”Choose – Enjoy? – Make the best of it”

Pinocchio fick henne att börja skapa men idag målar hon kvinnor och kvinnliga former – något som genom åren har upprört en del, men frälst ännu fler. Mimmi Pettersson Ström målar på känsla och låter fantasin leda henne.

– För mig föll det sig naturligt att skapa kvinnor.

Hur skulle du själv beskriva din konst?

– Jag skulle säga att jag har hittat min nisch som jag brinner för. Det är många som kallar det jag gör för ”fantasy”, vilket jag kan förstå och det funkar såklart att kalla den för det. Jag själv kallar den för ”surrealistisk symbolism”.

Du är ju i grunden en tecknare – kommer du ihåg när du kom i kontakt med konstnärskapet för första gången?

– När jag var liten var min favortifilm ”Pinocchio”. Min mamma har berättat att jag gärna tecknade skurken i filmen och att hon direkt kunde se vem det var. Jag kommer också ihåg ett tillfälle då, jag var väl ungefär fyra år. På BVC-kontrollen skulle man teckna en hel människa. De andra brukade rita huvudfoting medan jag direkt gjorde en hel människa. Barnmorskan blev irriterad och sa åt mig att skynda mig på. Då svarade jag henne; ”Varför är du så arg”.

”Kvinnokropp – Tattooed lady”.

Se mer av Mimmis konst – här.

Men visst hoppade du av gymnasiet för att börja igen, men då på en annan linje?

– Ja, jag trivdes inte på den linjen jag först gick på. Jag hoppade då av och sökte in till en konstlinje. Jag kom in och var hur glad som helst. Jag var ju lite äldre än vad de andra var men jag anpassade mig, jag är ganska barnslig i sinnet. Det funkade bra. Jag hade en lärare som såg att jag inte riktigt kunde det där med akrylfärger eftersom jag mestadels hade tecknat. Hon sa något bra – att även solen har sina fläckar. Jag tog åt mig av det och såg det som en sporre. Jag fortsatte att öva och öva, till slut började det sätta sig.

Önskat tatueringsmotiv. Mimmis tecknande.

Vad vill du förmedla?

– Jag vill förmedla känslor. Jag gör det ofta genom de kvinnliga formerna. Jag tycker att kvinnokroppen är så mycket vackrare än manskroppen. För mig föll det sig naturligt att skapa kvinnor, jag gillar de kvinnliga formerna mer. Jag sätter titlar men jag vill att betraktaren ska få sin egen känsla, vill inte berätta vad man borde se. Jag tycker om att få folk att känna, jag vill att de ska fördjupa sig i tavlan.

Har du en tydlige idé?

– Jag tycker om att det är en idé bakom. Det kan se rätt mörkt ut men tanken är ljus. Allt kan inte vara en rak väg mot målet, det är ofta många hinder på vägen. Det tycker jag om att framställa. Jag har ganska morbida motiv. Till exempel har jag en målning där en kvinna håller ett hjärta i en tråd, men förbundna ögon. Där vill jag förmedla att hjärtat inte behöver några ögon. Bakgrunden är sorgligt blå för att man går igenom något jobbigt. Den är väldigt känslofylld för mig.

Mimmis senaste, färdiga verk – ”It must be a reason, why I’m Queen of my castle”.

Kontakta gärna Mimmi – genom Facebook.

Du har din ateljé hemma – hur funkar det?

– Den ligger i ett gammalt brygghus. Jag sitter på en väldigt liten yta men det funkar bra. Det är inte alla som har möjligheten att ha en ateljé ens. Jag har valt att göra mindre tavlor då de tar mindre plats. Jag gör även stora tavlor men ta tar väldigt mycket plats. Jag vill kunna hänga upp dem.

Ateljén.

Ateljén.

Du ställer ut en del men jag vet att du gärna vill veta vem som köper dina tavlor. Hur kommer det sig?

– Det är så mycket känsla i dem och därför känns det fel att inte veta var de hamnar. Just nu jobbar jag tillsammans med ArtQueen. Hon ser till att min konst hamnar på hotell runt om i södra Sverige.

Deadpool.

Finns det någon utställning som du kommer ihåg lite extra?

– Ja, den på en restaurang i Halmstad som hette Basilikan. Den restaurangen finns tyvärr inte längre. Ägaren stängde ner restaurangen och lät oss unga konstnärer hänga i matsalen. Det var väldigt roligt och hon ville gärna hjälpa unga konstnärer att komma ut med sin konst. Ett minne som inte är lika roligt är när jag hade en målning som blev refuserad av ett galleri för att den var för naken. Hon trodde att jag ville provocera. Men då sa min kompis något bra, hon menade att även grekisk konst faktiskt är naken. Det hade hon rätt i. Det komiska sen var att det faktiskt var en grekisk familj som köpte målningen. Men man lär sig av allt och det där gjorde mig starkare.

Hur ser 2018 ut, något roligt på gång?

– Genom ArtQueen ställer jag i höst ut i bland annat Karlskrona, Malmö, Lund och Helsingborg. Utöver det håller jag på att samla mina tankar och idéer. Jag målar på och letar nya möjligheter.

Mimmi på stipendie-utställning i Halmstad Slott.