(Omslagsbild: Anni Thorn med sin målning ”My Universe”, mixed media 80×100 cm)Målet var att komma till England och

Just nu: Annika ställer ut på Åre Höstmarknad 27-29 september – en utställning om livet i fjällen.

Artikeln publicerades första gången 11 april, 2019

Musik, akryl och drivkrafter. För konstnären och artisten Anni Thorn blev vardagen som adjunkt länge en bromskloss för den kreativa själen. Musiken och målarduken var pusselbitarna som saknades… Och som hon till sist återupptäckte. Under 2019 ligger stort fokus på måleriet och albumsläppet, ”Crazy Duchess”, innehållandes 9 nya inspirerande låtar.

Fil.kand i Designmanagement och Mediakunskap samt magister i Pedagogik och tidigare utbildningar inom teater och musik… De estetiska alternativen var många för Anni Thorn. Ändå valde hon tryggheten som läraryrket gav – något som länge distraherade henne från livsdrömmen. Halvvägs in i livet kände hon att det var dags för förändring…

– Jag vill minnas det som att jag försökte komma in i konstvärlden som ung – tog mig in i teatern och filmindustrin en kortare period men kände att jag var alldeles för ung så livet tog en annan vändning. Fostrades istället som ung företagsledare vid 23 års ålder i England.

– I närmare 10 år drev jag pub och restaurang nära Nottingham. Så här i efterhand hade livet inom teatern kanske varit den roligare vägen, men all fostran och erfarenhet är god. Min brokiga väg har varit fantastiskt rolig och spännande den med.

– Den förlösande faktorn var när jag mötte en likasinnad kreativ själ där vi båda såg varandras kreativa behov och kraft. Under ett år skrev jag tillsammans med en lokal musiker 27 låtar och gav ut två album. En otroligt intensiv period men även den mycket fostrande där den personliga utvecklingen tog stormsteg och självinsikten blev tydligare. Eftersom han dessutom var målande konstnär så målade vi även tillsammans under perioder för att ”föda” musiken. Möte med människor ger kraft och att få möta en musikpartner och skapa egen musik fick mig att växa och våga. Som musiker och konstnär kan det vara bra att under perioder samarbeta med andra för att hitta nya vägar och våga tänka nytt.

Konstnären Anni Thorn.

Du beskriver själv denna period som en explosion?

– Ja, att få jobba med någon som ser ens inneboende kraft, som visar uppskattning och som tror på det man gör samt delar glädjen i skapandet gör att hälften är vunnet. Ensam är inte stark alla gånger. Pensel räckte inte för mig och samtidigt vågade jag släppa loss inom musiken och hittade mitt eget uttryck och min egen röst… Man skulle kunna säga att jag vågade släppa sargen och finna mitt egna uttryck utan att försöka efterlikna andras konst eller musik. Att våga tro på sin egna stil som kommer från inre styrka.

– Mycket handlar om att tro på sig själv och det man gör och att kunna uttrycka sin stil i en värld där alla är musik- och konstkritiker. Den här explosionen har fått mig att vilja förändra sättet man förhåller sig till konst och musik i dagens kritiska samhälle full av självutnämnda experter.

”Copper view”, akryl 200×150 cm.

Vilka råd skulle du ge till andra som befinner sig i den situation som du tidigare var i?

– Viktigast är väl ändå att man ska våga vara kreativ utan att hela tiden känna att man blir bedömd. Det är den känslan som hindrar många. Att våga börja måla, då har man redan vunnit. Jag tänker att man får gärna hålla den personliga kritiken inom sig, bättre att se sig om efter annan vacker konst och hitta musik som tilltalar – och ge den konstnären eller musikern beröm för att de vågar ge uttryck. Jag har sett konstnärer och musiker som tappat glöden för att de vågat vara kreativ där man fått ofrivillig kritik. Tror vi måste tänka om i samhället. Lyft varandra och hylla varandra i våra sätt att våga!

– Att delge konstruktiva förbättringsmöjligheter för att vi ska växa i vårt valda konstuttryck är något helt annat. Den är viktigt för att kunna växa – om man vill växa. Så nästa gång du ser en tavla där någon vågat uttrycka sig –  ge beröm för handlingen även om du inte tycker motivet tilltalar dig. Svårare än så är det inte!

Här kan du lyssna på några av Annis låtar

– Nu är jag nästan 50 och kan stå för det jag gör. Jag ser tillbaka på en brokig och arbetsam tid men som samtidigt format mig till den jag är idag.

