Det hela började med ett stopp i en konstnärsateljé på Österlen. Istället för ett konstköp ledde besöket till att Ann-Helen Bizzozero hittade sitt drömhus och galleri. Nu går Galleri1 ett spännande år till mötes med flera intressanta konstnärer samtidigt som Ann-Helen njuter av den nya tillvaron.
– Det är så många som man träffar som har hoppat ur den där bubblan, säger Ann-Helen Bizzozero.

 

Hur förberedd var du när du hittade ditt drömhus och galleri?
– Jag har varit nära att starta galleri i 35 år och har haft en dröm sedan jag började med keramik att få hålla på med konst och konsthantverk – jag går exempelvis alltid in där det finns konst och konsthantverk. Så hamnade jag på en utställning i det här huset under Konstrundan här på Österlen. Det är livet och det där bananskalet – att man befinner sig på rätt plats i rätt tid och med rätt tankar.

Hur följde du upp ditt beslut?
– Jag fick säga upp mig, jag flyttade in i december och började därefter att jobba upp galleriet. Parallellt med galleriet har jag också startat keramikverkstaden och konsthantverksbutiken med glaskonstnärer, keramiker, trä-, smide- och textilkonstnärer från hela Sverige.

Vad ska Galleri1 vara för typ av galleri?
– Jag vill att det det ska vara en mötesplats och ett bra ställe för konstnärer att ställa ut på. Jag hänger upp konst jag tycker om och bryr mig mindre om vilka utbildningar konstnären har och så vidare… det hade kanske varit viktigare i Stockholm.

– För mig är det viktigt att jag hinner möta alla och prata med alla som vill. Det blir ett väldigt personligt och familjärt galleri. Jag tror att många tycker att man känner att man får ta sin stol eller soffa att slå sig ner i och kan ta sin tid. Det blir ofta långa samtal om en tavla och det är väldigt trivsamt att vistas här. Ljuset här inne är fantastiskt, samtidigt är galleriet så pass litet att det är väldigt överblickbart.

Du är själv keramiker och känd för din ”kärringar”. Berätta.
– Första gången jag såg en Doni – en fruktbarhetsgudinna tyckte jag att den var så otrolig så jag började göra mina egna ”kärringar”. De kan ses som symboler för naturen, fruktbarhet och livsbejakelser. De jag gör är tjocka, lite groteska och samtidigt lite som Nalle Puh. Folk tycker att de är roliga. Vid sidan av min ”kärringar” gör jag även brukskeramik och har länge arbetat som studieledare i olika keramikkurser.

 

Du är, som många andra här omkring, inflyttad konstnär. Vad är det med Österlen…?
– Det är absolut ljuset, vidderna och friheten här nere som lockar. I varannan gård bor en bonde och i varannan en entreprenör. Det är ett kreativt landskap med många nätverk – det är så många som man träffar som har hoppat ur den där bubblan där man tillbringa timmar i köer varje dag för att bara komma till jobbet. Det är ett annat liv här – det blir nästan lite kontemplativt.

– Jag har bott här i ett år nu och trivs väldigt bra. Jag har en granne snett upp i backen som jobbar med keramik och som jag har ett samarbete med. Det är fantastiskt att få göra det man längtat efter.

Vad blir viktigt under året?

– Självklart Konstrundan som finns här på Österlen. Då har vi Marie-Louise Lindström som inspirerats av Bloomsburygruppen, tillsammans med fotograf Stellan Karlsson som visar svart-vita bilder. Han kallar sin del ”Där ljuset faller”. Marie-Louise Lindström har sedan under juni en separatutställning med poetiskt måleri. På nationaldagen (6 juni) visar hon sitt måleri ihop med en konsertpianist som då spelar klassiska sommarmelodier i Galleri1.
– Under juli månad ställer Andreas Johansson ut sina ”Abstrakta landskap”.

– I början av augusti har vi sommarkonst på Österlen, och Galleri1 visar då en samlingsutställning med alla de konstnärer som är engagerade i sommarkonstrundan. Det blir som en liten konstrunda med öppna ateljéer hos konstnärerna.

– Senare i augusti ställer Horst Eckhardt och Hans Elander ut tillsammans i något de kallar ”Rost – en förgänglig utställning”. Det blir både skulpturer och målningar. 

– Säsongens sista stora utställning, i september, delar fotograf Stellan Karlsson med Susanna Arwin, som är känd för ”Den svenska tanten”. Stellans svart-vita bilder i vackert ljus blandas med Susannas skulpturer och målningar.

Galleri1 öppnar för säsongen helgen 9–10/3 (www.galleri1.eu). Under helgerna fram till Konstrundan hänger Andreas Johanssons ”Sydländska landskap” i galleriet.
Välkommen till Galleri1.
För aktuella öppettider och mer om utställningarna kan ni läsa på hemsidan www.galleri1.eu, på Facebook (Galleri1 Bollerup) eller på Instagram (galleri1_osterlen), där ni också kan se fler bilder.

Andreas Johansson

Musikevent under sommaren 2018

Se fler bilder från Galleri1 på Instagram och Facebook