En enorm detaljrikedom, tunna, fina linjer och mytologiska väsen är konstnären Helena Ekroths signum. Skapade utifrån ett inre landskap, som en slags terapi, har hennes stil växt och utvecklats till något högst originellt och inspirerande. Helenas verk har nu förvandlat Artportables showroom till ett legendarisk värld som aldrig slutar att överraska.

När Helena Ekroth skapar suddar hon aldrig. Allt hon gör ritas på fri hand, utan förberedelser och eventuella små misstag vävs in i helheten. Resan är målet med skapandet, ett pågående utforskande av den kreativa processen. Det som utvecklar sig på duken är ett rikt fantasilandskap.

– När jag börjar med ett verk vet jag inte var det kommer att sluta, eller hur det kommer att bli. Jag försöker släppa prestation och går på intuition. Det blir till en skapandeprocess där jag även skapar och utvecklar mig själv.

Helena har hittat fram till sin speciella och detaljrika stil under de senaste fem åren, då hon började satsa på konsten som ett konstant inslag i vardagen. Ett vanligt motiv i Helenas verk är mandalan, en geometrisk form som oftast brukar förknippas med meditation och som ett verktyg för andlig vägledning. För Helena har konsten alltid varit förknippad med ett meditativt tillstånd och efter att hon utvecklade sin teknik i mandalor dök nya mönster upp – blommor, naturelement och mytologiska väsen.

– Det har blivit allt mer fokus på natur, sagoväsen och gudinnor. Det finns ett väsen som heter faun till exempel, som är en behornad varelse från romersk mytologi. Jag gör många sådana motiv, på det temat, med kvinnliga väsen.

Berätta om verken som du ställer ut i Artportables showroom.

– Det är en uppsättning av olika verk som alla är ritade med fineliner, vissa har färginslag och där har jag använt mig av både akvarell och akryl. Många visar upp den kvinnliga essensen och jag gillar att ha med olika månfaser i verken. Det de har gemensamt är att de är skapade utifrån mitt inre landskap.

En inspiration som varit påtaglig i Helenas konstnärskap är uttrycket divine feminine (det gudomligt feminina). Ett slags metafysiskt koncept centrerat kring feminina och maskulina energier hos människan, likt yin och yang. Att ge spirituell plats åt den feminina energin efter en lång tid där det maskulina fått styra är enligt där här konceptet centralt för att både män och kvinnor ska kunna utvecklas och uppnå harmoni.

– Jag känner att det är en tid nu där kvinnor får stiga fram. Det händer så mycket i världen, det är väldigt turbulenta tider, och jag tror vi behöver mer av divine feminine i världen idag. Det känns som en viktig kraft och har blivit ett viktigt inslag för mig. Att stärka sig själv genom att skapa.

Vad brukar du få för reaktioner på dina verk?

– Jag brukar få höra att det jag gör är ganska ovanligt och unikt. Att jag har ett öga för små, små detaljer. De brukar även bli imponerade att jag gör det på bara ett försök. Man lär sig att acceptera att det inte alltid blir perfekt. Jag tänker att det kan bygga upp en som person, man blir starkare och släpper efter lite mer istället för att fundera så mycket. Det blir som en livsfilosofi.

Fler konstverk av Helena Ekroth finner du i hennes portfolio här.