Att inte finna ro har blivit en av de viktigaste tillgångarna i Ewa Löflings konstnärskap. Nu hyllas Umeåbon i sociala medier för ovanligt träffsäkra färgkombinationer och strukturer i sin konst.
– Den respons jag fick när jag började komma ut med min konst var en överraskning, säger Ewa Löfling.

Du besitter en väldigt stark skaparkraft. Hur skulle du beskriva den.
– Konsten är ett behov som kliar och det är en helande känsla att få skapa. Jag har svårt att sitta framför TV:n och zappa mellan TV-kanaler. Livet och vardagen går upp och ner och konsten har blivit ett sätt att få balans – omvänt är också oron den största drivkraften för att fortsätta skapa.

Se mer av Ewa Löflings konst

Du jobbar med stora dukar och har skapat ett eget utryck. Berätta.
– Ja, jag arbetar gärna på stora dukar. Jag har provat att måla på mindre men det fungerar inte lika bra, armen måste få jobba lite. Samtidigt önskar jag att jag hade haft större ateljé för att kunna gå upp ytterligare i format.

– Det finns oändligt med tekniker och just nu är det spännande att arbeta med färger och olika strukturer. Jag använder skimrande material och spackel för att skapa struktur och ju mer jag arbetar desto fler möjligheter uppstår. Ofta tänker jag i en färgskala men hamnar i något helt annat. Jag önskar bara att jag hade mer tid, men jag jobbar med målandet så ofta som jag kan.

Responsen har varit stor när din konst lagts ut i sociala medier.
– Ja, det är nästan lite sjukt vilken respons jag fått. Det är spännande att få visa upp det jag gör och folk säger att de uppskattar färgerna och uttrycket som inte liknar så mycket annat. Folk säger ”wow” och att det är ”spännande” det jag åtstadkommit. Samtidigt känner jag att det finns mycket att upptäcka om jag kan lägga mer tid på konsten.

Se mer av Ewa Löflings konst

Du verkar ha en spännande framtid med din konst. Har du alltid målat?
– Egentligen började jag på riktigt att gå kurser i 20 års-åldern . Sedan dess har jag målat intensivt i perioder med uppehåll när jag jag fick barn

– Att gå kurser var länge förknippat med svårigheter för mig. Jag fick mycket prestationsångest, men samtidigt behöver man utvecklas. Idag har jag tränat bort en del av detta och kunnat gå intensivkurser i abstrakt måleri med akryl. Jag har även målat och gått kurser i akvarell tidigare, men det har inte känts rätt för mig.

Hur ska du fortsätta att utvecklas och vad vill du med din konst?
– För mig handlar det återigen om att få så mycket tid som möjligt att måla, även dagtid. För mig inklusive många andra som vill satsa på sin konst är det fortfarande kvällar och helger som kan användas till konsten.

– Det är också roligt att synas, men det verkligt meningsfulla är skapandet. Det är fantastiskt och euforiskt när man står där och får vara i sin bubbla och känner att ”nu händer det grejer”. Sedan är man förstås full av förtvivlan när det går sämre. Mycket av livet är på rutin medan konsten är fri!

Ewa Löfling planerar bland annat en utställning på Norrbyskärs museum till sommaren. Se mer av Ewas konst på på Instagram och på Facebook och i Konstguiden.

Ytterligare utställningar:

Vårsalong och samlingsutställning i MVG-gallerian, 13-27 april

Malmö Gallerinatt, första veckan i oktober

Luxemburg ART FAIR, första veckan i december, via Svenska konstgalleriet i Malmö