Utbildad pedagog och folkhälsovetare tycktes yrkeslivet vara utstakat för Charlotte Falk. Intresset för konst fick på grund av livssituationen läggas åt sidan – och sedan kom utbrändheten… Vändningen för Charlotte stavas Vedic Art och Senegal. En resa som fick henne att återupptäcka glädjen och lekfullheten i såväl livet som inom konsten. Idag har hon flera utställningar på gång, inte bara i Sverige utan även på Biennalen i Florens.

Efter sin långa själsliga resa har Charlotte minst sagt tagit stora steg i sitt konstnärliga liv. Hon har en lång lista med tidigare utställningar och har även blivit jurybedömd på flera håll. I år har hon redan hunnit med en hel del, och än är året inte slut. Mellan den 27 juli och 1 augusti har Charlotte en utställning tillsammans med sin syster Helena Dahlström på Galleri Stallet i Falsterbo – en utställning full av färg, liv och systerskap.

Utöver att sätta ord på bild så har Charlotte även skrivit en bok – ”Känslor och färger i livet”. Här utforskar hon sina känslor och berör läsaren med både text och bilder.

– Boken kan kanske hjälpa människor att bättre förstå och utforska sina egna känslor. Min bok kan vara ett sätt att sätta ord och bild på just dessa känslor, berättar Charlotte och tillägger att man kommer ha chansen att köpa hennes bok i signerat exemplar under utställningen i Falsterbo.

Här kan du köpa ”Känslor och färger i livet” på Books on Demand

Men hur kom Charlotte hela vägen hit? Vi spolar tillbaka bandet några år.

– Det började med en trum- och danskurs i Senegal 2006 där jag av en slump träffade den gambianske konstnären Guissé. Han visade mig akrylens fantastiska egenskaper och fick mig att känna glädje till skapandet och måleriet. Med Vedic Art som verktygslåda kunde jag sedan hemma i Sverige påbörja mitt livs resa – den inom konsten.

Tretton år kan vara lång eller kort tid beroende på vem man frågar. Talet 13 ses även som otursbetingat om man frågar den skrockfulle… Detta stämmer knappast in på konstnären Charlotte Falk när hon berättar hur hennes konstnärsresa varit och om hur hennes kommande konstnärsår ser ut…

1957 föddes Charlotte i Olofström i Blekinge. Familjen flyttade dock tidigt till Uppsala där Charlotte sedan bott under större delen av sitt liv. Ett liv som tidigt banade väg för konstnärskapet, och redan som 20-åring gick Charlotte målarkurs hos Arne Boman – en magiker inom både akvarell- och oljemåleri.

– Ja numera bor jag ju i Varberg. Uppsalakursen hos Boman var 1977. Sedan gick jag fler, och andra, kurser – exempelvis en med inriktning på äggoljetempera. Konsten var, och är, viktig för mig men av olika anledningar tog livet en mer autodidakt väg och jag fick istället koncentrera mig på alternativa yrkeskarriärer.

Se fler målningar och läs mer om Charlotte och hennes kommande utställningar på hennes hemsida.

”Loving heart”

Charlotte, som bland annat har en Master i Folkhälsovetenskap, arbetade som lärare och konsumentrådgivare i Uppsala kommun och sedan som projektledare på Konsumentverket i Stockholm. Barn och familj blev viktiga pelare som gav mycket kärlek – men som också gjorde att konstnärskapet fick stå tillbaka under en tid. Dessvärre hamnade Charlotte i en utbrändhet – som ändå blev början på något som så småningom skulle bli riktigt bra.

– Jag förstod att vägen framåt var att hitta hållbara sätt att leva livet med arbete och familj – och att lära mig att lyssna på mina behov. Jag började med att förverkliga en dröm om Afrika och reste till Senegal. I en by, nära där vi bodde, träffade jag en gambiansk konstnär som bjöd in mig till sin utomhusateljé för att måla…

– ”Ja, det kan jag väl”, tänkte jag och tackade ja. Det var första gången jag testade akryl vilket kändes naturligt vid första penseldraget. Det uppstod en form av tyst gemenskap och en stund som jag blev helt uppfylld av. Jag njöt av att skapa fritt där och då, utan förlagor, avbildningar eller krav på resultat. Så vill jag måla och uttrycka mig! Där under Afrikas sol kom lusten att skapa tillbaka. Inget var fel och allt var bara på mitt sätt.

”Meditation”

Efter resan till Senegal kom Charlotte till en viktig insikt:

– Efter Senegalresan funderade jag mycket på livet och vad jag ville göra. Måleriet i Senegal var så starkt förknippat med afrikaupplevelsen men till slut väcktes ändå tanken ”kan jag göra detta hemma?” – och det självklara svaret jag gav till mig själv var ”ja, klart jag kan”.

Vad hände när du kom tillbaka till Sverige?

