Maria Radich Johansson hittade till Encaustic Art och har sedan dess blivit en stor glädjespridare med sin konst. Idag låter hon små berättelser följa med vissa tavlor.

– De följer med när det finns en tydlig berättelse som talar till mig.

Efter en jurybedömd vårsalong på Romelegården år 2013 fick Maria Radich Johansson ett intyg som ”Godkänd konstnär”. Året efter återkom hon med sina tavlor på en höstsalong och sålde ett flertal av dessa. Nu är hon på god väg att ta nya steg i konstnärskapet. För Maria är det viktigt med klara färger, skarpa linjer, mörka kontraster och en stor dos fantasi för att färdigställa konstverken.

Hur började du din konstnärsbana och hur ledde den fram till Encaustic Art?

– Jag är autodidakt och har aldrig tagit steget och gått någon kurs. Intresset för teckning började som barn, men målandet kom senare i livet. Någon gång för sexton år sedan började jag experimentera mig fram på canvasduk med akrylfärg. Sedan har det rullat på i perioder till och från beroende på livssituation. För cirka sju år sedan ”sprang jag på” en kurs i Encaustic Art, en teknik som jag riktigt fastnade för! Idag är det mest den stilen jag jobbar med, men även akrylen finns kvar som jag varvar med. Jag experimenterar också med akvarell och panpastel som är spännande material!

Se mer av Maria Radich Johanssons konst 

Vad tilltalar dig mest med Encaustic Art?

– Det är kul att se hur färgerna beter sig, det sätter igång fantasin och jag tycker om att skapa utifrån något som inte finns. Det ger en adrenalinkick när jag ser hur något växer fram och en väldig tillfredställelse när jag väl fått fram en ny målning som känns rätt. Ju mer man tittar i dessa målningar desto mer kan man hitta.

– Jag är också en ”sensitiv” person som behöver tystnaden för att kunna koppla av. Där har jag meditation som hjälper mig när jag finner tiden. Ofta är det mina ”inre färger” som speglas i tavlorna, medan fantasin är den som avgör vad motivet blir i slutändan. Efter att strykjärnet gjort sitt jobb med färgerna tar pensel och mer färg fram djup och kontrast till det jag tycker mig se i tavlan. Det är lika spännande varje gång!

– Jag blev så glad av de reaktioner jag fick från de som såg mina målningar första gången. De kunde inte förstå hur jag gått till väga. Men långt ifrån alla tavlor känns rätt. Vissa tavlor låter jag vila och så får de växa fram senare.

Du har också börjat skicka med skrivna berättelser.

Ja, i vissa tavlor finns en berättelse och ett budskap. Jag skriver ned detta och låter det följa med tavlan. Det är något som kommer inifrån och jag har hittat ett bra uttryck. Köparen får välja om de ska ha med det. Men jag har fått väldigt bra respons hittills. Jag har exempelvis en tavla som jag kallar ”Det okända” – den kommer med en berättelse.

– Precis som texterna så har jag alltid målat på en inre känsla. Jag har försökt dyka ner i mig själv genom meditation och upplever fyrverkerier av färger när jag mediterar. Det är en känsla av glädje och något jag använder i mina bilder.

Hur ser det ut med utställningar?

– De två senaste åren har jag deltagit i Skördeveckan på Öland och varit med på konstrundan/konstnatten. Detta har resulterat i mycket positiv respons och än mer försäljning. Vi har här i Småland något som kallas ”Rusken runt ”, varje höst, där ett 40 tal utställare deltar i ett evenemang  under en helg.

– Jag är medlem i ”Galleri Hörle Slott” som ligger 7 kilometer härifrån och som har återkommande utställningar för sina medlemmar. Även mer kända konstnärer hänger där i perioder. Jag har också haft en del separata utställningar i Värnamo med omnejd, samt tillsammans med andra ej erkända konstnärer på orter runtomkring genom åren.

Du har också människor som kontaktar dig direkt.

– Ja, folk kommer och tittar eller så tar de kontakt via Messenger. Det är djungeltelegrafen som gäller. Konsten ger glädje för mig och köparen och jag brukar be köparen att skicka en bild när de satt upp tavlan!

Se mer av Maria Radich Johanssons konst