Omslagsbild: ”Ansikte”, akvarell.

Drömmen om att bli konstnär fick läggas på is på grund av utbrändhet. Istället blev varje dag en kamp mot den vägg som hon sprungit in i. Tack vare flytt till Ängelsberg, en brukshandel och flertalet konstkurser kom Anita Högback på rätt spår igen. Hon fann kärleken till pensel och färg…

– Det är det bästa jag någonsin gjort.

Sommaren 2018 bjöd på en fantastisk utställning för konstnären Anita Högback. Många av hennes målningar blev sålda och besökarna bjöd på både många och varma lovord. Under 2019 ser hon fram emot att delta i Bergslagens konstrunda dit besökarna får komma och ta del av hennes akvareller och akryler.

 

”Skogen är borta”, akryl.

 

Anita Högbacks livsresa inleddes i Västerås innan flyttlasset, vid elva års ålder, gick till Skultuna. Där öppnade hon så småningom sin första egna butik med inriktning på textilier.

– Jag arbetade först i 3,5 år på Asea innan jag öppnade min första egna butik i Skultuna där jag sålde egensydda kläder. Därefter blev det några års arbete, bland annat på Skultuna Emballage. Tyvärr blev jag utbränd 2001 och det tog flera år innan jag kunde komma tillbaka och börja arbetsträna.

– 2006 flyttade vi till Ängelsberg och där startade jag den butik och brukshandel som jag driver idag. I butiken säljer jag mina tavlor, men även mycket annat.

 

Ängelsbergs Brukshandel.

 

Anita har målat och ritat så länge hon själv kan minnas tillbaka. Även keramik och bildvävnad var något som föll henne i smaken och tillsammans med sin mamma gick hon en kurs i oljemålning.

– Vi ville lära oss att måla ordentligt så då började vi på en ABF-kurs i oljemåleri. Sedan dess har det blivit många fler kurser – de mest minnesvärda på Skinnskattebergs sommarskola, Bergslagens Folkhögskola och på Gerlesborgsskolan. Där fick jag lära mig mycket om teknikerna olja och akvarell.

– I övrigt är jag mest självlärd men har även lärt mig mycket från andra konstnärer som jag har delat ateljé med under årens lopp.

 

”Borgen”, akryl.

 

Stämmer det att du hade din första egna utställning 2006?

– Ja, det var i samband med att vi flyttade hit till Ängelsberg. Först då vågade jag ha min första utställning, och den höll jag i min butik. Sedan dess har det blivit många fler utställningar – både här i brukshandeln och på andra ställen.

Idag målar du främst i akryl och akvarell. Vad fick dig att fastna för dessa tekniker?

– Ja, det är länge sedan jag målade med olja. Måleriet blev jag fast i 1985 – för mig är det väldigt rofyllt och jag kan sjunka in i min egen värld. Den blir som en typ av meditation.

– Egentligen tycker jag bäst om akvarell, men samtidigt är det ju den svåraste tekniken. Akryl är betydligt enklare att arbeta med och på det sättet blir jag mer bortskämd med akryl. Ibland kan jag även blanda akvarell och akryl i samma målning.

 

Anita Högback.

 

Du blandar ofta abstrakta och figurativa inslag i dina målningar. Vilka är dina inspirationskällor?

– Naturen har, är och kommer alltid att vara viktig för mig. Men det behöver inte alltid vara de mest typiska naturmotiven som jag fastnar för. 2014 hade vi den stora skogsbranden som härjade i närheten av oss, och den efterlämnade något som kan liknas vid ett månlandskap. All skog var borta och man kunde åka nästan en hel mil med bil innan man såg ett träd. Det var väldigt speciellt och något som gjorde att jag kände ännu större kärlek till naturen än innan.

Läs mer om Anita Högback och se fler av hennes målningar.

– Att ha vackert runt mig är viktigt. Jag bor vid en sjö med fin utsikt och jag behöver sällan leta länge efter inspiration och fina ögonblicksbilder. När jag sedan börjar måla så sjunker jag in i ett inre tillstånd där jag kopplar bort omvärlden. Oftast vet jag på förhand inte vad målningen kommer föreställa utan doppar penseln och ser var på duken den tar vägen.