”Islossning”, akryl, 70×50 cm.

Anni har tidigare gjort försök att måla med oljefärg men har alltid återkommit till slutsatsen att hon har tillgång till för lite yta i sin studio och att färgen tar för lång tid på sig att torka. Istället är akrylen hennes bästa vän i ateljén. Genom den får hennes inspiration flöda, hon kan måla över en tavla, fatta snabba beslut och vägledas av sina instinkter.

– När det kommer till kritan så är det färg och form som styr vid skapandet av mina tavlor, och känslan är att jag inte behöver vara så petig. Jag vill inspirera andra att våga, och få dem att intala sig själva att alla kan måla!

– Jag tror att varje människa drivs av två starka drivkrafter, rädsla och kärlek. Vågar man släppa rädslan så kan man nog komma hur långt som helst i sin inre livsresa… Släpper man rädslan så hittar man så småningom sin egen uttrycksform. Det vackra sitter i betraktarens ögon – vilket har visat sig då jag sålt tavlor som jag tänkt måla över och göra om.

Läs mer om Anni Thorn och se fler målningar på hennes hemsida

”Gilden Web”, mixed media 50×50 cm.

Vad drömmer du om att uppnå inom konsten?

– På sikt vill jag ha utställningar i London och New York. Fram tills nu har jag haft för få tavlor att visa, men nu har jag byggt upp en fin samling. Drömmen är även att hitta fasta köpare som gillar min stil och ger mig i uppdrag att måla, ja säg, målningar efter ett visst tema med mitt uttryck. Det är en utmaning i sig att tolka andras önskningar. Det vore jättespännande att till exempel få måla flertalet tavlor till ett hotell. Uppdatering: Annika har under året ställt ut i Newark, England och fått erbjudande om att ställa ut i New York.

– Jag har fått höra att ”din konst är som poesi”, att jag är ovanligt målinriktad och har ett starkt driv i mitt skapande. Själv tänker jag att alla typer av konstverk och konstnärer har sin givna plats lika mycket som mångfalden betraktare.

Svenska Dagbladet, Augusti 2019

 

”Mist”, akryl 50×70 cm.

Parallellt med målandet satsar du även på din musikkarriär. Vad definierar dig som artist?

– Känslan att min musik kan påverka, och ibland förändra, andra människors liv är något jag brinner för. Att vara en inspiration till att våga. Våga vara och leva sitt sanna jag. Det är nog den tuffaste utmaningen många har… Själv hade jag under många år tappat bort mig själv för att vara andra till lags, och det är en lång resa tillbaka för att finna ut vad som gör mig själv glad och lycklig. Min drivkraft har nog alltid varit frihet.

– Den 11:e april släpps mitt första soloalbum, ”Crazy Duchess”. Låtarna jag levererar där är något jag verkligen kan stå för – genom hårt arbete går det att lyckas och man kan öppna portar som man tidigare trodde skulle förbli stängda. Det gäller att våga tro på sig själv, något jag verkligen vill förmedla vidare till alla människor. Det är viktigt att våga våga…

Anni Thorns senaste album ”Crazy Duchess”.

”My Universe”, mixed media 80×100 cm.

I utställningsväg väntar härnäst en påskutställning på bageriet ”Grädda” i Åre. Under Långfredagen, 19:e april, öppnas portarna kl 19 till Annis öppna vernissage. Utställningen kommer sedan pågå i några veckor. Det kommer finnas tavlor i varierande tekniker och storlekar på plats med tillhörande hörlurar (eller egna medtagna samt spotify) för att besökaren ska kunna lyssna på låtarna individuellt samtidigt som konstverket beskådas. Några veckor före vernissagen åkte Anni till England för ett helt annat konstuppdrag:

– Jag blev inbjuden till en herrgård i England, Winthorpe House, Newark, i april för att måla konst till huset. Jag fick bo i huset och målade på plats.

– Något som även ledde till att ”Gallery 6” i Newark fick upp ögonen för mig – jag har nu en inbokad utställning där som äger rum under augusti månad. Precis som i Åre kommer upplägget vara en kombination av mina målningar och min musik.

Herrgården i England där Anni ska måla och fylla väggarna med sin konst.

Läs mer om Anni Thorn och se fler målningar på hennes hemsida

Här kan du lyssna på några av hennes låtar

Håll dig uppdaterad och följ Anni Thorn på Instagram

”Northern Lights, akryl 70×50 cm

”Waterfall” 50×50 cm.