Cathrine Egelin älskar skogen – den betyder allt för henne. Lika mycket älskar hon hästen – den ståtliga hästen. Därför föll det sig naturligt att när hon 1991 började skapa – då var det naturen och hästen som fick stå modeller. Sen har det bara rullat på.

 

Hästarna, de vackra stora djuren som med sin varma mule som inte ger något annat än kärlek. De finns med dig i vått och torrt och de älskar dig, villkorslöst. Konstnären Cathrine Egelin har alltid älskat hästar. Att ta med sin prickiga häst, eller ”pippi-hästen” som hon själv kallar den, ut i skogen, det var bland det bästa hon visste. När hon inte längre kunde rida valde hon att ta med sig sitt favoritdjur in i sitt konstnärskap.

– Hästen finns på ett sätt i mitt liv fortfarande. Den finns i mina skulpturer.

Ja, den är verkligen en stor del av dig. Men hur började du med att skulptera?

– Jag kom i kontakt med konstnärskapet 1991, då jag av olika anledningar var sjukskriven. Då började jag att måla i olja. Det var jätteroligt men en dag frågade en väninna om jag ville följa med på en keramikkurs. Jag fastnade direkt. Jag tyckte att det var fascinerande att kunna forma något så vackert av en lerklump.

Var det första gången du kom i kontakt med konstnärskapet?

– Nej, egentligen inte. Det var första gången på riktigt men jag har alltid tyckt om att teckna. Jag tecknade mycket som barn. Sen kom annat i vägen så när jag hittade tillbaka blev jag så glad och kände att jag hade hittat rätt.

När du berättar får jag intryck av att skapandeprocessen betyder väldigt mycket för mig?

– Ja, det är en avkoppling. Samtidigt känner jag att jag har ett behov att att skapa. Det finns hela tiden en längtan efter att få måla och att skulptera. Det är svårt att förklara hur jag känner. Det är en speciell känsla.

 

 

Har du några personer som betytt mycket för dig som konstnär och person?

– Ja, det finns två personer. Juan Olivares är en. Jag jobbade i sju år med honom i hans keramikateljé i Mjölby. Han inspirerade mig mycket och vi peppade varandra. Han lärde mig massor. Ylva Sager har också betytt mycket måste jag säga. För några år sen hade jag tappat lite av mitt måleri. Då gick jag en kurs hos henne och hon peppade mig att gå vidare i målandet. Därefter blev det fler kursen hos henne. Det har varit väldigt roligt och inspirerande. Hon har lärt mig en ny teknik inom måleriet.

När du är i din ateljé, njuter du då?

– Jag har ingen egen ateljé, jag hyr in mig hos Krister Nordstedt som drejar. Vi har väldigt trevligt tillsammans där. En keramikkompis till mig sitter också där. Men helst vill jag ha tystnad. Det är härligt när jag är där själv. Då går jag omkring och njuter.

Se mer av Cathrine Egelin på Norra Vätterns Bild och Form Konstnärer.

 

 

Hur går det till när du arbetar fram dina hästar?

– Jag har inga speciella tankar om vad jag vill göra. Det kommer när jag sätter mig. Men det tar lång tid att göra klart en häst då den ska brännas flera gånger. Extra lång tid tar det nu när jag har börjat göra hästar med man och svans i guld. Förutom hästar gör jag även fåglar och kvinnoansikten.

Berätta om dina målningar, det är mycket natur?

– Naturen betyder allt för mig. Får jag inte komma till skogen och sätta mig på en stubbe, då kan jag inte härda ut. Jag måste få komma ut. Där njuter jag, där suger jag in kraft. Jag skulle säga att det är mitt ”livselixir”. Därför tycker jag också om att måla naturen. Men jag målar också kvinnoansikten.

Kan du inte berätta om en utställning som betytt lite extra för dig?

– Det måste nog vara konstrundan i Vadstena 2017. De flesta blev väldigt förtjusta i mina hästar. Jag sålde slut direkt. Jag fick även flera beställningar. Jag fick till och med låna en kompis häst, den sålde jag. Nu är jag skyldig henne en häst. Det här var lycka, det är den bästa utställningen jag har haft.

Konstrundan sa du, du kommer att vara med även i år?

– Jag kommer att vara på konstrundan i Motala. Jag kommer också att vara med på höstsalongen i Motala. Förmodligen kommer det även att bli fler utställningar men det hänger lite på hur det går på konstrundan.

Hur många hästar kommer du ha med dig?

– Ungefär tio stycken. Jag började med dessa redan efter förra året. Jag kommer också ha med mig mina målningar.

Besök Cathrine Egelines Facebook.