Omslagsbild: ”Pupil galax”, oljemålning 50×61 cm.

Drömmar om att bli skogsvaktmästare i Tyskland förbyttes till ett yrkesliv som kock i Sverige. Måleriet blev det syre och den terapiform Norbert Heinz Heinrich länge sökt efter för att få utlopp för sin kreativa sida. Efter 20 år hos konstnärsföreningen Sofiamålarna ser han nu fram emot sin 41:a utställningssalong på Södermalm i Stockholm.

  Vi öppnar Vårsalongen i april och konkurrerar därför inte med Liljevachls, säger Norbert med glimten i ögat.

Konstnären Norbert Heinz Heinrich var med redan när allt startade 1997. Sofiamålarna firade för ett par år sedan 20-årsjubileum med pompa och ståt. Den fina traditionen med två årliga konstsalonger (vår och höst) håller i sig och närmast väntar föreningens Vårsalong 27:e april till 28:e april, på Färgargårdstorget 1-5 vid Skanstull i Stockholm.

Norbert i ateljén.

Att det skulle bli konsten – eller ens Sverige – var länge ett långt ifrån säkert kort för Norbert Heinz Heinrich när han föddes mitt under ett brinnande andra världskrig. Som ung drömde han om att bli skogsvaktmästare men framtiden i det efterkrigsdrabbade Tyskland gav få alternativ. Valet föll på att bli kock och efter utbildningsår på fina restauranger i bland annat Frankfurt, Düsseldorf och Hamburg blev det Skandinavien och Stockholm.

– Tanken var att jag skulle mönstra på en lyxångare som kock, men så blev det inte. Som tur var kom kärleken emellan, annars hade jag nog inte varit här idag.

”Iakttagna”, oljemålning 65×100 cm.

”Det blåa berget i Dalarna”, oljemålning 56×61 cm.

Kärleken till trots, så var tillvaron och livet ingen dans på rosor för Norbert. På olika sätt uppstod besvär i hans yrkesliv och Norbert hamnade i en djup depression. Räddningen? Terapiformen som även går under benämningen måleri.

– Att måleriet kom in i mitt liv var fantastiskt och gjorde att jag kunde släppa allt annat, gå in i min bubbla och enbart fokusera på att skapa. Jag vill vanligtvis inte sätta en stämpel på mig själv men visst är jag terapimålare. Jag ser mig själv som autodidakt, även om jag genom åren gått flera kurser hos fantastiska konstnärer.

– Konsten är verkligen synonymt med livet för mig – som är nästan likvärdigt med mat och dryck – och som konstant håller mig ovanför vattenytan.

– Och att gå med i Sofiamålarna var en riktig räddningsplanka för mig. Jag har sedan dess träffat många konstnärer som haft liknande bekymmer som jag och som hittat sina fristäder i den kreativa processens fördjupning. Vår förening bjuder även på en utmärkt umgängesform och vi är ofta dussintalet konstnärer som står här i vår ateljélokal och målar samtidigt.

Läs mer om Norbert Heinz Heinrich och se fler målningar här.

AnnKristin Lundkvist målar en semesterupplevelse inför Vårsalongen.

Berätta om hur det gick till när föreningen Sofiamålarna skapades?

– Jag gick med redan från början, 1997 vill jag minnas att det var. Vi startade i en lokal vid Hammarbykanalen men den växte vi snabbt ur. Vi fick då tips om en annan lokal som låg vid Färgargårdstorget 44, och där var vi i 1,5 år innan vi blev utslängda. Vår konstnärliga ledare Sören Ivarsson hittade då denna lokal som vi haft och gjort oss hemmastadda i sedan dess.

– För två år sedan firade vi 20-årsjubileum som förening vilket firades med buller och bång.

Norbert började måla med vattenfärger men har idag helt gått över till oljemåleri. En teknik som passar honom bättre eftersom han gillar att måla sakta och med eftertanke. Gällande motiv vill han inte fastna i något specifikt fack, men ser ändå tre återkommande teman i sitt måleri:

– Om man tittar på det jag gjort så kan man dela in mina målningar i tre teman. Båtar, natur och rymden/kosmos…

– I mina landskapsmålningar vill jag få till en blandning av afrikansk konst och europeiskt mottagande. Gällande båtarna så var det ett tema jag var helt uppslukad av för ett antal år sedan. Jag älskar formen på Stockholms Skärgårdsbåtar och ville helt enkelt se om jag klarade av att måla dem. Men när jag hade gjort 25 båtmålningar så tröttnade jag… Jag kanske tänder om igen? Det måste finnas en djup vilja att arbeta med ett visst motiv. Och som inte är på bekostnad av min konstnärliga frihet.

”På väg i Skärgården”, oljemålning 30×36 cm.

Idag blir det inga båtar och få landskap. Istället är rymden temat du fastnat för. Berätta.

– Ja, jag ville byta till något som gav mig ny energi. Mina målningar om kosmos illustrerar universum och inte minst kraftfältet ”Aurora Borealis”.

– Tack vare teleskopen Hubble och Keppler kan vi idag se otroliga färgkombinationer av galax-gaser och kan även fastställa ålder på olika stjärnor, där färgen blått står för unga stjärnor medan rött innebär gamla stjärnor.

– Lockelsen ligger i att, med hjälp av oljefärg, återge och konkret fästa otroliga färgexplosioner på målarduken. Formerna och färgmångfalden är två andra faktorer som spelar stor roll för mig. Jag är en obotlig färgentusiast – både i ateljén och i min trädgård – och använder gärna uttrycket som andra uttalat före mig: ”Färg är livet”.

– Jag fascineras även av ofantligheten – att vi människor egentligen är så små och att många av våra problem egentligen är så obetydliga. Tänk att det finns en oändlighet där ute i vår galax.

Om rymdresor för gemene man skulle vara möjliga, skulle du då vilja åka ut i rymden?

– Haha, jag beundrar astronauter och deras arbete men jag föredrar att se rymden på ett mentalt plan här nere på jorden, och sedan förmedla min bild på målarduken.

”Volvo”, oljemålning 60×77 cm.

”Aurora Borealis 2018”, oljemålning 60×77 cm.

Ja, hur brukar folk reagera när de ser dina målningar?

– Det jag lärt mig genom åren är att man aldrig kan vara säker på vad folk kommer att fastna för. Men jag brukar få höra att jag får till häftiga färger och att mina målningar är fyllda med energi.

En energi som besökarna kan se fram emot att ta del av under Sofiamålarnas kommande Vårsalong. Berätta om den.

– Vi har haft salonger två gånger per år (vår och höst) sedan 1997 och jag har varit med vid alla 42 tillfällen utom en – då jag låg på sjukhus.

– Årets Vårsalong öppnar dörrarna 27:e april och pågår under två dagar, med öppettiderna 11-15. Nytt för i år är att vi kommer ha en helt abstrakt avdelning vilket känns spännande. Ett återkommande och populärt inslag är konstlotteriet där några lyckliga vinnare får med sig en eller flera målningar hem.

Sofiamålarna håller sin årliga Vårsalong på Färgargårdstorget 1-5 på Södermalm i Stockholm.

Läs mer om Norbert Heinz Heinrich och se fler målningar här.

För att kontakta Norbert – skicka ett mejl till heinrich.n@telia.com

”Svarta Hålet”, oljemålning 60×72 cm.

 

Norbert i ateljén med sin målning ”Ljus-boa”. Oljemålning, mått 36×40 cm.