– Jag letade efter konstnärliga sammanhang och av en tillfällighet hörde jag talas om Vedic Art och om en lärare som höll kurser i fritt måleri i Uppsala. Jag blev nyfiken, tog kontakt med henne och var med på hennes kurser några timmar per vecka. Något jag påbörjade under vårvintern 2006.

– Det var helt rätt! Jag ville bara fortsätta att måla och måla. Under våren samma år träffade jag även Curt Källman, som traditionsenligt besökte Uppsala varje år, vilket inspirerade mig ännu mer… Jag bokade in en vecka hos honom på Öland, med en stor grupp proffskonstnärer, och det blev inte många minuter utanför ”ladorna”, tillika ateljéerna.

– Jag kom hem med 7-8 tavlor och fick genast höra från en väninna att mina målningar var fantastiska, och att hon ville köpa en. Och det fick hon!

Vilket gav mersmak?

– Absolut, men det väckte även frågor som ”var kan jag ha ateljé” och ”hur gör jag för att ställa ut mina målningar”. Min Vedic Art-lärare anordnade en samlingsutställning för sina kursdeltagare, vilket gav värdefulla inblickar i hur förberedelser, exempelvis hur man hänger tavlor, gick till. När det började närma sig vernissage så blev jag plötsligt nervös och fick kalla fötter när jag insåg att min konst skulle visas för en okänd allmänhet…

– … Men jag kunde snabbt redan under utställningen konstatera att det här var bland det roligaste jag gjort. Otroligt häftigt att möta publiken, uppleva hela processen från målande till allmän beskådan och få uppskattning för mina verk.

Se fler målningar och läs mer om Charlotte på hennes hemsida.

”Hemma”

Och nu, flera år senare, så kan du titta tillbaka på utställningar som du haft i New York, London och Paris. Detta utöver dina utställningar på åtskilliga ställen runt om i Sverige. Vad kan du berätta om dina framgångar?

– Ja, det har varit och är ett fantastiskt äventyr. Tänk att jag får dela mina målningar med resten av världen. Det är en ynnest att få glädja andra och samtidigt ha roligt under tiden. Jag är så tacksam!

– I New York har jag till och med ställt ut två gånger och en fin upplevelse var när en konstkritiker, tillika professor i konst, kom till en av mina utställningar. Där gjorde han en konstkritisk bedömning av mina målningar. Jag blev oerhört glad för det han skrev och samtidigt förundrad över det kan kunde utläsa i mina tavlor.

– I Sverige har jag ställt ut, mestadels, på olika ställen i Uppsala, Stockholm och Varberg. Bland annat på Edsvik Konsthall under en av deras jurybedömda Salonger.

 

Ur förordet till boken ”Känslor och färger i livet”

 

Här kan du köpa ”Känslor och färger i livet” på Books on Demand

Tekniken du mestadels använder är akryl. Vad kan du mer berätta om dina målningar?

– Idag är det enbart akryl som jag använder. Ett medium som passar mig bra och som tillåter att ha flera målningar ”på gång” samtidigt. Jag använder naturmaterial, exempelvis sand, som jag tar med mig från resor och platser jag besökt. För mig handlar måleriet lika mycket om att ta pauser, att lägga en målning åt sidan, lyssna, känna in och betrakta – innan jag fortsätter med nästa steg.

– Jag har oftast ingen bild i huvudet eller tanke om hur resultatet ska bli… Jag kan ha en ide om en form eller färg men jag vet inte vart min skapelseprocess för mig. Jag brukar börja med att rolla en grund och använder sedan spatel för att kunna införa exempelvis blad och sand som skapar struktur i målningen. Att vara i sin egen process och låta flödet komma av sig självt är en av de mest fantastiska känslorna. Vissa målningar tar några timmar att göra medan andra kräver år för att mogna fram.

”Knopp”

Utöver utställningen med sin syster i slutet av juli så väntar också Cannes i september och en tur till Florens mellan den 18-27 oktober. Den XII Biennalen i Florens är en medverkan som dessutom belönats med stipendium från Region Halland. Ett helt klart innehållsrikt och känslofyllt år för Charlotte med andra ord. Men hennes planer tar inte slut där…

– Framöver kommer jag att börja ta emot beställningar på känsloporträtt. Målningar som blir till efter att en person önskat att jag målar fram en specifik känsla som han/hon vill manifestera. Detta är något jag kommer erbjuda privatpersoner, men naturligtvis även till företag som med en känsla vill lyfta fram sin vision och värdegrund.

Charlotte är medlem i Konstnärernas kollektivverkstad i Varberg (KKV) och i Svenska Konstnärsförbundet. Utöver sitt eget skapande är hon lärare i Vedic Art, och håller i kurser – både för nybörjare och mer seniora konstnärer.

Det går även att se fler målningar och läsa mer om Charlotte på Facebook och/eller på Instagram.

”SimplyCity”

”Forever”