Ängelholm och dess vackra kust. Svårt är det att inte bli förälskad. Göran Nilsson är med sina ”stormsäkra” motiv med och skriver historia. Hans målningar blir dokument över det som var – och vad som är just nu.

Havet, stenarna, strand och himlen. Dessa är alla viktiga ingredienser om man ska beskriva Skånes natur.
Att Sverige kan stoltsera med så vackra vyer ska vi vara glada över. Göran Nilsson är konstnären som verkligen insett storheten och kraften dessa platser sitter på. Med sin konst vill han skapa ett lugn och förmedla harmoni

– Vilket han ofta gör med hjälp av både svamp och pensel. Men det hela började egentligen som en form av avkoppling.

Du spelade länge fotboll – hur kom konstnärskapet in där?

– Jag hade en jäkla vinnarskalle. Då var det skönt att koppla bort fotbollen och träningarna för en stund.
Det gjorde jag genom att måla. Jag har inte gått några kurser eller så men har under åren lyckats utveckla min egen stil. Det ligger någonting i att det tar 25 år att hitta sina egna färger. Jag vill att folk ska se att det här är mina färger, att det är jag som målat.

Naturmotiv är din grej, hur kommer det sig?

– Jag jobbar med hav och stenar. Jag har 500 meter ner till vattnet och går mycket där nere och fotar för att sen gå hem och måla det jag fångat på bild. Just nu målar jag även mycket himmel. Det är sällan jag lägger till något mer i mina målningar. Det är faktiskt många som reagerar på att mina målningar är väldigt rena, de har väldigt få detaljer.

Besök gärna Görans hemsida här.

Du fotograferar säger du, målar du aldrig på plats?

– Jag gjorde det mycket förut. Då satt jag gärna nere på stranden och målade det jag såg, direkt. Idag jobbar jag hellre i lugn och ro. När jag är på plats träffar jag många som jag känner som gärna vill prata. Det är trevligt men det kan vara svårt att koncentrera sig.

Dina målningar, det måste vara flera än jag som känner ett lugn när jag ser dem?

– Det stämmer. Det är många som tycker att de är avslappnande och väldigt rogivande. Det är roligt att höra.

Dina strandmotiv är fantastiska, hur får du till dem?

– De säljer väldigt bra. Det är många i närområdet som köper. Jag arbetar mycket på dem för att få till det där djupet, de får inte bli platta, jag använder både svamp och pensel. De blir naturliga men ändå inte.

Hur skulle du själv beskriva din stil?

– Det skulle nog bli något emellan Expressionism och Naturalistism. Jag vill hela tiden fortsätta att utveckla min teknik. När jag målar söker jag hela tiden nya utmaningar av färgkombinationer inom mitt färgspektra.

 

Jag vet att du hittar mycket inspiration hos Anders Zorn, hur kommer det sig?

– Ja, det kanske låter konstigt. Men det är hans sätt att måla. Går man in i Zorns tavlor, då ser man ibland inte bilden på samma sätt. Man måste gå ifrån den, då ser man den klart och tydligt. Det är samma med mina. När man går in i tavlan kan det se väldigt slarvigt ut men går man bort, då kommer bilden. Ibland till exempel, när jag sitter och målar gräs. Då kan jag tycka att det här blir väl inte alls något. Då går jag bort en stund och kommer tillbaka lite senare, då ser jag något helt annat.

Vill du se mer av Görans konst – kika in här.

Är det viktigt att ha flera tavlor på gång samtidigt?

– Man ska alltid låta en tavla vila. Det är lätt att överarbeta den. Jag brukar ha fem-sex tavlor på gång samtidigt. Men det är också mycket för att det tar sin lilla stund för dem att torka.

 

 

Hur går det till när du jobbar?

– Jag har en ateljé i mitt garage. Ibland har jag sällskap av mina barnbarn men ofta är jag själv. Jag vill helst ha ordning och reda men det blir lätt stökigt. Det är kanske vad man kallar ett kreativt kaos. När jag väl sätter igång, när jag får det där ”flowet” och färgerna sitter, då kan jag jobba i timmar, långt in på natten.

Du brukar säga att dina målningar är ”stormsäkra”, vad menar du med det?

– Jag är född här nere i Ängelholm och under dessa år har strand och kust förändrats mycket. Klitterna håller på att försvinna. Mina tavlor från förr blir ett dokument på hur det såg ut förut.

Se mer av konsten på Facebook.

Du har ställt ut på Louvren, hur häftigt?

– Det var en upplevelse. Mina tavlor blev väldigt uppskattade, framförallt av italienarna. De förstod inte riktigt att motiven var från Sverige. De tyckte att de såg väldigt italienska ut, väldigt mycket Sicilien.

Hur ser resten av året ut?

– Min utställning i Havsbaden den 4 augusti blev den bästa jag haft. Med massor av inspirerande samtal om min konst.
Jag sålde många tavlor och massor av beställningar så jag har att göra detta året. Jag har egentligen planerat mer för nästa år. Då kommer jag bland annat att ställa ut på Galleri Engelson i Falsterbo, Gamla rådhuset i Ängelholm, Fyrhuset i Skälderviken och Alvikstorpet i Stockholm.  Jag kommer även att söka på ett antal jurybedömda utställningar.

 

[stextbox id=’info’ color=’000000′ ccolor=’ffffff’ bgcolor=’ffffff’ cbgcolor=’000000′ bgcolorto=’ffffff’ cbgcolorto=’000000′]

Sagt om Göran Nilssons konst:
”Målningen av den svenska konstnären Göran Nilsson förbättrar vår fantasi genom de oändliga möjligheterna att läsa de abstrakta formerna av moln. Mer än att representera en trivial bild, hänvisar arbetet till visionen till en speciell plats där fantasi och dagdrömmar flyter. I det allmänna sammanhanget kan vi lätt känna igen scenen, men om vi avviker lite mer från skärmen är det möjligt att bättre förstå hur konstnären behärskar sig för att ge former med naturlighet och mjukhet i rymden”.

– José Roberto Moreira, intendent.

[/stextbox]