Det är aldrig en lugn stund för Håkan Groop. Men det tycker han om. Är det inte resor så är det målarkurser. Är det inte landskapsmålande så är det ”roliga” djur, som han själv kallar det. Men tanken är alltid densamma – att få människor att må bra och bli glada. Hans nästa utställning kommer dock att handla om något helt annat – sport.

Du målar mestadels landskap och ”lustiga” djur, stämmer det?

– Det är i huvudsak fritt tolkade föreställande landskap. Jag får ofta beröm på utställningar, folk tycker att man ser vad jag målar. Det är föreställande men det är aldrig exakt. Jag tolkar naturen på mitt eget sätt men hamnar man på platsen där målningarna är ifrån, då ska man kunna känna igen sig. Den andra delen är djuren som blivit väldigt populära. De kom till som en avkoppling från det seriösa landskapsmålandet. Där leker jag och har roligt. Jag har till exempel satt skridskor på en and. Det har även varit en struts som fått sydväst. Men änder är något jag målar mycket av. Djuren ska göra folk glada och få dem på ett glatt humör.

Vad vill du förmedla med din konst?

– Jag vill skapa en stämning i bilden men de har inget djupare budskap. Det jag vill förmedla är en känsla av Toscanas värme, se årstiderna, ana morgondimmans fuktighet och knarret i snön under fötterna en iskall vinterdag.

”Corsewall Lighthouse”.

Se mer av Håkans konst – här.

När du nämner Toscana tänker jag direkt på resorna och kurserna som du och din fru anordnar, kan du inte berätta om dem?

– Förra året hade vi 20-års jubileum. Jag började med kurser när jag bodde i Bromma och drev en reklambyrå, jag är i grunden reklamtecknare. Kurserna hölls i min ateljé och de blev alltid snabbt fullbokade. Det efterfrågades mer kurser vilket gjorde att jag trappade ner jobbet och drog igång fler kurser istället. Målarresor har vi fyra gånger om året. I år har vi bland annat varit i Portugal, Toscana, Spanien och Öland.

Spanien är ett ställe ni ofta kommer tillbaka till, hur har de små byarna utvecklats under åren ni varit där?

– När vi kom till en av byarna, (Beget, i spanska Pyrenéerna) för första gången hade den 17 invånare. Det fanns två hotell och två restauranger. Andra året var det 14 och nu är de uppe i ungefär 18 efter att en dotter till hotellägaren med familj flyttat dit. För oss är det viktigt att hitta de där små, unika platserna. Man ska bara kunna gå rakt ut i naturen och sätta sig för att måla.

Läs mer om Håkan Groop och resorna – här.

Jag kan inte riktigt släppa de roliga djuren – stämmer det att du släpper en barnbok snart?

– Boken heter ”Anders kan allt”. Den kommer ut i samband med årets Litter Art Gästabud i Nyköping. Releasen är 20 oktober. Det är mestadels illustrationer och lite text till det. Den handlar om en gräsand som heter Anders. Tanken är att från början lära barnen att inte ge upp, kör man på och aldrig ger upp kan man klara i stort sett allt. Bokan är på inget sätt unik men man behöver alltid påminnas om det här. Anders har en sidekick i form av en blåmes som är med överallt och pushar Anders. Det är en bok för alla barn mellan tre och 90+. De flyger bland annat till Paris där Anders utbildar sig till kock.

”Anders”.

”Anders med Pip, barnboken”.

Jag tänker att du är lite som Anders, kör bara på. Din senaste bedrift är väldigt häftig tycker jag. Berätta!

– Jag är väldigt sportintresserad och det är inte jättevanligt att en konstnär är det. För mig är det avkopplande och samtidigt spännande. Jag hade en tanke om att göra fria målningar föreställandes till exempel Ingemar Stenmark, Charlotte Kalla och Björn Borg. Det är fritt tolkat med inspiration från nätet och flera olika bilder. Tanken med de här är att göra en hyllningsutställning som just nu har arbetsnamnet ”Svenska idrottshjältar”. Riksidrottsförbundet gillade idén och nu är det klart att det kommer att bli en unik utställning på Bosön i Stockholm. Vernissaget kommer att vara den 21 mars och sen kommer utställningen att pågå under sex veckor.

”Zlatan – Idrottshjältar”.

”Peder Fredricson- Idrottshjältar”.

”Ingemar Stenmark – Idrottshjältar”.

Du har gjort en utställning tidigare, på ungefär samma vis?

– Ja. Då hyllade jag Strindbergs konst eftersom den ofta glöms bort. Det är lätt att man bara lyfter hans författarskap. Utställningen fick stor uppmärksamhet i media och i konstsammanhang.

Håkan Groop finns självklart även på Facebook.

Du är en konstnär som ställer ut en hel del. Det måste kännas väldigt roligt?

– Ja. Jag har haft många separatutställningar runt om i landet. Jag får ofta inbjudningar om att ställa ut. Det är roligt att vara på plats och möta besökaren och svara på frågor och berätta om min konst. Jag tror att det är lika viktigt för både konstnären och köparen att diskutera och prata om tankarna bakom målningen. Jag har även hunnit med att ställa ut en del utomlands, i Tyskland, Spanien och Finland bland annat.

Håkan Groop på Galleri Sander, Norrköping.

Hur ser resten av 2018 ut – var kommer man att kunna träffa dig och ta den av din konst?

– I november kommer jag att vara i Stockholm på Galleri Svea i Gamla stan. Då är vi tre stycken som ställer ut; jag, Berndt-Joel Gunnarsson och Karin Hassle. Jag tycker att det är roligt att dela med andra. Besökarna kommer att få ta del av målningar, glaskonst och vackra fotografier. Jag ska även vara med på skördefesten på Öland i slutet av september. Jag kommer att visa akvareller i en gammal smedja på Södviks Gästgivaregård i Löttorp.