Kroppspositivitet i form av oretuscherade kvinnokroppar, en önskan om att ändra synen på kroppar till ett subjekt snarare än ett objekt. Att sluta döma det fantastiska inre utifrån det yttre. Kristina Ekberg Renström talar öppet genom sin konst, där hon visar upp kroppar i olika former med en tanke om att åskådaren ska få en positiv och peppande känsla gällande kvinnokroppen och skala bort det sexuella. Såhär på Internationella kvinnodagen ägnar Kristina en extra tanke och fundering över det samhälle som vi lever i, som ofta benämns som jämställt.

Det börjar med en huvudcirkel, sedan några linjer som efter vidare bedömning på avstånd utvecklas och blir något vackert. Kristina skapar kvinnokroppar utifrån sin egen bild av kroppen, den naturliga kroppen med kurvor och allt som hör till. Hon trycker på hur fantastisk den kvinnliga kroppen är och att det ofta glöms bort, att vi redan i tidig ålder får lära oss att bedöma kroppen utifrån och glömmer bort att se helheten.

– Det är inget fel i att göra sig attraktiv, att klä upp sig eller göra sig snygg, det är inte det, utan det att man är så kritisk. Det här att man har någon annans bedömning på sig och lägger vikt vid det, att det mest är ytan som bedöms.

Men det är inte bara vackra kvinnokroppar som får ta form på Kristinas duk. Hon ägnar sig också åt att måla ansikten – även det ett sätt att vara öppen, ärlig och visa på människans helhet.

– Teckningarna med ansikten är mer som själens avspegling kan man säga. Ansiktet är ju där vi möter varandra, mer på ett känslomässigt plan.

 

De senaste månaderna har Kristina haft flera projekt igång samtidigt – ett sätt för henne att utvecklas och låta den ena målningen lära av den andra. Hon växlar då mellan ett ansikte, en akrylmålning och en oljemålning, och får på så sätt distans till de olika målningarna för att låta dem utveckla varandra. Kanske är det därför som hennes målningar känns så ärliga och nakna på det fysiska planet.

Läs mer om Kristina Ekberg Renström på Bättre Konsts konstguide.

Idag, på Internationella kvinnodagen, engagerar sig Kristina genom att läsa allt ifrån artiklar till insändare. Men även genom att ägna sina tankar åt jämställdhet och hur det fungerar i samhället. Hon ställer sig frågan; varför är det inte jämställt när alla säger att de är för jämställdhet?

– Det finns ju de som säger att det har gått för långt – men de flesta säger ändå att de är för jämställdhet. Varför måste då kvinnor fortfarande kämpa så fruktansvärt för att nå dit? Det kan man ju fundera på.

 

Skulle du kalla dig själv för feminist?

– Jag säger aldrig det, men det tror jag beror på att det blir så hetsigt omkring det när man benämner det så. Det finns så många olika tolkningar i ordet, det känns inte som att vi har gemensam uppfattning om vad ordet feminist betyder. En del tycker att det är något aggressivt och andra tycker att det är självklart. En feminist som är lika med att hata män blir ett rätt tråkigt förhållningssätt tycker jag.

Det kan räcka med att slänga ett öga på Kristinas konst för att förstå hennes önskan om ett jämställt samhälle. Ett samhälle där kroppar får vara naturligt vackra och helheten av en människa kanske är viktigare än bara det yttre.

Din konst känns ju väldigt feministisk – på ett klartänkt sätt.

– Jo det är ju så jag tänker om kvinnor och kvinnovänskap, att det är någonting väldigt fint. Jag är inte ute efter att provocera utan det handlar om att det ska vara vackert och sensuellt, och det får gärna vara kurvor och så. Det är ju inte fel att måla sexuellt, och från skönhet så kan det bli något erotiskt, men det är inte min tanke. Där kan man däremot se fördomar också, att så fort det är naket så är det lika med något sexuellt.

Vidare ser Kristina att hon kommer fortsätta med sin öppna konst och hoppas kunna inspirera fler genom sin frihet och ärlighet i penselns drag. Att fortsätta tala om kroppens fantastiska funktioner och att den är perfekt – precis som den är.

– Man vill säga någonting som kommer inifrån.

Om du vill ta del av Stinas inspirerande tavlor finns det flera tillfällen de kommande månaderna, då hon ställer ut i Tibro den 13-14 april och i Hjo den 7-9 juni.

Se mer av Kristinas tavlor på hennes Facebooksida och på Instagram.

Läs mer om Kristina Ekberg Renström på Bättre Konsts konstguide.