– När jag är på bra humör så målar jag helst lite halvabstrakt, diffust och med glada färger – och när jag är på lite sämre humör så är målningarna mörkare och mer föreställande.

 

”Vägen ut”, olja.

 

Förutom sitt konstnärskap så driver Anita även Ängelsbergs brukshandel, som är en butik kombinerad med ett utställningsgalleri. En blandning av rufft & tufft och med en känsla av romantik är Anitas beskrivning av hennes kära ”högkvarter”.

– Jag har alltid gillat gamla saker och älskar att inreda med dessa. Som elvaåring började jag följa med mina föräldrar på auktioner och har fortsatt sedan dess. Jag tycker mycket om att köpa gamla textilier, hemvävda dukar och lakan, broderier och spetsar. Många av dessa saker har jag ute till försäljning i brukshandeln men det finns även gamla plåtburkar, rostiga hinkar och annat i allmoge-stil. Jag tycker att det ska synas att sakerna är gamla och använda.

– Att jag har ett galleri i handeln är ingen slump. Jag vill att människor ska få se hur min och andras konst ser ut med andra saker omkring. Det är då lättare att föreställa sig hur målningarna skulle se ut i det egna hemmet och i det sammanhang, exempelvis vid matbordet, som tavlan är tänkt för.

 

”Min värld”, akvarell.

 

Du har inte enbart dina egna målningar som hänger i galleriet?

– Nä, precis. Jag hyr även ut plats i galleriet till andra konstnärer. För en tid sedan ställde Rosita Linder ut hos mig – hon är även ateljékompis med mig. Rosie Lindvall, Ali Asaoui och Ingrid Modin ställde ut i mitt vindsgalleri under juli månad. Rosie, som är boende i Sala kommun, fick en jättefin artikel om sin utställning i Sala Allehanda vilket känns jätteroligt.

 

Ängelsbergs Brukshandel.

 

Du nämnde något om att du delar ateljé?

– Ja, vi är fyra konstnärer som delar ateljé i Sörbyskolan i Västervåla. Det är en gammal folkskola och vi använder lärarbostaden där. Den är precis lagom stor med ett stort vardagsrum som rymmer fyra arbetsplatser, ett kök och ett sovrum – där vi brukar sova över. Det är en härlig atmosfär som vi har där vi målar, lagar mat och umgås.

Förutom sin permanenta utställning i brukshandeln har Anita Högback även varit runt på olika ställen i Sverige. En av de mest minnesvärda – där hon sålde nästan alla sina målningar – hade hon efter konstskolan som hon gick i Skinnskatteberg 2009.

– Den utbildningen fick mitt akvarellmåleri att lossna. Jag fick måla utan press och vågade experimentera på ett sätt jag inte gjort tidigare. Jag minns att vi hade en övning som heter ”100 bilder på en dag” (10 x 10 cm, reds anm). Bilder som sedan utmynnade i den fantastiska utställningen där jag sålde 23 tavlor. Under den perioden mådde jag så otroligt bra, vilket syns i mina målningar. Det är den härliga känslan som jag alltid vill befinna mig i.

 

”Viloplats”, akvarell.

 

Hur ser det ut med utställningar för dig under den närmsta tiden?

– Jag har precis avslutat en stor utställning där sålde 11 tavlor på en vecka, så det var verkligen bra. I sommar och under hösten kommer jag ha mina målningar i galleriet i brukshandeln – och när vintern kommer så kommer jag gå in i en intensiv målarperiod.

– Det som annars finns inplanerat är konstrundan i Bergslagen, under 2019, som jag har tänkt att vara med på.

Läs mer om Anita Högback och se fler av hennes målningar.

Här kan du följa henne på Facebook och/eller på Instagram.

Här hittar du in till Ängelsbergs Brukshandel och webshopen.

 

”Grinden”, akryl.