Han skapar konst på det mest tillfredställande sätt. Flytande akryl tar dig in i en värld du inte trodde fanns, men det gäller att ha tålamod och att kunna släppa kontrollen. Det är nämligen inte alltid det blir som du tänkt dig.
– Det går inte att kontrollera, du kan bara vägleda färgerna, säger konstnären Hampus Billing.

 

Du arbetar på AstraZeneca som laboratorieingenjör, men var kommer din konst in?

– Jag ser till att medicinen håller den kvalitet den ska, det handlar väldigt mycket om problemlösning och det går mycket på rutin. Därför har det varit viktigt för mig att ha konsten. Den är mitt sätt att släppa rutiner, jag får gå in i min egen kreativa värld.

Men när hittade du konsten och skapandet?

– Jag har alltid målat, det finns massor av teckningar sparade från när jag var liten. Men det var först på gymnasiet då jag gick en kurs i formgivning och bild som jag förstod att det här var min grej. Tyvärr kom det av sig lite när jag började plugga på universitetet. Under de fem åren fick konsten ligga frusen, jag hade inte det fokuset och den tiden då.

”Oväntad bris”.

Besök gärna Hampus Instagram – här.

Flytande akryl, hur häftigt är inte det? Hur hittade du det?

– Jag träffade en kompis från gymnasiet och hon introducerade mig för det. Hon visade på youtube hur det gick till, och nyfiken som jag är ville jag prova. Jag fastnade nästan direkt när jag såg de abstrakta mönstren, färgblandningen och cellmotiven. Nu är jag med i en konstgrupp i Södertälje som heter Galleri Zebra. Där träffade jag Lillemor som också håller på med flytande akryl.

Hur skulle du beskriva konstformen?

– Det bästa är att uppleva den. Det är abstrakt konst, man målar inte riktigt hundar och hus. Jag skulle säga att det är väldigt färgsprakande och modernt. Det händer väldigt mycket i en tavla, färgerna är väldigt flyende.

”rosa solnedgången”.

Hur går det till när du skapar en tavla?

– Jag är självlärd och har lärt mig det mesta genom ”IT-learning”. Jag har kollat mycket Youtube och läst på internet. Jag har testat mig fram och jag tycker att det är lite av charmen. Det första steget är att fundera ut en färgkombination – vilka färger vill jag ha och hur vill jag uttrycka mig? Jag väljer ungefär tre eller fyra färger, tillsammans med svart och vit. Nästa steg är att blanda färgerna med bland annat vatten, det måste göras för att de ska kunna flyta ut på tavlan. När man blandat sina färger är det action, då tar man fram sin canvas. Det gäller att ha en hyfsad plan över hur man vill göra. Du måste sätta det på första försöket, det har gått åt en del canvas eftersom det är långt ifrån alla du blir nöjd med.

Du sa något om att släppa kontrollbehovet – kan du utveckla det?

– Ja det är det fina med flytande akryl, du bestämmer inte själv vad färgerna kommer att göra. De kanske blandar sig helt olikt vad du tänkt. Det går inte att kontrollera, du kan bara vägleda dem. Det är som sagt en befrielse.

”Richard Parker”.

Var hittar du din inspiration?

– Den hittar jag i mitt inre. Många av tavlorna speglar hur jag känner och hur jag mår. Färgvalen speglar oftast hur jag känner i nuet. Men jag inspireras också av andra konstnären och deras färgkombinationer.

Jag tänker att det måste bli ganska kladdigt – var sitter du och målar?

– Jag sitter hemma i lägenheten. Det är klart jag hade velat ha ett ateljérum men det här funkar bra. Jag målar antingen på bordet eller på golvet, där jag breder ut tidningar. Grejerna har jag i kartonger och plockar fram dem när jag får feeling.

På Galleri Zebra har ni haft workshops i flytande akryl – blir det fler?

– Det blir det, 3–9 september kör vi igen. Då kommer jag att skapa ny flytande akryl ihop med sju andra konstnärer och vi kommer att ställa ut våra verk mellan 8–9 september. Annars är mitt nästa mål att ställa ut i Stockholm, det vore roligt att få ställa ut på Södermalm.

”Rosa Fenix”.

Men du, vad är egentligen ett superkonstverk för dig?

– Det är vilda färger som färgsprakar och väcker starka intryck för ögonen. Mitt mål med konsten är att utmana människan att släppa sina trygghetszoner, öppna upp sig för ny modern färgsprakande abstrakt konst, och tillåta sina hem och företag att stråla i glädjens alla färger. Jag hoppas att denna artikel kan motivera er att dekorera med flytande akryl och jag vågar nästan påstå att ni inte kommer ångra er.

Kontakta Hampus Billing:

Telefon: 072 573 88 13
Mail: hambi081@gmail.com
Instagram: @billingart