För sjätte året i rad arrangerar Magnus Fernström sin Konstpromenad vid Siljans strand, där konstnärerna får visa upp sina verk bland 30 av 300 vackra utvalda båthus. Besökaren ges en upplevelse utöver det vanliga, där en kan betrakta konstverken omringad av härlig natur, skvalpande vågor och – vad det hittills har varit – strålande solsken. Den 14 juli är det dags igen.

Magnus, arrangören av Konstpromenad, hade haft tankar på att använda stranden som utställningsyta i många år innan han för fem år sedan gjorde slag i saken. Utställningen gjorde genast succé och varje år har antalet konstnärer ökat så pass att antalet nu har slagit i taket.

Vi begränsar oss till 50 stycken eftersom vi bedömer att det är ungefär vad besökarna orkar med, säger Magnus.

När Magnus presenterade sin idé fick han ett bemötande som endast var varmt och positivt, vilket gav honom en rejäl skjuts i planeringen av Konstpromenad.

Konstpromenad vid Siljans strand.

Magnus själv har både fotografering, arkitektur och målning på listan över stora intressen. Konstpromenad är således något som ligger honom varmt om hjärtat och att få vara med och sprida konstuttryck ger mycket glädje.

Vad är den största anledningen till att du arrangerar Konstpromenad?

Huvudpoängen med konstpromenaden är att locka alla till att våga ställa ut, oavsett ålder, tidigare erfarenheter, om du är nybörjare eller mer rutinerad. Många ”etablerade/dyrare” konstnärer ställer ut för att de tycker att det är så fint och samtidigt få några dagars avkoppling i Dalarna. De tar ofta med sig mindre dyra verk för att i princip ”få täckning”, samt givetvis visa upp sig. Flera uppger i den årliga uppföljningen att de säljer mer efter utställningarna för att de i sig fungerar mer som ”showroom”.

Andra tankar med Konstpromenad är att visa upp och sprida konsten, både lokalt och långväga. Ett stort plus för Magnus är även att få visa upp Nusnäs från sin finaste sida – strandsidan. Alla här älskar Dalahästen, men hela Nusnäs är värd att visa upp.

Foton av Magnus

Konstpromenad anordnas genom Nusnäs IF och de har därav möjligheten till att ha ett lotteri, vilket har varit ett uppskattat inslag.

Vinnare av 50/50 lotter får nämligen summan att köpa valfri konst av konstnärerna.  Konstpromenad i sig självt har även fått stöd av Mora Kommun. Det är också oerhört roligt att som en av tio under 2018 blev nominerad till ett pris för spridande av konst av Kulturbäraren Bohm Bohm Room.

Utställningen har snabbt spridit sig från norr till söder, och i år väntas bland annat utställningar från konstnärsduon Graffitisthlm från Stockholm och Tove Andresen från Danmark, för att nämna några. Och än finns det chans till att vara en del av den här uppskattade dagen. I skrivande stund finns det 15 platser kvar för utställare. Som konstnär betalar du då 380 kr för ett helt båthus och 280 kr för en del av ett båthus. I priset ingår även reklam, fika och lunch. Vill du inte ställa ut, utan komma som besökare, så är det bara att kryssa för den 14 juli i kalendern och se fram emot en härlig dag i projektet ”Högsommardag i byarna Nusnäs och Fu”, vilket Konstpromenad vid Siljans Strand ingår i.

Nytt för i år är att dagen före siktar vi på att ha workshops för de utställande konstnärerna. Några kommer att visa sina tekniker och de som önskar får delta. Utvalda workshops blir även för allmänheten med lunch. För att få mer ”kvalitetstid” så kommer utställarna få möjlighet att delta på en middag, berättar Magnus med stor entusiasm.

Magnus ägnar en del av sin fritid till att måla. Här hans verk ”KärleksFUL”, tusch akryl.

Magnus söker efter dig som konstnär som målar, fotar, syr, formar, svetsar eller blåser glas – och i år även dig som sjunger. Han vill trycka på att han inte bedömer någon utan letar efter alla olika typer av skapande. Det känns viktigt att alla ska känna sig välkomna och kanske våga göra någonting de inte har gjort förut.

Läs mer om Konstpromenad på Siljans strand här.