(Omslagsbild: Anni Thorn med sin målning ”My Universe”, mixed media 80×100 cm)

Musik, akryl och drivkrafter. För konstnären och artisten Anni Thorn blev vardagen som adjunkt länge en bromskloss för den kreativa själen. Musiken och målarduken var pusselbitarna som saknades.

Basår Konst – Newark College, England. Fil.kand i Design, Nottingham Trent University, England och Fil. Kand. Mediakunskap samt magister i Pedagogik samt tidigare utbildningar inom teater och musik… De estetiska alternativen var många för Anni Thorn.– när hon äntligen kastade sig loss från yrkeslivet inom akademin. Drömmar är till för att uppfyllas och halvvägs in i livet kände hon att det var dags för förändring…

– Jag försökte mig på ett liv inom kulturnäringen som ung – tog mig in inom teatern och filmindustrin en kortare period men kände att jag var alldeles för ung så livet tog en annan vändning. Fostrades istället som ung företagsledare vid 23 års ålder i England.

Anni Thorn

– I närmare 10 år drev jag pub och restaurang nära Nottingham. Så här i efterhand hade livet inom teatern kanske varit den roligare vägen, men all fostran och erfarenhet är god. Min brokiga väg har varit fantastiskt rolig och spännande den med. Den största fostran är dock självdisciplinen då jag har under många år utbildat mig samtidigt som jag drivit både företag, familj och arbete. Drivkraften var att få komma dit jag är idag. Att kunna leva på det som gör en fri och lycklig – konst och musik.

– Den förlösande faktorn var när jag mötte en likasinnad kreativ själ där vi båda såg varandras kreativa behov och kraft. Under ett år skrev jag musik tillsammans med en lokal musiker och gav ut två album. En otroligt intensiv period men även den mycket fostrande där den personliga utvecklingen tog stormsteg och självinsikten blev tydligare. Under detta intensiva år tog jag tag i målandet igen efter många års uppehåll för att ”föda” musiken och hade måleriet som en meditationsstund. Möte med människor ger kraft och att få möta en musikpartner och skapa egen musik fick mig att växa och våga. Som musiker och konstnär kan det vara bra att under perioder samarbeta med andra för att hitta nya vägar och våga tänka nytt.

Du beskriver själv denna period som en explosion?

– Ja, att få jobba med någon som ser ens inneboende kraft, som visar uppskattning och som tror på det man gör samt delar glädjen i skapandet gör att hälften är vunnet. Ensam är inte stark alla gånger. Pensel räckte inte för mig och samtidigt vågade jag släppa loss inom musiken och hittade mitt eget uttryck och min egen röst… Man skulle kunna säga att jag vågade släppa sargen och finna mitt egna uttryck utan att försöka efterlikna andras konst eller musik. Att våga tro på sin egen stil som kommer från inre styrka.

– Mycket handlar om att tro på sig själv och det man gör och att kunna uttrycka sin stil utan att jämföra sig med andra. Alla har en inneboende story att berätta och alla är unika.

– Viktigast är väl ändå att man ska våga vara kreativ utan att hela tiden känna att man blir bedömd. Det är den känslan som kan hindrar många. Att våga börja måla, då har man redan vunnit. Lyft varandra och hylla varandra i våra sätt att våga uttrycka oss! Skönhet ligger i betraktarens ögon och själv tänker jag att alla typer av konstverk och konstnärer har sin givna plats lika mycket som mångfalden betraktare.

Här kan du lyssna på några av Annis låtar

”Northern Lights, akryl 70×50 cm

– Jag ser tillbaka på en brokig och arbetsam tid men som samtidigt format mig till den jag är idag.

Färgkombination och att måla abstrakt är hennes bästa vän i ateljén. Genom den får hennes inspiration att flöda. Att jobba i akryl ger henne möjligheten till snabba beslut och vägledas av sina intuition.

– När det kommer till kritan så är det färg och form som styr vid skapandet av mina tavlor, och känslan är att jag inte behöver vara så petig. Det var befriande att släppa penslarna och hitta nya verktyg till att måla med som t.ex. spatlar och svampar.

Läs mer om Anni Thorn och se fler målningar på hennes hemsida

”Islossning”, akryl, 70×50 cm

Annika har under året flertalet internationella jurybedömda utställningar på agendan och förklarar vikten av att våga synas på sociala medier och internet.

– Jag har fått höra att ”din konst är som poesi” och att mina tavlor reflekterar mitt ”jag”, att jag är ovanligt målinriktad och har ett starkt driv i mitt skapande. Jag tagit mina kunskaper inom marknadsföring och byggt varumärke under senaste åren. Vikten av att förstå kraften av sociala medier och att ha en god hemsida har fått mig att ta snabba kliv inom konsten. Om man inte syns finns man inte!

Kanske är det just detta som gjorde att New York Art Gallery i New York kontaktade mig september 2019 – vilket ledde till att jag finns representerad med tre tavlor på deras hemsida. Att även låta Bättre Konst (Artportable) skriva en artikel för att synliggöras i SvD. Att skapa ett Instagramkonto för att visa upp sina bilder är ett enkelt sätt att ”finnas” – det behöver inte vara ett stort steg.

När jag väl startade ett Instagramkonto har jag möjlighet att följas och att följa. Lika mycket som att inspirera inspireras jag. En dag kontaktades jag av en grafiker från Indien som skrev ett långt meddelande till mig och förklarade vikten av hashtags. Det var då jag började förstå vidden av sociala medier och den spridning man kan skapa. Så ett tips är att skapa ett Instagramkonto, fylla det med innehåll och se över hur man på bästa sätt hashtaggar.

Galleristen Michella Himmelström kontaktade mig efter att hon ”hittade” mig på internet så vi har nu inlett ett samarbete med flertalet utställningar är inbokade under detta år. Nu öppnas många dörrar som jag tidigare inte hade en aning om fanns.

Parallellt med målandet satsar du även på din musikkarriär. Vad definierar dig som artist?

– Känslan att min musik kan påverka, och ibland förändra andra människors liv är något jag brinner för. Att vara en inspiration till att våga. Våga vara och leva sitt sanna jag. Det är nog den tuffaste utmaningen många har, även jag. Jag hade under många år tappat bort mig själv för att vara andra till lags, och det är en lång resa tillbaka för att finna ut vad som gör mig själv glad och lycklig. Min drivkraft har nog alltid varit frihet.

Anni Thorns första Soloalbum, ”Crazy Duchess” släpptes våren 2019 och ett andra album på väg. Efter att ha spelat in sitt första soloalbum i Peter Gabriels studio, Real World Studios, Bath, England inledde Annika direkt ett samarbete med Real World Studions anställde Patrick Phillips som näste producent och tekniker till det kommande albumet

-Att få samarbeta med en världsledande tekniker och producent är ofattbart och det gör mig ödmjuk. Patrick har många stora artister i sitt CV, men det skrämmer inte Annika. Hon berättar att personkemi är inget man kan skapa och vem som är mer viktig än någon annan har ingen betydelse. Vi är alla bara vanliga människor. Hennes kommande album spelas in i Bristol med engelska musiker och är på god väg. Patrick var här i Åre i december och fick känna på mitt nordiska liv, vilket jag känner att han är duktig på att reflektera i mina kommande låtar förklarar hon. På det nya albumet skriver Annika all musik och text.

Anni Thorns senaste album ”Crazy Duchess”