Konstnären Ingrid Roth ser fram emot ett spännande år med sitt färgrika måleri. I september tar hennes målningar plats i Bättre Konsts showroom, femte oktober inleds soloutställningen på Galleri Puckeln och i januari bär det av till Indien och Kolkata. Ingrid inleder ett nytt kapitel i sitt konstnärsskap.

Den femte oktober bjuds det in till vernissage på Galleri Puckeln på Hornsgatan 26 i Stockholm. Ingrids verk finns tillgängliga året runt på Galleri Puckeln och nu är det dags för den första stora soloutställningen på denna adress. Besökarna kommer att få se en härlig blandning verk där man får ta del av Ingrids färgrika och betydelsefulla måleri.

Ingrids konstverk är färgglada och fulla av liv. Hon tror själv att hennes konst inspirerats av hennes mamma som var väverska. Hon kan ännu komma ihåg hur hennes mammas väverier var fyllda av starka färger. Limegrönt, knallrosa, svart, rött och gult vävdes ihop till en skapelse som funnits i hennes huvud. Ingrid såg sin mamma ställa upp stora trådrullar i köket och under dagen gå och flytta dem fram och tillbaka tills hon var nöjd med kombinationen. Ingrid har senare insett hur pass mycket hon påverkades av detta och hur det följt med henne i hennes egen skapandeprocess.

Ingrid arbetar med akrylfärger, ett material hon trivs med. Hennes motiv är inte förutbestämda utan växer fram efterhand och skapas genom lager på lager. När det gäller beställningsjobb blir det mer förberedelser men det handlar mer om färgkombinationer och förnimmelser, sen tar fantasin vid. För Ingrid är det alltid känslan som avgör och leder henne framåt. Inspirationen kommer från vardagsögonblick och det lilla i livet. Målningarna fokuserar på möjligheter och ljuset, allt som gör en glad. Det finns ingen glädje utan sorg, och tack vare att Ingrid gått igenom tuffa tider i livet kan hon också se det positiva. Det finns alltid en motsats, ingen dag utan natt, ingen sommar utan vinter. Ingrids tavlor uppmanar till att uppskatta det man har och omfamna vardagens skönhet.

”Min konst tilltalar många människor som annars inte skulle gå på gallerier” – Ingrid Roth

 

En viktig målning för Ingrid personligen är ”Tulipanahopp” där en kvinna kastar sig ut i tillvaron utan att veta vart hon ska landa. Det känner Ingrid igen sig i. Hon klippte av ett band och efter det befriades hon, startade ett nytt kapitel i livet. En annan viktig målning är ”Magic Forest” som föreställer en plats i skogen i Jämtland dit Ingrid går för att få återhämtning och känna harmoni. När hon kommer till den gläntan känner hon direkt att det finns någonting magiskt där och att hon mår bra. Den känslan var viktig för henne att föreviga.

”Magic Forest”

Sedan 2008 har Ingrid regelbundet varit bjuden till universitetet i Bangkok som gästkonstnär. De flesta konstnärerna kommer från Asien och Ingrid har introducerats för många inspirerande människor som hon nu betraktar som nära vänner. En av dessa är författaren, konstnären och dansaren Puspita Ray från Indien. Förra året kom Puspita samt tre andra konstnärer från Indien, Vietnam och Malaysia till Jämtland för att hälsa på Ingrid och då bildades konstnärsgruppen Puzzle. Puzzle anspelar på livets pussel och hur deras konstnärskap är ett pussel de lägger tillsammans. Puspita Ray arbetar nu med en bok som handlar om hennes möte med Ingrid, och om de två kvinnornas konstnärliga resor i olika delar av världen. Ingrids och Puspitas vänskap har öppnat upp för ett nytt kapitel i livet, med längre perioder i Kolkata för Ingrid. I slutet av januari planeras en utställning på Academy of Fine Arts i Kolkata där Ingrid kommer visa sina konstverk för en ny publik. Hon är väldigt spänd inför mottagandet av hennes konst i Indien men tror att hennes färgstarka målningar kommer uppskattas i det färgsprakande landet Indien.

För Ingrid Roth var konstnärsyrket aldrig något hon vågat se som ett riktigt alternativ, men tanken på att arbeta med konst fanns alltid där. Det var under en period då hon bodde i England på sjuttiotalet som idén om att bli bildterapeut kom men dessa planer avbröts då hon flyttade hem till Sverige. Tillbaka i Jämtland började hon istället en utbildning inom klassisk konst där hon fick en gedigen grund med färglära och kompositionsteori. Hon utforskade samtidigt andra utbildningsalternativ och när hon fann utbildningen till terapeut inom expressive arts kändes allt rätt. Det blev parallella studier i Stockholm och utbildningen resulterade i ett helt nytt liv för Ingrid där hon kände att hon kunde nå till sitt inre. Expressive arts öppnade dörrarna till att följa sin egen instinkt, det var här som konstnärsskapet lossnade och Ingrids egna uttryckssätt skapades. Ingrid vägrade gå emot normer och skapade istället sin egen stil där det som fanns inom henne fick komma fram.

Mindre utställningar började ordnas och genom en besökare fick hon oväntat kontakt med en stor konsthandlare i Uppsala. Därefter rullade utställningarna på och Ingrids konst har kunnat ses runtom i hela Sverige samt i Norge, Finland, Florens, New York, Zurich, Kina, Tokyo, Bangkok och Indonesien. Allteftersom efterfrågan ökade tog konsten över mer och mer och det blev till ett positivt ekorrhjul. Ingrid bestämde sig aldrig för att bli konstnär, det bara hände, och vad som tidigare i livet känts som ett omöjligt arbete var nu en verklighet. Under åren har Ingrids konstnärliga arbete lett henne till att ställa ut med både Norska och Svenska institutet. Hon har haft workshops i vitt skilda städer som Östersund och Cannes.

Ingrid Roth

När personer ser Ingrids tavlor känner de sig glada, de känner hoppfullhet och det händer då och då att hon får brev. Det som berör mest är att få höra folks berättelser om hur tavlorna har påverkat deras liv och varit viktiga för dem. Ingrid kommer ihåg ett brev som var särskilt starkt. En kvinna hörde av sig för att berätta att hennes bästa vinna varit sjuk i cancer, och då hon ofta suttit i väntrummet under väninnans behandlingar tittade hon på en av Ingrids tavlor som hängde i väntrummet. Hon skrev att Ingrid varit en stor del av hennes resa, att hon givit henne ett konstverk som hon kunnat vila i under den jobbiga processen och att det hjälpt henne gå vidare.

”Man vill föreviga och hylla de färgsprakande minnena man har kvar av personen” – Ingrid

Ingrid får ofta beställningar från personer som mist någon och vill föreviga dem i en tavla. Det kan handla om att gestalta ett kärlekspars liv tillsammans efter att en av dem gått bort. Det kan handla om en förälder som förlorat ett barn alltför tidigt. Ingrid har även målat ett omslag till en bok som handlar om en mamma vars dotter får cancer. Omslaget visar en stark bild i gult och grönt där dottern flyget in i solljuset och evigheten.

Hur kommer det sig att berättelser om saknad och förlust önskas gestaltas genom Ingrids färgrika tavlor? Ingrid själv tror att det är det faktum att man vill föreviga och hylla de färgsprakande minnena man har kvar av personen. Målningarna ger rättvisa till de lika färgstarka personligheterna. De viktigaste tavlorna Ingrid gjort har handlat om döden och avsked och det är en fin känsla att hennes måleri hjälpt någon och gett dem hopp.