jag är intresserad av den nya kvartersbyggnationen i Stockholm, Sjövikskajen till exempel. Men jag har inte riktigt funnit motiven där ännu. Men jag kan mitt uttryck och kommer fortsätta utforska det.

Kontakta Bättre Konst och byrån Hosono

Läs också:

http://aws.artportable.com/digital-konst/nu-har-battre-konst-sveriges-storsta-snabbast-vaxande-och-mest-engagerade-konstpublik/