Genom känslofyllda målarsessioner skapar Edklund konst som ständigt förvånar henne. Det brinnande intresset för psykologi, beteende och människor gör målningarna egna och en surrealistisk stil präglar uttrycket. Under veckorna 41-42 ställer Edklund ut i Artportables fönster där ett flertal målningar och teckningar visas upp.

Edklund har stora framtidsplaner för sin konst och inom den närmsta tiden önskar hon att få studera konst vidare på högre nivå för att utvecklas ännu mer. Hon planerar att ro i land ett antal påbörjade projekt samt sparka igång ett flertal nya idéer. Målningarna som ställs ut hos Artportable är Work in Progress och kommer färdigställas under hösten.

– Jag ställer ut ofärdiga verk för att jag tycker att de är så pass starka att de förtjänar att lyftas fram redan nu. Mina målarsessioner är väldigt känslofyllda, det är en plats där jag tillåter mig själv att tänka och känna koncentrerat. Bortglömda minnen kan komma till liv, situationer där jag önskar att jag hade gjort något annorlunda kan bita mig i skinnet.

När Edklund ser på sin konst kan den te sig skrämmande och obehaglig, och ibland undrar hon till och med om det verkligen är hon själv som har skapat det som finns framför henne. Detta bibehåller intresset till att fortsätta det kreativa skapandet och uppfattningen kring huruvida hon någonsin kommer att nå en gräns.

Louise Eklund

Edklund skapar målningarna utifrån sina line-teckningar som hon ständigt utvecklar.

– Till en början var det en parodi på mitt eget liv. Jag illustrerade mig själv smal som en gatlykta med lång hals och intetsägande ansiktsuttryck i olika situationer. Sedan kom jag att börja fokusera mer på ansikte och hals. När jag målar koncentrerar jag mig mer på att skapa ett djup med hjälp av färger och just nu har jag fastnat för att måla med rynkor och håligheter. Jag ser verken som surrealistiska porträtt, och likt ett skolfotografi med enfärgad bakgrund ges fullt fokus åt personen.

Louise Eklund

Det är tydligt att Edklunds ledord för konsten är psykologi och beteende, där människor är den största inspirationskällan. Hon har ett outtröttligt intresse för vad som engagerar andra individer, vad som gör att de agerar på vissa sätt och hur de påverkas av barndomen.

– Jag är även väldigt inspirerad av nuet. Eftersom jag arbetar på intuition är jag väldigt medveten om att det jag gör hade utformats helt annorlunda om jag gjort det på en annan plats, under en annan tid eller andra omständigheter, eller med andra tankar närvarande. Med detta anser jag att varje verk är betydelsefullt och viktigt. För resultatet hade aldrig kanske varit detsamma.

Louise Eklund


Föredrar du någon särskild teknik?

– Det är inte någon särskild teknik som jag föredrar, men jag kommer ofta tillbaka till mina teckningar eftersom att där krävs det enbart penna och papper. I och med att jag studerar konst har jag möjlighet, tid och tillgång till att utforska andra typer av tekniker. De senaste året har jag till exempel börjat intressera mig mer för skulptur, videoverk, ljudverk och performance.

Louise Eklund


Du har även ett intresse för tatuering, hur kom du in på den banan?

– Kul att du frågar! I början av 2019 startade jag ett företag ihop med en vän, som grundades med tanke på att han (Adrian) ville tatuera mina motiv. Det här betyder att alla de teckningar som jag gör även går att få som tatueringar. Vårt företag heter LA Studio Sthlm och vi har precis fått tag i en lokal på Kungsholmen, Rådhuset. Våra visioner sträcker sig längre än en tatueringsstudio, men det är där vi börjar.

Edklund ser utställningen hos Artportable som ett tillfälle att visa upp den stil som kommit att representera henne, och som ett tillfälle att visa att hon tar konsten på allvar. Hon finner det givande att visa upp och prata om det hon gör, samt att höra andras tankar, referenser och reaktioner kring det som hon skapat.

Välkomna att besöka utställningen på Åsögatan 176.