Fredrik Olsén från Föllinge, i Jämtland, kan numera kalla sig en världskonstnär. Han har ställt ut sin konst i Sydamerika, USA och flera länder i Europa. Senast på resumén har han det historiska museet Louvren, i Paris, och Art Design Market on Tour, i Hong Kong.

Fredrik har målat sedan barnsben. Men under tonåren blev det inte ett lika intensivt skapande. Efter gymnasiet flyttade han till Stockholm och började att jobba inom bar och restaurang. Sedan dess har Fredrik flyttat runt en hel del.

– Stockholm är en vacker stad, men jag blir snabbt rastlös där. Min första flytt från staden gick till Ibiza där jag jobbade som go go-dansare. Efter det har jag bland annat bott i Sydamerika och London, säger Fredrik Olsen.

Se mer konst på Fredriks hemsida 

Det stora genombrottet inom Fredriks konstnärsskap kom när han flyttade till Buenos Aires, för kärlekens skull. När han bodde där tog han upp målandet igen och insåg hur mycket skapandet betyder för honom.

– Det var harmoni, meditation och ren lycka när jag började att måla igen. Sedan dess målar jag nästan varje dag. Jag känner mig både starkare och får ett inre lugn. Och känner en enorm tacksamhet. Det är jag varje dag; tacksam.

Kärleken tog slut, men det var också det som ledde till att han kom i kontakt med sin nuvarande konstagent. Fredrik blev tvungen att flytta in hos en väninna och hemma hos henne fick en rik gammal dam syn på hans verk och ville köpa dem. Damen hade med sig sin assistent, som också fastande för Fredriks konst, och numera är det just hon som är Fredriks konstagent. Efter att de två inledde ett samarbete har hans konstnärskap gått uppåt i en rasande takt.

– Det var min konstagent som ordnade så att jag fick ställa ut en tavla på Louvren förra året. Och på utställningen var det faktiskt Argentina som jag representerade. Det kändes verkligen stort att få ställa ut där!

Fredrik finns på Facebook 

Vad använder du dig av för teknik? 

– Jag blandar mycket och jobbar med olika tekniker på varandra. Jag använder mig av olika redskap och försöker att hitta på egna tekniker. Jag jobbar mycket med akryl och älskar att göra stora tavlor. Det är mer energi i större verk.

Fredrik målar oftast abstrakt och använder sig av mycket färg i sitt skapande. Det händer mycket i hans tavlor och alla brukar tolka hans verk på olika sätt.

– Jag tycker verkligen om att betraktarna kan tolka mina verk så olika. På vissa av mina tavlor kan man se en liten gubbe med en käpp. Det är en gammal släkting som har bott uppe på gården i Jämtland. Min mamma skickade ner en låda med massa gamla fotografier och då fastnade jag för den lilla farbrodern. Han gick rakt in i mitt hjärta och jag tycker att han bryter av mina moderna verk på ett intressant sätt.

Vill du se mer – besök Fredriks Instagram

Det spirituella har kommit att betyda mycket för Fredrik i hans konstnärsskap. Det var hans syster som introducerade honom för den inre resan när han mådde som allra sämst.

– Sedan min syster presenterade det spirituella för mig har den inre resan blivit väldigt viktig. Jag försöker att vara fri, att leva utan måsten och ägarskap. Jag vill leva fullt ut. Många människor har glömt att leva. Jag har blivit vaken medan många människor sover.

Vad betyder konsten för dig? 

– Den betyder allt. När jag mår bra och fokuserar på konsten då känns allt lätt. Och det som är rätt det känns lätt, medan det som är fel det känns tungt. Därför ska jag fortsätta att satsa helhjärtat på min konst.

Vad har du på gång det närmaste året? 

– Jag ska börja satsa mer på Sverige nu. I vinter ska jag bo på Gotland och måla. Det är väldigt fridfullt och lugnt där, jag trivs bra på öar. Min förhoppning är att öppna en art shop på Gotland nästa sommar, där konstnärer kan ställa ut och sälja sina verk. Jag ser ljust på framtiden. Gör man det som man brinner för i hjärtat så kommer universum till dig.

Läs mer och ser av Fredrik Olséns konst