Från skisser och skulpterande på fritiden kom genombrottet när Kerstin Nilsson började testa sig fram med akryl. Motiven som rymmer historia och mycket fantasi gav snabbt gensvar för Vaggerydskonstnären.

– Det finns historia inblandat i nästan alla mina tavlor, säger Kerstin Nilsson.

 

Berätta om de historiska inslagen.
– Science fiction och historia är mina stora intressen, och jag gillar att krydda mina målningar med gullig steampunk. Steampunken är motiv som är hämtade från industrialismens början. Det är inspirerat av hur framtiden framstod på den tiden.

– Det finns historia inblandat i nästan alla mina tavlor, jag målar mycket ur fantasin och sedan tycker jag att djur och kompasser är särskilt gulliga att använda mig av.

Det har hänt mycket på kort tid med din konst. Hur tog du beslutet att satsa mer?
– Jag har jobbat inom industrin under de senaste 30 åren och samtidigt haft kreativa hobbies. Jag har bland annat hållit på med skulptur och även mycket med skissande. Men jag har inte trott att jag kan måla. Så testade jag att måla med akrylfärger och blev nöjd. Även andra som såg det gillade vad jag gjort. Det gav mersmak och därefter kom jag med på en utställning som kommunen anordnade. Där sålde jag åtta tavlor och fick ett flertal beställningar. Jag startade också en hemsida där jag sålde mina verk.

– Allt detta har fått mig att vilja börja fokusera mer på konsten som tidigare bara varit en hobby – jag vill göra tvärtom nu än tidigare och satsa mer på konsten.

Se fler verk

Vad fick du höra under utställningen?
– Att man gärna tittar länge på målningarna och att det går att upptäcka saker i dem som berättar saker. Jag lägger ner mycket tid på bakgrunden och de som ser min konst brukar uppskattar färgerna. Jag har även fått höra att jag gör djur med ”attityd och humor”.

Du tillverkar även ramarna.
– Ja, jag gör allting själv. Jag har verkstad hemma i källaren där jag bygger ramarna. Det är också hemma i ateljén som jag målar och skulpterar. Jag är ganska mycket ensamvarg och älskar hur tiden går när jag målar. Jag blir väldigt glad av att vakna upp med att koka kaffe och måla.

Vad händer nu i ditt konstnärskap?
– Nu under våren har jag utställning på Häradsköps gårdsbutik i Skillingeryd. Jag har bestämt mig för att göra en satsning på konsten och tittar nu på fler utställningsmöjligheter. Jag vill definitivt göra mer gullig steampunk och kommer att fortsätta måla det jag tycker om, på mitt sätt.

Se mer av Kerstin Nilssons konst på hemsidan och på Facebook Instagram: @knilssonn