Tina Jilleskog inspireras av trädgårdens möjligheter och delar upp sitt konstnärskap mellan textil, virke och måleri. Genom ett nära samarbete med sin man skapas livfulla fågelholkar och pigga, uppmuntrande mössor. De här två väldigt olika och högst användbara konstobjekten ställs nu ut i Artportables showroom under slutet av december.

Tack vare sin trädgård och närheten till naturen spenderar konstnären Tina Jilleskog mesta delen av sin tid utomhus. Det är även här som inspirationen sätter i gång, här letar hon heter motiv som kan passa på mössorna hon sticktovar i härliga färger.

– Jag har hållit på med mössorna i många år. Jag målade mycket tavlor förr, men när jag förlorade en nära kunde jag inte måla ett streck. Mössorna blev ett sätt för mig att i alla fall skapa något, det satte verkligen fart på kreativiteten igen.

Hur går det till när du skapar dina mössor?

– Jag stickar och följer flödet i processen. Motivet kommer jag på efteråt, när jag ser vad som kan passa. Sedan får jag väldigt goda råd av min man. De kan bli helt galna, med massa färger och konstiga motiv men han hjälper till att dämpa det ibland, så att jag inte spårar ut totalt.

jilleskog

Ni skapar även fågelholkar tillsammans, hur kom det sig att ni började med det?

– Vi har otroligt många småfåglar där vi bor, så vi började helt enkelt med att bygga holkar till oss själva. Min man snickrar ihop dem och jag målar. Sedan var det många som tyckte om det vi gjorde och på den vägen har det fortsatt. Jag gillar att utforska trädgården som rum för konst, och jag funderar väldigt mycket på vad mer för trädgårdskonst man kan skapa – det är ju bara fantasin som sätter stopp.

jilleskog_holk

Vad händer framöver i ditt konstnärskap?

– Jag vill göra mer trädgårdskonst och kanske börja arbeta med drejning för att ta tillvara på all inspiration som finns i naturen genom andra tekniker. Min man och jag har väldigt roligt när vi skapar tillsammans och finner inspiration i varandra, så det är kul att göra nya saker ihop så som vindflöjlar som vi har börjat göra nu. Vi tar även emot beställningar och skapar efter specifika önskemål så det är superkul.

Upptäck fler av Tina Jilleskogs konstverk i hennes portfolio.